2024-01-07 45 浏览
呢間係我最鍾意嘅cafe可惜已經結業去嘅時候已經差唔多接近尾聲實在太遲先發現,否則一定成日去好溫馨嘅感覺茶香超級濃郁係我飲過最鍾意最好飲最香嘅抹茶latte抹茶芝士蛋糕微酸但戚風蛋糕同鬆餅都好食窗邊嘅陽光射入黎更加溫暖真係好鍾意坐喺到同朋友舒舒服服傾計共渡下午💕
呢間係我最鍾意嘅cafe
可惜已經結業
去嘅時候已經差唔多接近尾聲
實在太遲先發現,否則一定成日去
好溫馨嘅感覺

窗邊嘅陽光射入黎更加溫暖
真係好鍾意坐喺到同朋友舒舒服服傾計共渡下午💕

2021-12-06
等候时间
10 分钟 (堂食)
下午茶
近年香港很多cafe相繼結業,當中包括這間,小編本來不知道這間小店,都是朋友帶我去才知道當時是最後一天。它位於上環太平山街,附近店鋪都充滿藝術色彩,有繪畫小店、咖啡店。店鋪後面是一個長走廊,擺放各種小市集,而它就成為人們的休閒咖啡店。這間小店的會用茶葉代替茶粉,因此分別叫了熱Masala及凍焙茶。Masala每一間小店的印度奶茶做法不一樣,這間肉桂味不重,薑味比較重,不是很甜,但是對比再印度餐廳喝的,它整體算是比較溫和的。焙茶看到成品時覺得挺奇怪,因為顏色看起來有點白,然後拍出來更加白😂。茶味比一般焙茶鮮奶濃,而且有少少尾韻。當日輕食不多,所以就叫了蘋果肉桂撻和肉鬆菠蘿包。蘋果肉桂上手時候只有微溫,外層撻皮表面有點涼了,少失望,不過蘋果肉很多,但是酸甜味被強烈的肉桂味搶了。肉鬆菠蘿包這個是即叫即整,肉鬆跟炒嫩蛋非常適合,滑溜的口感配上微鹹的肉鬆,菠蘿包變成了配角。這裡挺適合渡過一個懶洋洋的下午,一邊喝著茶,吃著小點,再看看外面的市集,聽聽他們分享手作的經營,然後也會有人帶自己寵物一起玩,這是理想生活啊。可惜都變成回憶,其他都在,可是茶家已經不再。😢

Masala

焙茶

當日輕食不多,所以就叫了蘋果肉桂撻和肉鬆菠蘿包。

蘋果肉桂

肉鬆菠蘿包

可惜都變成回憶,其他都在,可是茶家已經不再。😢
等候时间
20 分钟 (堂食)
2022-02-26 484 浏览
雖然已結業,但一看見鬆餅就會想念它。位置有點偏遠,但絕對不枉此行。伯爵茶檸檬司康 $36 Earl Grey Lemon Scone首先店員非常細心,會先將鬆餅烘熱再送上,一上桌牛油味飄香。味道不太甜,不會太乾,濕潤度剛好,十分鬆化。每一啖都充滿伯爵茶的香味,偶爾會吃到檸檬皮粒,令口腔有種突如其來的清新,絶對不會吃膩的感覺。🤤 yummy 😋
雖然已結業,但一看見鬆餅就會想念它。
位置有點偏遠,但絕對不枉此行。

伯爵茶檸檬司康 $36
Earl Grey Lemon Scone

首先店員非常細心,會先將鬆餅烘熱再送上,一上桌牛油味飄香。

🤤 yummy 😋

2021-10-11
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2021-12-24 340 浏览
茶。家 呢間cafe係上環好耐了突然間朋友話年尾結業,好震驚呀!即刻要把握機會食翻轉!平日既下午時間去,都已經好多人!最想坐既outdoor seats都滿晒唯有坐左係後面既indoor位置餐廳環境都一樣舒服既佢既cooked teas都好多選擇,其中都係最推介Hojicha Au LaitHojicha fans一定要試!仲叫左Huevos Rancheros toast,佢有半個牛油果,好多thai sausage(好好味),仲有隻煎得好靚既蛋。另外好貪心仲叫左 green tea cheesecake同 green tea chiffon cake,2樣都好好味!不過二揀一既話,我推介green tea cheesecake, green tea味好濃好正!茶。家年尾就結業,真係超唔捨得!!希望再有機會再見!💛
茶。家 呢間cafe係上環好耐了
突然間朋友話年尾結業,好震驚呀!
即刻要把握機會食翻轉!

