2012-05-08
1957 浏览
我相信呢度唔少朋友都食過吉野家o既食品. 對於佢地o既味道同質素, 相信大家都心中有數. 我要講o既, 係佢地最新o既出品 - “一番巨丼”.今日一朝早打開報紙, 見到佢地有呢個新o既 “一番巨丼” 仲有優惠, 好似幾吸引, 於是就趁晏晝時間到office附近, 即係近美孚, 九巴車廠隔離o既分店, 一心諗住食餐飽. 除o左近office之外, o黎呢度食係因為佢坐位較多, 夠光猛同人流較其他o既分店少, 可以o係繁忙既lunch hour安靜咁享用午飯, 員工既服務態度亦都幾有善, 以吉野家o既標準o黎講, 可算係相當難得. 睇到個 “一番巨丼” 連一杯飲品/湯o既套餐, 要HK$45.8, 比以前o既特盛套餐 (HK$33) 貴左足足12蚊有多! 用埋優惠都係HK$43.8, 以吉野家o既標準o黎講一o的都唔平. 個飯上到檯 (見下圖):無論點睇都唔覺佢o係份量方面有“巨” o既感覺 - 飯同埋牛肉都以平鋪o既方式放o係大碗上, 使佢睇起o黎有大面積同大容量o既觀感, 然而佢既賣相, 並無廣告中顯示出o黎o既o個種震撼; 眼前呢一碗, 可以話係份量偏少兼underwhelming
至於個牛肉飯o既味道同質素方面, 依然保持住吉野家作為大公司o既一貫水平 - 美國肥牛依舊係肉膏參半, 好趙得o黎都幾肥膩. 飯唔會煮得太軟或太硬, 牛肉汁依然偏少, 一定要搭單叫多份牛汁個飯至冇咁乾 - 佢無明顯提升, 亦無明顯o既倒退, 作為快餐, 中中挺挺, 依然食得過.
講到份量o既感覺, 我食呢個 “巨丼” 所用o既時間, 同平時食 “特盛” 用o既時間基本上差唔多, 而且同樣食完都係唔夠飽肚.