2018-12-06
今晚同屋企人去咗銅鑼灣既玄鮨食飯。聽朋友介紹佢係一間質素相當之高嘅日本餐廳,更加係米芝連推介既日本菜!一入門口經理就已經招呼我哋,安排我地坐係壽司吧位。我地揀既係omakase廚師發辦,咁就可以睇住師傅製作既過程。單單係前菜已經有三款,分別係梅貝旨煮,枝豆豆腐同白身魚玉子杏仁。真係又令又好味!之後就係我最愛既刺身!總共有7款,金目鯛,皮剝,鰤魚,沙甸紫菜捲,赤貝,帆立貝同埋大吞拿魚腩。每一款都特別鮮甜,當中我最鐘意既就係吞拿魚腩,正係睇拖羅的紋理就知道油脂十足,入口即溶!燒物既鮑魚黑松露勁厚肉同彈牙!揚物係魔鬼魚翅,著休係安康魚肝,魚肝係口內融化,完全冇腥臭味,質感化綿。壽司款式都勁多,赤鮭,小肌,深海池魚,海膽,白海老明太子,大吞拿魚腩。師傅好刀功,每次切野更加會抹刀同洗手。食完壽司後上既蛤清湯勁鮮甜,熱湯暖一暖胃都好舒服。最後既甜品係哈密瓜同蜜柑,濃濃果香,特別鮮甜多汁!食緊飯嘅期間店員好有禮貌幫我哋斟茶同解釋食物款式,師傅又會先問我地有冇邊類型食物唔食。玄鮨質素絕對高,真係要比個👍🏻