平日既下午時間去,都已經好多人!
最想坐既outdoor seats都滿晒
唯有坐左係後面既indoor位置
餐廳環境都一樣舒服既

佢既cooked teas都好多選擇,
其中都係最推介Hojicha Au Lait
Hojicha fans一定要試!

仲叫左Huevos Rancheros toast,

2樣都好好味!

茶。家年尾就結業,真係超唔捨得!!
希望再有機會再見!💛

green tea cheese cake
green tea chiffon cake
green tea cheese cake
green tea chiffon cake
2021-12-14 219 浏览
呢間開業十年既小茶室 — 茶。家 Teakha位於上環巷內 好彩仲識睇地圖 所以冇浪費腳力😂我諗同好多人一樣 因為佢年尾結業既消息而知道佢既存在而專登過黎朝聖(?)最後同大家既評價一樣 值得再黎 尤其係我呢啲茶控偽(?)文青(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)同埋任坐唔嬲 有樓上樓下店內店外吧枱膠箱齊全 仲有美美既書櫃同賣茶既架子!呢到成個氣氛都好休閒 望周邊既人傾吓計睇下書 可以逃離下人類荒謬 正!今次呀朋友好彩係比我更茶控架啫 所以大家都好享受🥳但嗰日等朋友收工去到時間唔早就冇乜cake既選擇 朝唔到啲scones 唯有朝住🥲🥲👇🏻Green Tea Cheese Cake(42hkd):綠茶同芝士味濃又match,口感都幾thick,所以兩個人食岩岩好!,Masala chai latte (58hkd):第一次飲masala chai冇得比較但嗰陣薑同玉桂味有驚喜!開頭第一啖有啲唔慣但飲多兩啖都覺得幾有特色,香料依舊都真係香 開心仔🙈,Hoijicha Au Lait (58 hkd):本身同朋友都好鍾意焙茶,呢杯色香味俱全,茶奶味match得perfect池,口感滑溜溜derr 滿足!
呢間開業十年既小茶室 — 茶。家 Teakha

位於上環巷內 好彩仲識睇地圖 所以冇浪費腳力😂

今次呀朋友好彩係比我更茶控架啫 所以大家都好享受🥳
Hoijicha Au Lait (58 hkd):本身同朋友都好鍾意焙茶,呢杯色香味俱全,茶奶味match得perfect池,口感滑溜溜derr 滿足!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).

希望呢間小店休息過後會重新面世 每一個味道都應該要有值得保留既空間🙈
  • Hojicha au lait
  • Green tea cheesecake
  • masala chai
一直都知道這café, 但每次都只是在前往其他目的地的路途中經過, 從未停下來, 坐下細心欣賞, 直至在朋友社交平台見到它的消息, 見到大家的惋惜. Teakha十周年了, 但Teakha要結業了.能在香港經營這麼久的非連鎖式café不多, 但這個世界真的沒有必然存在的道理.  這兩年來不少有名的店舖餐廳都因不同的原因結業.相識太遲, 這次我以非經過, 非途人的身份來到, 我這次的目的地就是Teakha.Teakha不只是一間café, 它會舉辦不同種類的文化活動, 有意思.等候活動開始前, 食個spiced fig scone靜待. 是一個與別不同的scone, 它的外形更像一個菠蘿包, 什麼都不用塗, 方便飽足.Teakha不只是一間café, 它曾是許多人的回憶, 它將會成為只能回憶的回憶.

Teakha十周年了, 但Teakha要結業了.

