❀ Pondi #西環 ❀❗三訪驚喜印度法式fusion菜 三年嚟依舊$680八道菜❗——————————————————三訪嘅Pondi依然冇令我失望🤩主打創新印度法國菜,將印度菜以法式烹調手法呈現。三年嚟tasting menu價錢維持不變,6道菜$500,8道菜$680,價錢合理仲飽到上心口🥰而且可以同侍應講你想食嘅菜式,餐廳會盡量配合👍🏻餐廳位於西營盤街角,環境較細,但充滿歐陸風情。.八道菜嘅套餐有四款前菜、兩道主菜以及甜品,每款都充滿特色,有驚喜✨前菜先有印度經典小食Pani Puri ,鷹嘴豆脆球中倒入特製薄荷青醬,香脆清新。Beef Tartare 口感creamy非常出色,底層嘅千層薯仔係我食過最香脆惹味🥰再有一款新推出嘅蔬菜Ratatouille,青瓜、蕃茄切片配搭乳酪醬,爽脆可口。仲有Octopus 🐙表面香脆肉質爽彈,配香甜嘅南瓜醬及印度香料,味道豐富,伴菜嘅薯仔都非常軟腍入味。.主菜唔少得餐廳招牌菜Stuffed Calamari🦑魷魚筒釀着香口肉碎及開心果,口感複雜。用Flatbread點埋煙腩肉及蜆肉熬煮嘅湯汁,更滋味!另外仲有經典印度菜Butter Chi
❀ Pondi #西環 ❀
——————————————————

主菜唔少得餐廳招牌菜Stuffed Calamari🦑魷魚筒釀着香口肉碎及開心果,口感複雜。用Flatbread點埋煙腩肉及蜆肉熬煮嘅湯汁,更滋味!另外仲有經典印度菜Butter Chicken🍗雞肉預先燒香,肉質尚算嫩滑,嚟到呢度已經超級飽!

最後再有中東經典甜品Almond Baklava,酥皮搽上糖漿、果仁及椰奶。呢款甜品一向偏甜,但呢間都算平衡不錯。

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.2/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
菜式創新,味道豐富濃郁。鍾意印度菜但又想有啲新意,或者喜歡fusion菜嘅你,呢間餐廳一定滿足到你!