2018-11-21
今日同朋友行開荃灣見到荃新天地開咗間金田家新分店,之前我係銅鑼灣已經食過,覺得好正,一直想返兜,好惜地點比較遠,返工又忙,所以一直冇機會,而家係屋企附近開咗間分店,梗係要試下啦!一去到發覺地方比銅鑼灣更寬敞,而且坐位間隔都勁寬落!坐得好舒服,而且卡位有落地大玻璃望住街景,景觀一流,坐低之後我地急不及待叫嘢食!首先嚟到係小食”吉列蠔”佢外層炸得非常鬆脆可口,入面既蠔肉又大又多汁,咬落肉汁四濺,令人齒頰留香!我仲叫咗一杯叫可爾必思既嘢飲,因為之前飲過,覺得超特別又好飲,所以決定要encore,佢好似香焦奶昔溝益力多,配埋冰粒,非常消暑,好適合天氣熱喝!所以大家有機會一定要試試!之後上既係”柚子辛口拉麵”!佢既拉麵可以自由選擇軟硬度,我比較喜歡食口感度高既拉麵,師傅果然煮得剛剛好,食落好有靭度,佢地既日本叉燒又大塊,而且肉質鮮嫩多汁,配埋佢地秘製既辣醬,簡直係一絕,值得推薦俾大家!