2021-11-16 252 浏览
Pricey food, but I can't deny that it was excellent. The teas were $50, which is quite expensive, but I believe they are high quality. The scones were not traditional, but they still tasted outstanding regardless (earl grey lemon & pineapple honeycomb flavours were both excellent), and the osmanthus chiffon cake was DELICIOUS.
2021-11-16
等候时间
30 分钟 (堂食)
早餐
  • masala chai
💛-茶·家-一間開咗10年嘅cafe🤭 好可惜年尾要結業😮‍💨位於上環 比較遠離市區嘅咖啡店☕️ 要去嘅話都要行唔少斜路🤪店員都好nice 比較有人情味🥰 環境好舒服 都好唔少室內同室外嘅位置🪑都有wifi提供 幾適合想慢慢傾計同做嘢💻食物質素都唔錯 如果未去過都幾推介🥸🍵抹茶戚風蛋糕 $52 (8/10)除咗抹茶戚風 仲有抹茶芝士蛋糕🎂 不過揀咗呢個 無咁heavy😜 蛋糕都好鬆軟同濕潤 唔會太乾🤩仲額外加咗啲cream同脆脆 多幾種口感😚Cream唔會太漏 係比較light果款如果抹茶味再重啲就更加好😝🍰Pumpkin Honeycomb Cheesecake $62 (7.5/10) 呢款價錢都偏高 不過加brew tea就+$30都👌本身唔鍾意食南瓜🎃 所以好慶幸佢無咩南瓜味🤪有啲傳統cheesecake嘅感覺 口感偏實果隻👾不過無咩honeycomb味🤣 啲脆脆似碎咗嘅energy bar🤪得意嘅位係有玉桂味 同埋有少少薑味🥨 食食下有啲似食緊薑餅人嘅感覺👻一個人食曬可能有啲漏 如果兩個share會好啲👯‍♂️🫖Honey Scent Black Tea $58 (Cake Se
💛
-茶·家-
一間開咗10年嘅cafe🤭 好可惜年尾要結業😮‍💨
店員都好nice 比較有人情味🥰
環境好舒服 都好唔少室內同室外嘅位置🪑
都有wifi提供 幾適合想慢慢傾計同做嘢💻
食物質素都唔錯 如果未去過都幾推介🥸

🍵抹茶戚風蛋糕 $52 (8/10)
除咗抹茶戚風 仲有抹茶芝士蛋糕🎂

有啲傳統cheesecake嘅感覺 口感偏實果隻👾
得意嘅位係有玉桂味 同埋有少少薑味🥨
食食下有啲似食緊薑餅人嘅感覺👻
一個人食曬可能有啲漏 如果兩個share會好啲👯‍♂️

🫖Honey Scent Black Tea $58 (Cake Set +$30) 8/10
嗌任何蛋糕加$30 就可以有無糖嘅茶🍵

☕️食物質素 8/10
☕️整體環境 9/10
☕️服務質素 9/10
☕️再訪興趣 8/10
帶可愛嘅同事去茶家,lunch time挑戰去cafe都咪話唔趕,今次終於試埋brunch同未食過嘅蛋糕。打緊呢篇時見到佢地出post話做到年尾,真係萬分不捨,佢地嘅scones同hojicha au lait真係好啱我口味,之後又少左間出色嘅茶室,希望之後會重開。

🍽Huevos Rancheros Toast ($118)酸種麵包嘅皮硬而脆,包身塗上蕃茄莎莎同酸忌廉,再灑上辣椒碎,toppings除左常見嘅牛油果同荷包蛋外,仲有甜甜地嘅泰式腸,配搭新鮮。
🍽Tea-soaked Egg Avocado Toast with Pork Floss($128)原來店主來自台灣,所以加入家鄉特產肉鬆,配牛油果鹹甜鹹甜嘅組合唔錯,最鍾意茶葉浸泡嘅水波蛋,流心而有淡淡嘅茶香。
🍽Mushroom, Spinach & Feta Quiche ($108)本來係Thai sausage quiche,但可改為素食蘑菇版本,留意製作時間約20分鐘(店員有提醒),我地食得好趕,依稀記得蘑菇嘅份量好多,蛋批皮幾脆身,有黑醋菠菜葉伴碟。🍽Thai Tea Cheese Cake ($58)蛋糕質感比

Huevos Rancheros Toast

🍽Thai Tea Cheese Cake ($58)
蛋糕質感比NY Cheesecake輕盈。上次食綠茶味覺得芝士味較重,味道方面泰茶味平衡得好啲,不過再黎我應該會食多個scone。
Thai Tea Cheese Cake

🍽Scone ($180/6 or $36/1)
唔知推薦左茶家嘅scones畀幾多人,呢度嘅scones較扁身,翻熱後脆嘅部分較多,內層亦夠鬆軟,唔太乾唔漿口,牛油味重,雖然有Matcha & White Chocolate,但Earl Grey Lemon先係我最愛。

