相隔兩日,分別光顧了觀塘的非三哥和這間三哥,點了相同的清湯底米線套餐,皮蛋和凍檸茶兩個人食,先發現分別頗大。尖椒皮蛋vs青椒皮蛋因女友不吃辣,所以通常米線叫清湯再加這個皮蛋,將D汁加落D米線到食,點知原來三哥的皮蛋係唔辣的,無加花椒粉,只有勁多蒜同尖椒碎,食食下仲覺得大牙有些酸,唔知係咪D醋太勁?米線套餐-清湯底芽菜超多,足有一個小碗份量,因女友嗜豬潤,發現三哥D豬潤都係切到一舊舊的,比非三哥的一片片口感略差,較硬同「鞋」,感覺上D「送」o既份量都比非三哥少。是夜食完米線,返到屋企覺得超口渴同埋口腔怪怪地,大牙都仲痺緊。因為響咁短時間分別光顧過兩間,所以先發現原來分別咁大,相信下次唔會再幫襯呢間三哥啦,希唔唔係間間都係咁啦!

尖椒皮蛋vs青椒皮蛋

米線套餐-清湯底

题外话/补充资料: 見到佢貼o左張告示出o黎叫客人小心保管財物,事原有阿姐執檯果陣整污糟o左個客o既手袋,個客要求賠償$8000!佢無講到最後有無賠,不過就強調佢地非五星級食府,為免有不愉快事件發生,要客人唔好帶咁貴重o既物品光顧。 坦白講,D阿姐有時夾硬將D人迫埋一檯真係令人幾反感,不過佢成日咁多人幫襯又真係無辦法唔咁做。其實,帶個咁貴o既袋去做乜呢?
2012-02-05