2018-10-25 57 浏览
就咁睇個價錢真係會令人卻步, 但食完之後發覺原來真係有佢個種既價值係到,令人一試再試 成個過程之中師傅都會一路介紹菜色同解釋點解會係用呢D材料, 邊d係時令既食品, 係享受美食既過程之中都學到唔少野 首先頭盤係主打鮮味既魚刺身 – 魴鮄魴鮄魚我係第1次食, 但個感覺有D似又係主攻鮮味既雞泡魚, 魚身上有柚子粉, 甘甜清新, 配上2隻炸蟹仔, 好得意 第2碟就係新鮮既厚岸蠔, 細滑肥美, 佢既裙邊爽脆, 幾有口感 第3碟就係令我印象好深刻既秋刀刺身, 我比較少見識, 第1次食秋刀既刺身, 第1眼見到佢紅紅既肉仲有D怕腥, 但點知一入口就上佐癮, 佢個種肥美既油香, 比油甘魚更出眾, 鮮甜肥美就係呢D了! 第4碟就係中拖羅+赤身, 我本身係好中意食吞拿魚既, 所以好滿意, 不過我個人就麻麻地中拖羅, 我就真係prefer either大拖羅or赤身, 因為覺得中拖羅係2者上間有少少唔上唔落, 但要澄清番, 餐廳本身既中拖羅係冇問題, 純粹係我個人preference 食完刺身又未到壽司之間, 就上佐一個叫冰頭漬既菜式, 好得意, 今次呢個廚師發板真係試佐好多唔同既野, 一問之下先知道原來係

首先頭盤係主打鮮味既魚刺身 – 魴鮄

食完刺身又未到壽司之間, 就上佐一個叫冰頭漬既菜式, 好得意, 今次呢個廚師發板真係試佐好多唔同既野, 一問之下先知道原來係三文魚既鼻軟骨, 酸酸甜甜再加爽脆既口感, 唔錯

壽司方面, 一次過講了
赤笠子壽司配柚子胡椒,
連子鯛壽司,
系撚鯛壽司, 燒過之後逼佐D油香出黎好香
海膽赤蝦壽司, 我本身少食海膽, 但呢個海膽細滑鮮甜, 赤蝦似就彈牙甜美, 正呀

食完魚類刺身壽司就到燒物

第1碟出黎既係燒銀杏,係燒得香既, 但苦苦地我唔係好識欣賞, 但我朋友就好中意, 廚師亦都表示呢個係當造既食材, 所以採用

之後就係目光魚天婦羅, 呢道又係一試難忘, 目光魚細細條, 但估唔到係可以咁肥美, 咁香, 雖然係經過油炸, 但炸油既味道完全蓋唔過本身既魚油香, 炸完之後仍然keep到本身既魚油鮮甜同肥美, 超正

再黎後面既燒白鱔同埋炸蝦都係一絕, 白鱔唔記得係咪當造, 又係燒得好香, 食落又係好得肥美, 好正
炸蝦就正常發揮爽口彈牙

跟住就係最後一道主菜, 松茸燴飯, 我本身好中意食菌類, 今次食到個菌類之中既其中一個極品當然係欣賞呢, 成個飯都散發主濃濃既松茸香味, 飯質又好

最後一道就當然係甜品啦, 係一個柚子雪巴芭
食完成餐好味又肥美既日式料理, 配番1個清新香甜既甜品作結尾, 剛剛好。
2018-10-09