2016-06-18 453 浏览
今日又係難得同男朋友撐枱腳既時候啦,男朋友帶左我重臨舊地!呢度感覺好高級,但實際好平民既西餐地方。姐係環境平民,唔驚要著曬老西上去咁,但係食既野係一流好水準既西餐!諗落,佢個名都改得唔錯!我地兩個都懶得諗食乜,所以就叫左個二人精選晚市套餐。海鮮拼盤配餐酒裡面包含左生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦,同埋聖子刺身。我覺得呢個拼盤係最好既開場,因為每款海鮮都好開胃。尤其係帶子,帶子連個醬汁一口氣吸入,咸甜鮮既味道不斷係口腔度徘徊,亦且入口難忘,依家諗返都流口水!聖子刺身係市面上都好少食到,好爽身好特別!生蠔新鮮肥美,都唔錯。佢既餐酒係白酒黎,係每樣海鮮之間飲一小口,可以清一清上一款海鮮留係口腔既味道,亦都可作提升下一款海鮮既層次感!黑松露蘑菇湯一向都鍾意飲呢種蘑菇湯,以前係溫哥華成日係d超市買黎飲。但係香港一定要到西餐廳先可以飲到,所以特別珍惜,你話如果香港d supermaket都可以買到即日煮既黎飲就好啦。黑松露加係蘑菇湯,有畫龍點睛之用,但係有少許太油既感覺,不過整體都正既!\燒牛脷配蜜糖芥辣哇!呢個一食就有種好幸福既感覺又口入面湧出黎啦!點解我咁講呢,係因為一黎勁厚身,二黎佢外頭燒到少
今日又係難得同男朋友撐枱腳既時候啦,男朋友帶左我重臨舊地!
呢度感覺好高級,但實際好平民既西餐地方。
諗落,佢個名都改得唔錯!

我地兩個都懶得諗食乜,所以就叫左個二人精選晚市套餐。

海鮮拼盤配餐酒
裡面包含左生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦,同埋聖子刺身
我覺得呢個拼盤係最好既開場,因為每款海鮮都好開胃。

聖子刺身係市面上都好少食到,好爽身好特別!
生蠔新鮮肥美,都唔錯。

黑松露蘑菇湯
一向都鍾意飲呢種蘑菇湯,以前係溫哥華成日係d超市買黎飲。

燒牛脷配蜜糖芥辣
哇!呢個一食就有種好幸福既感覺又口入面湧出黎啦!
點解我咁講呢,係因為一黎勁厚身,二黎佢外頭燒到少少脆。
一咬落去,入面好軟熟,軟熟到有入口即溶既感覺,味道香濃加蜜糖芥辣小清新。
令人重新評估牛脷既食法,呢樣係成個套餐入面最出色既!

松露煮日本年糕
年糕煙煙韌韌,配松露白汁,個配搭唔錯。
男朋友就比較鍾意呢個,話係個汁醬好香濃,煮到個年糕好入味,成舊年糕都充滿住濃郁既松露白汁味喎。

可能前面太多驚喜,主菜相對上驚喜不大,係有水準

主菜:香燒牛肉眼
男朋友叫左5成熟,粉粉地色,但係切落去一d血水都無,反而係好林,好好味。
而我就叫左羊黎食,完全無羶味,羊肉有咬口,同個醬汁好夾,令到個羊肉既鮮味帶左出黎!
最後個Set dessert 就係chesse cake黎既,作為呢餐既perfect ending。