2021-06-01
上水既餐廳大大小小基本都食過哂,唯獨呢間新開無耐既潮營未試過,所以決定今晚食呢間。入到黎先知道,原來呢度都幾多野食,酸菜魚、烤魚、水煮魚、雞煲、小菜、串燒、點心等等應有盡有。一望到餐牌就好糾結,因為樣樣都想食,但又無甘多個胃,朋友話想食重慶萬州烤魚,所以佢幫我決定埋唔洗煩。🐟重慶萬州烤魚 $248重慶萬州烤魚係重慶美食其中一個特色招牌,叫左小辣,食落唔太辣就返香港人口味,湯底加入檸檬味道鮮香。餐廳用既係鉗魚,原條上啖啖肉,兩個人食份量都幾多下,魚炸過外皮好香, 而且烤魚本身配料亦非常多,有雲耳、洋蔥、豆卜、腐皮、酸菜、芽菜、虎椒等等,影相未必見到哂配料,因為好多被條魚壓住左,所以性價比高,比市區出面食便宜多。🦐游水海蝦$98有成12隻,蝦肉爽脆,夠哂大隻鮮甜。呢度既酸菜都好食。🐂手切滑牛$60份量都幾多,牛肉口感嫩滑,有牛味。🥬油麥菜$20食左甘多肉又點少得菜呢,蔬菜都新鮮。野飲都係$7,唔會好似平時出面食烤魚雞煲甘提高個野飲價。食食下嗅到隔離雞煲雞煲既味非常吸引,我地7點多入座,後來先知道8點半後有串燒同即拉腸粉,不過我地已經食到好飽,希望下次黎可以試埋呢度既小菜。
🐟重慶萬州烤魚 $248
🦐游水海蝦$98
有成12隻,蝦肉爽脆,夠哂大隻鮮甜。
呢度既酸菜都好食。
🐂手切滑牛$60
份量都幾多,牛肉口感嫩滑,有牛味。
🥬油麥菜$20
食左甘多肉又點少得菜呢,蔬菜都新鮮。
野飲都係$7,唔會好似平時出面食烤魚雞煲甘提高個野飲價。