2023-03-01
陪老婆行完K11又到晚飯時間,佢話想食日式嘢🇯🇵,我哋行去白蘭軒道兜咗個圈,見到呢間“樂酒場 がくさかば”,咁啱老婆又想飲啲酒🍶🍹,於是我哋上去試下😍。店舖位於1️⃣樓,需要行上幾級樓梯。裡面裝修得好有日本🇯🇵風格,最特別係有榻榻米座位🫢。解除腳下嘅束縛👞👡,席地而坐,感覺特別舒服🥰。睇個餐牌📔,都有好多選擇刺身、燒物、炸物、鍋物和關東煮等。刺身五點盛合 $280 & 左口魚薄切 $168 盛合擺盤精美,有雲丹、帶子、吞拿魚、油甘魚及三文魚,每款刺身有3️⃣片,厚切新鮮沒有雪藏味🥰。左口魚薄切認證咗師傅刀工🔪一流,做到薄如紙嘅效果,但又不失口感😋,另配一碟特別調製嘅醬料,點配左口魚味道更鮮😍。雲丹奶油稻庭烏冬 $158烏冬煙韌彈牙,混合醬油、薑蓉🫚及蔥花一齊食,清新中帶有薑蔥嘅香味😋。板煎香蒜一口牛 $98一口一粒嘅牛肉粒🐂,肉質軟腍,配上洋蔥絲🧄一齊炒,相對濕潤有肉汁,另有沙津菜🥗伴碟,酸酸地正好平衡下🥰。吉列童星蝦 $78吉列蝦🦐炸得乾身鬆脆,薄薄嘅一層炸漿,包住原隻蝦,外脆內嫩又有蝦味😋。山藥紫蘇豬腩肉 $48豬腩肉🐖燒得乾身,用山藥平衡油膩,再配紫蘇葉令味道更豐富🥰。北海道
刺身五點盛合 $280 & 左口魚薄切 $168
雲丹奶油稻庭烏冬 $158
板煎香蒜一口牛 $98
吉列童星蝦 $78
山藥紫蘇豬腩肉 $48
北海道成人薯仔沙律 $48
成人😂?老婆話一定要試,食過後口腔留有辛辣味🌶,應該混有生洋蔥絲🧅,配合埋薯仔🥔、青瓜絲🥒,鹹鹹地又幾好食😋。
明太子醬燒山藥 $38
相對平常食嘅鮮淮山蓉,熱食🔥的似乎更好食,亦比較香口🤗。
月光寶盒 $98
木盒🗃內盛有1個杯燒灼🍶、1瓶梳打水🥛及1杯菠蘿味🍍糖漿🥃,可自行調配酒精濃度及甜度,幾特別😚。
江戶夏色(金魚雪冰) $78.-
Cocktail用迷你圓形金魚缸上枱,既精美又特別😍,酒精濃度唔算高,甜甜地帶芒果味🥭,易入口又清新😋。
小插曲:女店員🙍♀️服務細心又詳細介紹每款Cooktail系列嘅酒。到江戶夏色(金魚雪冰)上枱時,見杯內無咗條金魚🐠,佢好搞笑話條魚被鯊魚🦈食咗🤣🤣,所以變咗熊仔🐻出場。
總括而言,店舖地理位置方便,既可飲酒又設有特色嘅榻榻米區域,好適合一大班朋友傾吓偈飲吓酒輕鬆吓。