2021-05-31
韓燒時間到! 今次去左位於T.O.P 5樓既柞木炭家, 座位寬敞, 特別中意佢大玻璃既卡位, 份外舒適。另外抽煙做得幾好, 唔會好大煙, 食完個身都唔會有味。前菜醃青瓜, 醃蘿蔔等等都好爽口, 開胃一流, 依度既泡菜亦比較特別, 枱上會有一埕原棵既泡菜, 岩哂D會係咁ENCORE泡菜既客人, 而事實上依度D泡菜又真係比一般既好食, 醃得美味酸辣之餘仲食到菜原本甜甜既味道, 我地最後都食哂成棵~~ 而所有前菜都係無限REFILL添!今次叫左個王道套餐 ($698)套餐, 已經包括左小食, 海鮮, 燒肉, 主食同埋甜品。擔擔味噌茄子好大舊, 口感軟綿, 最好食既面頭既味噌擔擔肉粒 , 甜甜地帶點香辣, 凍食食法惹味開胃。4款和牛同韓牛分別有名品牛小排, 和牛牛板腱肉, 和牛牛胸腹肉同埋韓牛牛肩肉, 款款都高質, 和牛油香滿滿, 肉嫩可口, 而韓牛都唔輸蝕, 同樣牛味濃郁, 口感軟嫩, 食多碟都仲得~~~由店員幫手燒既慶州五花肉, 燒得焦香可口, 有肉汁。紅蝦配大墨魚大墨魚一D都唔會韌, 仲好彈牙, 紅蝦大大隻, 燒既時候蝦頭既膏必出黎, 好鬼香!牛肋骨鍋海鮮湯就飲得多, 今次試下牛肋骨湯,
由店員幫手燒既慶州五花肉, 燒得焦香可口, 有肉汁。
紅蝦配大墨魚
牛肋骨鍋
海鮮湯就飲得多, 今次試下牛肋骨湯, 湯頭除左有濃香既牛骨味之外仲好香甜, 好似飲緊牛骨同蔬菜既精華咁, 配白飯當湯飯咁食好正, 雖然已經好飽, 但係唔覺唔覺又撈哂成碗飯 仲有幾舊牛肋骨, 蝦, 蜆, 金菇, 蘿蔔, 全部入哂味!
見到人地食和牛三文治, 又叫個黎試下, 賣相係好吸引, 舊和牛又厚又嫩, 油香滿滿, 配薄薄脆脆既麵包, 一流。
我自己叫左杯無糖茶解肉膩最岩, 朋友就要左杯梳打, 佢話唔會好甜, 不錯~ 最後仲有甜品蜂蜜蛋糕, 就算好飽都要食埋佢, 雞蛋蛋糕加上蜜糖香甜, 唔會過於甜膩, 我中意呀, 食到捧住個肚走人~~~~