2020-12-11
剛剛開完會,已過食飯時間,所以匆匆忙忙落去買咖啡。此咖啡店本人不是第一次光顧,地方細不是問題,整咖啡時間長亦不是問題。咁有咩問題?問題就係我八卦,等緊咖啡嘅時候望咗入邊啲枱一眼。香港今時今日,疫情嚴重。餐廳入座人數不能超過五成,每台人數亦不能超過兩個。呢間餐廳入座率接近十成,仲有一台坐咗三個人。我同侍應講,依家限聚令一台唔可以超過三個人喎。佢居然同我講,佢哋就快走㗎啦。我唔明點解佢知道佢哋就快走,同埋就快走應該唔係理由來掛?我相信呢位侍應並不是怕沒有生意,店舖要執笠。而係根本唔想麻煩,我甚至相信我同佢講之前,佢根本唔知嗰枱有三個人坐喺度。我明白一切以和為貴,但防疫知識都應該有啩?但話說回頭,呢間Cafe嘅咖啡係OK嘅。如果唔係我都唔會次次等咁耐都嚟。但老實講價錢不便宜,因為真係好細杯。希望佢啲員工緊記,香港防疫人人有責!
希望佢啲員工緊記,香港防疫人人有責!