2015-07-20 628 浏览
是晚老友鬼鬼, 幾個舊同事聚舊話說壞朋友 Simon 話要食 sushi omakase, 但三比一 out-vote 左佢事關 sushi 成日食, 想話試試 tempura 既 omakase 地點就腳, 岩晒朕呢 D 中環友, 蓮香九如方隔離 - 幾步路就到門面格局低調, 幾有傳統日本餐室感覺話 omakase 就 omakase, 最好係咩? 就係唔洗諗齋等食!清清喉嚨 - we started with sashimi刺身新鮮不用講, 師傅今晚為我地選擇既刺身係貝類為主,赤貝, 象拔蚌好彈牙爽口, 掂.  my fav 師傅提點朕可以將碟上既紫蘇花瓣放落醬油, 令每點一下都可以醬油帶點紫蘇花香.當然不少得朕最愛既 Uni, 香到不得之了.  帶子仲要又大隻又滑 到左戲肉, 天婦羅.沙錐魚細細條, 肉嫩, 易入口, 好好發揮天婦羅既特質, 脆口.點點天婦羅, 加埋師傅既蘿蔔茸, 點住天婦羅魚仔食, 不太鹹, 入味 Sauce 唔夠鹹既仲可以點點更重味既巖鹽! yumzzzz!舞茸菇炸起好靚好有層次, 咬落仲鎖住水份,真係好想知佢用邊隻保濕等朕都埋返支黎搽面..到左松葉蟹腳!
是晚老友鬼鬼, 幾個舊同事聚舊

門面格局低調, 幾有傳統日本餐室感覺

刺身新鮮不用講, 師傅今晚為我地選擇既刺身係貝類為主,

赤貝, 象拔蚌好彈牙爽口, 掂.  my fav

到左戲肉, 天婦羅.

蘿蔔zzz
舞茸菇炸起好靚好有層次, 咬落仲鎖住水份,

真係好想知佢用邊隻保濕等朕都埋返支黎搽面..

到左松葉蟹腳!  Size 剛好, 不會太大隻

內裡剛好熟, 軟綿綿! 但炸起好好好熱, 小心!!
蟹腳不用點 sauce / 鹽也行, 蟹既鮮味已經滿足了朕的舌尖.
海老 and 海鰻都 reminds me of 東京新宿 天ぷら つな八 的 tempura

師傅技術高, 炸粉剛剛好 coat 勻整隻海老, yumzzzzzzzzz!

輕輕落少少檸檬汁, 更帶出海蝦既鮮味. 咬落! 脆到不行!
咪睇少銀杏 - 甘甜又帶點苦, 十分十分之讚,

堅想同師傅 order 多兩串 - 不過已經好飽
帶子刺身以紫菜包住炸到脆一脆! 掂!!! 但中心仍然 keep 倒軟軟的!

帶子卷食到朕真係有點心軟

問起師傅, 原來 tempura 都用上紅花油炸, 特別高溫令佢外脆, 唔燶仲要 keep 倒水份.

最後大家都飽到食唔落既時候

仲有個飯, 但你錯過就蝕晒底~
Friend's 天Don - 重點係個 tempura 餅, 有蝦蕃薯同菇!

絕對正過一般天Don 求其放隻蝦落去

我就加左少少要個刺身 Don
Uni 同魚子, 新鮮好味 - Sushi 飯醋味剛好.

最重要, 當然係 uni 夠多夠豐富, 啖啖海膽幸福滿足
加埋啖赤 miso soup - 朕表示滿足.

最後 oue meal ends with a mango mousse with 日本水果 = 完滿.
每頓飯最緊要, 還是有個好好的句號.

是晚一嘗 tempura bar 既傳統, 師傅技術, 味蕾轟炸!

食材仲要甘高質, 朋友當然冇"炸"形

記住記住 tempura 要炸起就食, 耐咗凍咗就會錯過最好時機!

题外话/补充资料: 門口仲可以泊車, 渣車友 fit 晒!
庆祝纪念
团年饭