2019-06-02
行過先知係到新開左,睇介紹好似係專食三文魚,睇菜單都係三文魚,其實我都幾鍾意食炸魚,但主要係鱈魚,專做三文魚都係第一次見。芥末三文魚其實我想食金沙三文魚,但口快快叫左芥末,不過唔緊要,因為第一反應其實係想叫芥末,整叫即炸,包保一定熱辣辣炸起。睇下外皮炸粉唔好,而且仲幾乾淨,咁唔會係用萬年油啦,最重要的味道,明顯的三文魚味,但少左份魚腥味,很多店的炸三文魚都係好腥,可能店主係用自家三文魚,聽佢講係挪威有自家養殖場,好勁,唔怪得肉質飽滿,絕無靠麵粉整大條,係炸鱈魚感覺,但帶有三文魚味道,感覺驚喜。挪威魚蛋都係第一次食,有芝士同麻辣選擇,我當然揀芝士,第一粒係鱈魚口味,清爽d有芝士係到有d似煙肉,當我食第3粒時都係鱈魚,忍唔住問老闆係唔係只有鱈魚,老闆答我其實中間兩間才是三文魚,滿懷期待去食三文魚口味,感覺上三文魚有點像2重芝士,味道比較重。
芥末三文魚
挪威魚蛋