2019-01-26 1043 浏览
一月係一個好重要嘅月份,因為家姐生日!今年,我提議去一家好特別嘅中式餐廳同佢慶祝,就係樂天皇朝!今次去到尖沙咀嘅樂天皇朝,環境舒適,一睇餐牌先知,原來呢間餐廳係起原於新加坡,但係嚟到香港之後,一啲都冇令我失望!首先,先食個清清哋嘅芝麻醬油麥菜,油麥菜預先煮好,捲成一個個圓筒型咁,食嗰陣蘸少少芝麻醬,又清新又開胃。呢度有好多唔同中國地方特色小菜,都煮得非常出色,上海油燜笋,係我第一次食,好特別,笋炆得好爽,又夠味,食完一條又一條。食雞,小弟就中意食冇骨嘅,呢度個李白醉雞就啱哂我!酒味濃郁,雞肉唔肥,又嫩,食過翻尋味!食完雞,就食下鴨,呢個上海風味醬鴨好有上海嘅味道,因為我讀中學嘅時候,曾經去過上海,食過醬鴨,而家喺呢度食返,啲回憶返返嚟吖,呢度仲要冇咁鹹,鴨肉薄薄的,啱啱好。跟著落嚟,係我要重點推介嘅一道菜,就係四川夫妻肺片!呢度無論肉類選料定調味都相當出色,辣味夠,份量夠,大家一定要試!家姐平時都有食素嘅習慣,所以就叫咗一個龍華素鴨,同樣煮得好好,素鴨口感一流,味道也很好。八色小龍包係樂天皇朝嘅招牌菜,一定要叫,八款唔同味道分別係原味、川味、蒜香、芝士、人參、蟹粉、鵝肝、黑松露,其中芝

八色小龍包係樂天皇朝嘅招牌菜,一定要叫,八款唔同味道分別係原味、川味、蒜香、芝士、人參、蟹粉、鵝肝、黑松露,其中芝士同黑松露好特別,出奇地夾,濃濃嘅黑松露同小籠包真係絕配呀!

功夫菜我平時好少食,呢個瑤柱芙蓉賽螃蟹唔錯,其實係好簡單,用蛋白煮,再加瑤柱同上湯煮,煮完之後再加個蛋黃,用餘熱煮熟,就咁睇似係蟹肉咁,好得意。

食中菜一定要食炒飯,呢度嘅蟹粉炒飯好足料,好多蟹粉,飯粒分明,高質!

上海菜嘅糖醋魚片真係好好味,魚肉炸到好脆,再配甜酸汁真係好夾,我自己都食到半碟!

食埋個甜品就滿足了,酒釀丸子~

見到家姐食得咁開心,我都好開心啊!
2019-01-14
庆祝纪念