2011-06-30
跟少婦A相約,由於放工時間較夜的關係,我們選擇來這裡亦是首選,平日的7~8點想來這裡食飯真的等到傻才埋位,相反這些九點打後嘅時間就等一陣就可以埋位叫餸食飯,當晚餸菜有:鎮江肴肉- 如常的好吃酒香醉魚- 這個是”時令精選”內的菜式,因為這裡的醉鴿,醉豬手都已經品嚐過,相當回味,今次來點新意思,醉魚又怎樣?我問過一個稍為後生的男待應,魚是怎樣處理過,但似乎問錯了對手, 他並不太懂,不過說也是的他的工作是”斟茶灌水”飯店賣的是什麼?做法是怎樣?哪會知道?醉魚一到來看到樣子已經心知不妙了,一件一件看似半乾身咸魚切件呈半月形排開,色澤似半透但又非透,在右手邊明顯有三件是頭頭尾尾的(乾巴巴)搭了落來,看那三件頭尾可以估計到是煙燻過的魚肉,碟底有灘似水其實是酒的汁,一食落口就知道叫了個送酒的餸了,這股咸鮮味,就咁食都幾”蝦人”下架,因為一般咁咸嘅食物吃不下多少件, 同時我們人数只有三個, 每人都要分担幾多件数下,這碟半生不死魚片我們都嗒到最後才可以清碟,唔明白點解放在”時令精選”因為明明是鯇魚做的,不是一年四季都有得賣的嗎?籽然大蔥炒羊肉- 看似份量細但食落又幾多下喎, 食極都重有嘅,味道就係蔥爆羊
鎮江肴肉- 如常的好吃
籽然大蔥炒羊肉- 看似份量細但食落又幾多下喎, 食極都重有嘅,味道就係蔥爆羊肉的輕微籽然版,可能因為旁邊有包包的關係呀
雪菜炒蘑口- 蘑菇夠新鮮,菇肉爽口菇味又重,雖然不平易但好味份量又不少,起碼有1.5 ~ 2盒蘑菇炒埋先有咁多啦
上海粗炒作結- 這個是時下最新版本?無油無肉無筍絲無甘筍絲,只係上海麵濃醬油炒上海麵條?菜方面有幾條白菜同冬菇絲,WHAT IS THIS?唔通這就是做”有營食肆”要付出嘅代價,但都唔使破格成咁?!
嚟呢度咁多次最失望係呢次嘅經驗,這裡人多嘈吵其實都知但那晚真的很吵耳,唔知在那裡上班一般番多少年就要去搵"職業性失聰委員會"代交涉呢?