2022-12-23
中環士丹頓街有間叫《KATANA by SAKEH》的新潮居酒居,一入到去感覺就係酒吧的感覺,食物以日式料理為主,有炸物、串燒、小食,鳥冬……每樣都好好味😋自家製免治牛肉棒🍖牛肉棒加上脆軟骨,有雙重嘅口感,相重的味道,比起漢堡肉更多出一份層次感,有蛋黃嘅包裹就拎到肉質更提鮮🍳芥末燒牛小排芥末醬同牛小排非常夾,牛小排細緻軟嫩,油脂豐富,烤過後油香更加突出,閃閃發光,非常誘人。芥末燒和鹽燒口味都同樣出色,但芥末燒就較少見,所以Encore也會Order這個。鰻魚脆脆,脆脆外層用蔬菜🥬粒,玄米,紫菜等製成的粉漿包住鰻魚去炸。外皮比普通粉漿更香更脆更有口感,鰻魚肉柔軟鮮甜,非常滋味可口。肥美的白鱔爽口彈牙,魚味濃郁,魚脂佈滿左魚身,但又唔會好油膩,厚厚的魚身好有口感,啖啖魚肉食落口,好正👍柚子虎皮漬,酸酸甜甜的柚子虎皮漬,食落去酸酸甜甜,之後有陣回甘的味道,好開胃,非常有層次。柚子胡椒雞上髀肉,柚子胡椒和雞上髀肉超爽。嫰滑的雞上髀肉非常juicy,外層燒到焦香,好惹味!汁燒雞上髀肉,甜甜地的燒汁搽上雞上髀肉燒,非常惹味。嫰滑的雞上髀肉非常juicy,外層燒到焦香,好惹味!
芥末燒牛小排