2015-10-22 458 浏览
其實甜品控的女仔們 (包括我啦當然), 對宏一定不會陌生, 因為幾年前他們一出綠茶蛋卷及其他甜品已經大獲好評, 他們今次搬到去尖沙咀The One 5 樓後, 唔知道又有咩新品推介呢..來到the one , 宏比之前佐敦的店大了呢~見到佢有個主餐套餐, 有麵食, 有甜品加杯野飲, 就算是晚市都係99蚊加一, 咁我就叫個套餐來吃先~我就選了日本産溫泉蛋海藻烏冬, 這個主食另配有沙律及壽司卷個溫泉蛋名不虛傳, 蛋汁是鮮橙黃色 (真的是日本蛋呢!), 而食落去蛋味香濃而佢的烏冬更是特別, 加入了海藻的烏冬, 賣相有點像蕎麥麵, 但質地更爽口彈牙; 配上清湯底, 一點都不覺油膩; 而且睇餐牌更知道原來這烏冬一點都不簡單, 獲獎無數, 非常健康有益呢…我地OL 食咗都唔怕肥….(哈哈, 因為更邪惡的食物在後頭 )之後我就叫了套餐送的甜品, 我就選了綠茶蛋巻, 友人就只了個香草的…當然一貫宏的水準…Yummy 當然, 身為甜品控的我地更係要再食其他新甜品啦~ 這個京都宇治抺茶軟雪糕芭菲 (HKD88), 佢地的軟雪糕是自家製作, 職員更說佢地做一個軟雪糕就用上成40g 抺茶粉製作, 所以一食落口
其實甜品控的女仔們 (包括我啦當然
來到the one , 宏比之前佐敦的店大了呢~
我就選了日本産溫泉蛋海藻烏冬, 這個主食另配有沙律及壽司
當然, 身為甜品控的我地更係要再食其他新甜品啦~ 這個京都宇治抺茶軟雪糕芭菲 (HKD88), 佢地的軟雪糕是自家製作, 職員更說佢地做一個軟雪糕就用上成40g 抺茶粉製作, 所以一食落口就覺得有好重的綠茶味 (好似我飲緊綠茶咁!!!), 好香好滑, 而且不會太甜
再加上紅豆, 宇治 (都用抺茶製造), D 抺茶粉好似唔駛本咁, 成個軟雪糕都係, 我真係係香港未食過咁正的綠茶軟雪糕呢~~Oishi!!!!
再叫個抺茶窩芙配綠茶雪糕 (HKD68), 相對地這個雪糕就無之前的軟雪糕咁好味, 不過不失;
不過這個窩芙都係用抺茶做, 雖然我地放了一陣子才吃這個窩芙, 但食得到這個窩芙依然外脆內軟, 好有綠茶味
所以如果你地不是甜品魔如我的話, 晚上在尖沙咀HKD99 加一食到個套餐, 食齊主食烏冬加甜品都不錯啊 (當然是甜品控的你就更加要來吃, 我見到餐牌有甜品套餐!!!下次叫多D 女仔朋友來吃先~~~)
2015-10-15