2018-06-08
幾年前第一次食莆田,對佢嘅印象係貴同埋貴。今日再一次嚟到莆田,係因為知道佢有蟶子節,推廣「哆頭蟶子」,知道爸爸好鍾意食蟶子,咁啱屋企冇飯食,所以就帶佢嚟入門口位已經擺咗一張枱推廣蟶子節「哆頭」好似係一個地方嚟嘅.最新推廣係$198可以任選兩款蟶子菜式我哋揀咗鐵板鹽焗蟶子同埋冰爽酒糟蟶子,兩個都係餐廳推介,其實都見到隔離有幾台食緊呢兩道菜,幾吸引.未上主菜既時候,先黎一碟頭水紫菜頭水紫菜少少脆但又唔係脆到卜卜聲好有鮮味,唔會過咸.主菜好快送到鐵板鹽焗蟶子上枱嘅時候用蓋蓋住,打開既時候簡直煙霧離漫,大家就幻想下好似食緊鐵板肉緊。嗰一刻就會諗啲蟶子咪好乾?最後食落口,反而可能咁樣嘅烹調方法令到蟶子嘅肉汁自己鎖返係入面,滲入左少少花椒同埋鹽既香味雖然蟶子外型細細,不過一打開個殼,其實蟶子好厚肉.冰爽酒糟蟶子蟶子浸係冰凍嘅酒入面,完美地吸晒酒香爆嘅時候酒會喺嘴裏面爆汁,呢度菜冰冰涼涼,啱晒夏天食.百秒黃花魚 $68叫得百秒,其實係指佢嘅烹調方法,烹調條魚只係焗咗100秒。黃花魚唔會好大條,比手掌大一d,因為烹煮時間唔耐,所以條魚唔會過老簡單地落咗紅蔥同埋薑調味,味道清甜唔fancy不過唯一唔太欣
入門口位已經擺咗一張枱推廣蟶子節
「哆頭」好似係一個地方嚟嘅
最新推廣係$198可以任選兩款蟶子菜式
未上主菜既時候,先黎一碟頭水紫菜
頭水紫菜
少少脆但又唔係脆到卜卜聲好有鮮味,唔會過咸
主菜好快送到
鐵板鹽焗蟶子
雖然蟶子外型細細,不過一打開個殼,其實蟶子好厚肉
冰爽酒糟蟶子
百秒黃花魚 $68
興化炒米粉 $78
睇食評見好多人讚,我地想食清淡d,所以叫左個米粉。本來完全冇乜期望,諗住都係一碟米粉,點知係極意想不到!!!
我會用「綿」黎形容米粉既口感,入口輕如綿花,一條條米粉相當細緻幼嫩,好似柔順髮絲咁
伴左少少花生,芥菜,肥豬肉粒,蝦等等同炒,味道香,不過唔咸,食完唔口渴,唔肥好奇寶寶上身想試埋個辣媽醬,所以點左d撈米粉食
睇到最少有2款辣椒,但食落唔算好辣,有d酸酸地,係極開胃,食出最少3種味道既層次
我同爸爸2個人食完4樣餸,岩岩好,我想讚呢到菜式味道似家常菜,唔重調味,以鮮味為主,所以食完唔口渴
睇到個牌係一d商品介紹同售賣
餐廳環境舒服,不過就隱閉左少少,佢係美麗華2期既2樓,唔係好多衫買個商場
上菜速度都快,而且d菜係熱,呢樣野聽落好基本,但真係食過有餐廳上菜慢夾唔熱
有樣好貼心係姐姐會換碟食到一碟都係殻唔知點好