上個weekend 去o左睇個friend o係九華o既畢業生足球比賽,見佢大熱天時跑到身水身汗咁。完場後同佢o係附近食個tea,兆萬家樂坊呢o抖超多o野食,最後揀o左食呢間粥店。我之前已經食過佢其他分店,其實本身都比較少食中式o既o野,但唯獨呢間俾我感覺良好,可以一試再試。因為我之前食過佢地d 貴妃雞,覺得幾唔錯,咁招牌推介o既o野一定要再叫!另外因為仲係下午茶時段,d 下午茶餐先30 幾蚊,所以都嗌o左個。最後叫o左三樣o野,三樣都有雞,啖啖肉,o岩晒踢完波o既朋友可以幫助補充體力~金牌貴妃雞(例牌$65) 依然保持一貫水準,賣相精緻,甘亮油香o既外層,裡面o既肉略呈啡色,原因係用上多種藥材滲泡,靈舍入味。薑蓉都只係點綴形式o架o者,唔使點都已經夠晒鹹香,朋友都話無介紹錯。秘製雞中翼($28) 一碟有五隻,係煎雞翼o黎,隻隻都咁飽滿結實,食得出佢一樣有特別醃製,除o左香茅之外仲有另一種香料o既氣息,有少少似頭先隻貴妃雞o既味但又唔完全係,我覺得$28 都幾抵食。私心o既我見到有炸雞脾茶餐突然好想叫,因為好耐無食過了。炸雞脾薯條($34) 隻雞脾好大o既一隻,有成隻手板咁大,雖然無好

金牌貴妃雞 (例牌$65)
金牌貴妃雞
金牌貴妃雞

秘製雞中翼 ($28)
秘製雞中翼

私心o既我見到有炸雞脾茶餐突然好想叫,因為好耐無食過了。炸雞脾薯條($34) 隻雞脾好大o既一隻,有成隻手板咁大,雖然無好似另外兩款咁有預先醃製過,但佢炸到非常香口,層皮夠晒薄脆,好邪惡呀!不過如果d 薯條d 鹽花落得平均d 會更好,而家有部份有d 鹹。
炸雞脾薯條茶餐 ($34)
炸雞脾薯條
炸雞脾薯條

下午茶餐仲包o野飲,叫o左凍奶茶(凍飲加$3),簡單消暑。周圍d 食客來去匆匆,好好生意,同埋聽到好多人叫椒鹽豬扒飯,下次試下先~
凍奶茶
金牌貴妃雞 (例牌$65)
秘製雞中翼 ($28)
炸雞脾薯條茶餐 ($34)