☕️Iced Hojicha Au Lait ($58)
即叫即煮嘅焙茶歐蕾,真係以茶葉沖泡而唔係用粉,味道更香更濃,再飲依然好鍾意,同事都讚不絕口。

Iced Hojicha Au Lait

☕️Matcha Soy Latte ($62)
豆奶同抹茶融合得好好,不但無喧賓奪主,仲帶出抹茶嘅鮮甜,適合慢慢細嚐。

Matcha Soy Latte

價錢唔平,但飲品同scones高質,之前週末黎坐兩個鐘都無人趕,唔係好似深水埗啲速食cafe咁,我覺得值得。
餐牌:
  • Scones
  • Hojicha Au Lait
  • Matcha Soy Latte
  • Tea-soaked Egg Avocado Toast with Pork Floss
2021-10-29 326 浏览
“茶家”都去過,不過獨愛中國茶既小弟更愛“茶家”另一舖:“茶莊”(openrice搵到,唯有係茶家post打,别怪)“茶莊”雖則較遠,但我獨愛佢,清靜而彷如置身偏鄉之感,慢活之選兩三知己,安坐茶桌,摸著茶杯底談天說地又得獨自一人,閱覽書卷,享受泡茶又治愈之感亦得香港乃忙碌煩囂之地,真係極為需要呢類地方,就算不能身於台灣亦有台灣茶館既感覺~身心舒暢~職員都好友善又有耐性回答小弟對茶既問題,了解不少,長知識~小弟重感:茶文化絕無想像中悶而無趣,相反既係,茶文化可以調節人之步伐,能夠重新整理個人思路,亦能夠對身體有益,放鬆感,種類絕不亞於咖啡;趣味性,亦絕不亞於酒~可以試試將茶,帶入生活之中,享受大自然為人提供既美物~

兩三知己,安坐茶桌,摸著茶杯底談天說地又得
獨自一人,閱覽書卷,享受泡茶又治愈之感亦得

職員都好友善又有耐性回答小弟對茶既問題,了解不少,長知識~

放鬆感,種類絕不亞於咖啡;
趣味性,亦絕不亞於酒~

可以試試將茶,帶入生活之中,享受大自然為人提供既美物~
青檸鬆餅
團團圓圓(白茶•壽尾)
團團圓圓(壽尾)
2021-10-29
青檸鬆餅
團團圓圓(白茶•壽尾)
團團圓圓(壽尾)
2021-10-26 514 浏览
𝗧𝗲𝗮𝗸𝗵𝗮 is my comfort space that I have struggled so long for writing this post since I don’t want even more people in this paradise. But after reading their post yesterday, I trust that I should write something as a show of support during this unprecedent time 💕 They are a tea café that sources quality tea 🍃 from farms that they trust and turns them into something delicious. Honestly, I am no tea person but they have the magic to let you love the tea. Their milk base 𝗞𝗲𝗲𝗺𝘂𝗻 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗧𝗲𝗮 is my f

They are a tea café that sources quality tea 🍃 from farms that they trust and turns them into something delicious. Honestly, I am no tea person but they have the magic to let you love the tea. Their milk base 𝗞𝗲𝗲𝗺𝘂𝗻 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗧𝗲𝗮 is my favourite as they know best in the mix and match between teas and milks.
Their scones are my top 3️⃣ picks🏆 in HK. The texture is perfect, little crunchy on the edge with a fluffy and moist body. You don’t actually need jam here since the flavour is always enough. Not the strong type of flavour but the mild but lasting ones.
𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗚𝗿𝗲𝘆 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 and 𝗦𝗽𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗙𝗶𝗴 are my recent favourites. Their scones do a rotation basis so try your luck!

More importantly, they curate a zen space🧘🏽 for the always rushing HKers.
A cup of tea, a duo of scones and some sunlight, it’s a perfect afternoon to reclaim your soul. But sadly, outdoor seating is banned by the government despite the shop’s effort 😔 I mean what harm could it do for some tables and chairs in the public space owned by the public…
Perhaps all we could do is to visit the shop more frequent as a way to support their belief and quality offering. Actually not only teakha, but all the small shops trying to make HK a better place✊🏼
  • Keemun  Rose  Milk  Tea
  • Scone
最近成日cafe crawl,突然想試下茶,所以黎!佢嘅地理位置都幾偏遠,唔熟上環嘅我哋,都揾咗一陣。Apricot Rosemary Scone $36焗返熱食,外脆內軟;scone嘅質地係鬆軟版,有陣陣嘅牛油香味,但唔膩;入面仲有粒粒杏脯,rosemary 味係「攞色」多啲,味道不濃〔可惜太細個,唔夠喉〕⋯⋯Masala Chai Tea $58 (cold)Chai 味好有後勁;Chai嘅味唔係人人都接受到,友人都係飲咗兩啖先開始享受⋯⋯Hojicha Au Lait (hot) $58即叫即煲,奶面仲有層「皮」;表面浮住茶葉,又香又滑⋯⋯Pumpkin honeycomb cheesecake ($62) 其實已經好飽,但樣樣嘢都好想試,死要叫多件Cheesecake;其實pumpkin spice cake通常都只係食到spice 味,好少有南瓜味,但好明顯入面有一條條嘅南瓜絲;個cake 好紮實。回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕(滿分)。📍 茶。家 (上環)上環太平山街18B號地舖。【小編的話】➡️佢哋仲係做緊2人一枱,唔做晚市;雖然要行一陣先到,但都可以去支持下,外賣、堂食都得➡️佢嘅s

