2015-10-12
上次去完Yamm,食物普通,但貴(但聽講有啲特別日子會好好多,但仲要收貴啲)。今次到文華東方快船廊試下,睇食評都ok,而朋友則講過一般,但點都要試一試。晚上6:30準時開始,但我們早到,幸好地下大堂有梳化坐著等,未開始已有數十人等候。入到去唔使講,冷盤開始,龍蝦麵包蟹蟹腳龍蝦鉗已是例牌會有,但食得出比Yamm好,佢仲有開定既生𧐢,翡翠螺及飽魚,生𧐢ok,屬於細隻款式,邊個地方就冇留意,今次連相都冇影,但都叫有鮮味同唔使等,飽魚就相反冇乜味道,反而翡翠螺ok喎,我都共食咗十數隻,呀!仲有差些冇留意既已除咗既殼蝦。刺生冇乜等別,有埋帶子但又唔係好好味,普普通通啦,其他都叫ok。湯有兩款,磨菇湯同酸辣湯,同樣冇乜大警喜,而熱食就有腩肉粗炒,獅子頭配小棠菜,菘子甜酸魚,有隻唔記得叫乜雞,粉絲蒸扇貝,小籠包,香煎包,煎餃子,牛扒,片皮鴨等等....粗炒一般,獅子頭有腎病千祈唔好食,佢唔係咸,係咸到苦,甜酸魚就皮多過雨,隻雞煮得太乾,扇貝比我自己整仲要蒸得過火,小籠包就係好細隻,皮厚而饀同冷藏個啲冇乜分別,煎包同餃比小籠包好,片皮鴨......其實都唔叫片皮,肉多過皮,佢比執餅皮你,放幾片仔鴨肉你
粗炒一般,獅子頭有腎病千祈唔好食,佢唔係咸,係咸到苦,甜酸魚就皮多過雨,隻雞煮得太乾,扇貝比我自己整仲要蒸得過火,小籠包就係好細隻,皮厚而饀同冷藏個啲冇乜分別,煎包同餃比小籠包好,片皮鴨......其實都唔叫片皮,肉多過皮,佢比執餅皮你,放幾片仔鴨肉你,跟住隨自己喜歡加醬蔥瓜等配料,都ok嘅,牛扒唔錯,比好多自助餐好,食過嘅同萬豪嘅差不多,佢仲有紅棗薑茶,我見有好多人飲完再飲,我都整咗杯,ok啦,有薑味得黎又唔會過多。
至於甜品都唔錯,一定要試檸檬餅同蘋果批,馬其隆就可以不理,全部細細份可以食多一些,而雪糕是自家製,個人最喜歡熱情果,而青檸就真係好酸,但都好好味。
至於每人送一客既我以為係鵝肝,點知係大閘蟹.....講真,送嘅大閘蟹都唔會有咩奢望,叫做有,細細隻,有羔但唔爆,如果要食埋爪會有啲難道,但味道係ok既,另外仲有多種丸類嘅湯粉麵,但通常都好少人會食,而且我睇啲丸不大像自家製.........
仲有係沙律麵包芝士,但就冇火腿囉
题外话/补充资料:
都係個句啦,因價錢唔係平,每人埋單650,如果平一百我會比個笑,但而家ok啦
而環境就一般,佢比我去開個啲有一種焗促感,可能地方細啦