2017-04-07 218 浏览
今次有口福,只因朋友對日本菜要求十分之高!有賴朋友帶我嚟到銅鑼灣嘅花見日本料理,一入到門口已經有十分之好嘅招待,令人留下深刻印象!薄切彩笛鯛,好巧師傅刀工,伴以自家調配既帶酸醬汁,將魚既鮮味完全帶出!日本餐廳既執著,即使係炸物都用上日本有機番薯,食得健康!咬落清甜,炸既時晶岩岩好,口感極好羊架作為下酒菜十分合適,羊膻味唔重,肉質彈牙,淡淡香料味,令人食指大動下酒菜除左有羊架外,仲點左雞翼同雞軟骨,同樣用上朝鮮醬燒,比較濃味,香甜入味,唔覺意就食多兩串燒牛肉卷份量十足卻意牛肉卷入面既牛肉片,入口即溶,配以卷上既香蔥同洋蔥食,一流?特上刺物拼盤同樣令人食指大動,有齊多樣最愛既魚生,三文魚、吞拿魚、帶子等全部厚味,香甜鮮味肥美既拖羅,成餐飯既亮點,一入口已經食到好香既油脂,魚香係整個口腔爆發,令人回味無窮泡菜唔單止配豬肉夾,配魚都十分次好食!魚肉片香滑,配上淡淡辣味既泡菜鍋,飲晒成鍋湯是基本吧!即使連米飯都一絲不苟,選用日本米夠香夠彈牙個汁係十分十分次重要既一環,汁煮吞拿魚目,送飯食真係一流,十分推薦。醬油甜味加上魚目既鮮味,即使飽到捧住肚皮都堅持完成左整個飯,不得了!
即使連米飯都一絲不苟,選用日本米夠香夠彈牙