2017-06-19
周末同姊妹去high tea,又想搵間文青feel嘅餐廳影靚相?今次呢間係上環嘅cafe,我推薦大家同姊妹去!店入面唔算大,但餐廳有兩邊,一邊(前門)係落order的,附近也有數枱。如果冇位坐,唔洗怕,仲有另外一邊可以坐;另一邊(後門)就只有餐枱,如果落單就要到另外一邊搵店員!圖中的是後門入口,門口不算顯眼,一入去就係樓梯,所以大家要小心!一入到去前門,有店員落order ,又有各種茶葉同scone可以簡!旁邊有啲蛋糕放咗係度,望落好去都幾有風格!落去上面會見到茶家推介嘅蛋糕!今次我望咗呢款蛋糕—檸檬洋甘菊戚風蛋糕!賣相吸引,配搭特別!蛋糕鬆軟,有淡淡檸檬香,蛋糕上面有洋甘菊忌廉,忌廉唔甜,個夾埋蛋糕食就岩岩好!面頭仲有玫瑰花碎同埋杏仁,望落即刻靚咗!熱茶就簡咗 — 橙橘花烏龍,烏龍味本身茶味唔算濃,加上淡淡嘅橙橘花,新鮮解膩!邧門玫瑰奶茶+香蕉核桃鬆餅, 如果玫瑰奶茶上邊有一層泡,好creamy,奶茶有淡淡玫瑰香!如果嗌飲品可以加十蚊配多個鬆餅,今次呢個鬆餅脆口,香蕉味好濃,偶爾都會食到核桃碎咖!除咗食物之外,餐內裝修都幾好,入裡外牆以淺藍色為主,環境好舒適!我今次簡咗既位係後門的二
旁邊有啲蛋糕放咗係度,望落好去都幾有風格!
落去上面會見到茶家推介嘅蛋糕!
我今次簡咗既位係後門的二樓,是一張大梳化同軟厚墊,坐嘅位置舒服,有張小木枱可以放野,都幾岩影下文青high tea 相咖!環境安靜,無論一個人定同埋朋友一齊去都適合!
整體而言,呢間cafe環境優美、食物質素尚可,都值得大家黎試下!