Apricot Rosemary Scone $36
〔可惜太細個,唔夠喉〕
Apricot Rosemary Scone

⋯⋯
Masala Chai Tea $58 (cold)
Masala Chai Tea

Hojicha Au Lait (hot) $58
即叫即煲,奶面仲有層「皮」;表面浮住茶葉,又香又滑

Pumpkin honeycomb cheesecake

回味指數:🌕🌕🌕🌕🌕(滿分)

📍 茶。家 (上環)
上環太平山街18B號地舖

【小編的話】

➡️佢嘅scone $180有6粒,可惜已經再唔係home office,唔係成日喺屋企,所以無買

➡️入面仲有好多「包點」,咩都好想試下,唯有下次
Banana  Foster  Upside  Down  Cake
2021-10-23
Apricot Rosemary Scone
Pumpkin honeycomb cheesecake
2021-10-24 139 浏览
「茶。家」是一間推廣樂活概念的茶房和雜貨店,櫃台旁的架子也可看到販售茶葉、茶器、香皂和CD等雜貨店鋪內布置的簡單典雅,店外有大量的木椅,可以輕鬆地同朋友談天說地店鋪後方仲有一個空間,一樓是張大桌子,閣樓是一個溫暖的小空間,各有特式食品方面 :Huevos Rancheros Toast : 新鮮的牛油果,加上泰式臘腸、前蛋多士,非常新鮮的配搭又惹味Hojicha Cheese Cake : 焙茶味濃,芝士蛋糕口感一流

食品方面 :

2021-09-08 229 浏览
茶家個位置都幾上行條斜路都有啲攰😂/佢地有好多類型嘅茶仲有各款蛋糕同scone/第一次食佢地個scone 有小小嚇親點解咁好食!店員會幫你整番熱佢外脆內鬆軟 又唔會好甜 每次去都必食/茶方面 最推薦Thai Ice Milk Tea有一排 佢地轉左menu 冇左泰奶(好傷心)不過而家有番了(好彩)😆/有次食左佢地個戚風蛋糕 覺得比較普通反而個無花果Basque Burnt Cheese Cake同抹茶芝士蛋糕就幾好食🤤🤤🤤/環境方面 幾安靜 內外都可以坐 涼涼地坐外面都幾chill /茶家係可以一去再去嘅tea house🍵🍵🍵
茶家個位置都幾上
點解咁好食!
店員會幫你整番熱佢
外脆內鬆軟 又唔會好甜 每次去都必食
茶方面 最推薦Thai Ice Milk Tea
有一排 佢地轉左menu 冇左泰奶(好傷心)
不過而家有番了(好彩)😆
有次食左佢地個戚風蛋糕 覺得比較普通
環境方面 幾安靜 內外都可以坐 涼涼地坐外面都幾chill
茶家係可以一去再去嘅tea house🍵🍵🍵

• 泰式冰奶茶
  • Greentea Cheesecake
  • Scone
為了鬆餅特意來到久違的茶.家;沒錯,除了茶飲之外,其烘焙糕點也屢獲好評 記得上大學那會已是城中熱話,作為一家小咖啡廳,在香港屹立七八年算為難得 以往曾在陽光燦爛的日子偕友一訪,我們選擇坐室外座享受假期的悠閒時光 不過事隔數年後的今日,正是冬季下雨天,安坐室內,品嚐暖熱餐點才是最寫意的事 圖紅棗蜜祁門奶茶 Keemun Milk Tea with Red Date Honey似是比較健康養生 祁門奶茶茶香深濃又不澀,入口順滑,亦沒有奶膩感,添加紅棗蜜後多分自然甜香 甜度點到即止,而棗味其實不會過份濃重,讓人易於接受,喝著喝著感覺頗暖心 茶.家的鬆餅走美式路線,口味多變獨特,例如杏仁杏桃、無花果及浴神蜜餞朱古力 而薑糖司康 Ginger Scone正適合在冷天時享用 金黃表層烘得香脆,中心部分略帶濕潤並散發著油香,徐徐滲出的薑糖味溫和又討喜

薑糖司康 Ginger Scone正適合在冷天時享用
2021-02-02