2022-07-20 184 浏览
日本いっしょけんめい (一生懸命)  大約意指一直努力不懈拼命去做一件事一生懸麵應該係指要拼命去做好呢碗麵?喺沾麵同拉麵之間猶豫不決,最後揀咗平啲啲嘅拉麵,就有錢嗌杯 Sapporo 啤🤪 加埋都唔使九十蚊,勁抵,仲要唔使加一💯豚骨湯底濃郁,真係好濃厚(食到中段自己加左啲七味粉同醋消消滯,又有新嘅食感)。麵質揀咗適中但係好似淋左小小(或者其實係幼身左小小),不過又唔太影響個口感既叉燒經過炙燒,將啲油脂迫晒出嚟,所以香口得嚟食落亦唔會太肥,肉質嫩入口即融,超正~(呢張可以睇到佢亮晶晶既寫真🤩✨)註:啤酒同拉麵係真係夾㗎!唔好覺得 lunch 就飲啤酒好過份呀~係 food pairing 嚟既~ 🍻
一生懸麵應該係指要拼命去做好呢碗麵?

2022-03-16