2022-12-27
中環日本嘢有好多,但係做懷石料理真係少數。呢間ushidoki係新加坡既過江龍,日本師傅話嚟咗香港都用咗幾個月時間設計菜單,幾乎每道菜都係和牛料理,但每一道都用唔同方式烹調,整體體驗非常滿足。開胃菜係燒牛肉伴燒帆立貝,兩者都有淡淡炭火香味,搭配溫和嘅蓮藕汁,味道更順口。之後一個望落去好似幾清淡嘅湯,其實用咗三種唔同湯底熬製,入面有蟹肉同牛舌片,另外仲有粒帶柚子清香嘅山芋,飲落非常鮮甜。然後係用櫻桃木煙燻嘅和牛他他配海膽同魚子醬,以旁邊嘅天婦羅紫菜沾嚟食,口感豐富。過程中師傅都好熱心介紹唔同食材畀我哋睇,佢哋嘅牛肉全部都係A4或A5級既小田和牛,其他食材都好新鮮,好似呢個和牛丼除咗有充滿油花嘅和牛片,仲有即刨嘅黑松露片,搭配蛋汁一齊食,份外滿足。食到一半有一個柚子葡萄沙冰,等味蕾重新出發,再上以炭火烤嘅和牛壽司,呢個部位牛肉冇之前咁多脂肪,但肉味較濃。之後係吉列和牛三文治,同樣配魚子醬同海膽,油脂非常甘香。今晚另一個湯物係即場用高湯燙熟嘅和牛同白子,和牛當然冇得輸,就算係白子亦非常新鮮完全冇腥味。之後嘅燒和牛粒絕對全晚亮點,因為擺盤非常靚,用唔少時令食材好似栗子、茄子同稻米等,配合秋天主
之後係吉列和牛三文治,同樣配魚子醬同海膽,油脂非常甘香。
之後嘅燒和牛粒絕對全晚亮點,因為擺盤非常靚,用唔少時令食材好似栗子、茄子同稻米等,配合秋天主題,非常有心思。
雖然已食到好飽,但仍然食晒呢碗牛肉稻庭烏冬,因為除咗擺盤靚,個牛肉清湯好鮮甜,連埋粉嫩嘅和牛片,係完美組合。
最後嘅甜品,亦都好有心機,日本嘅最中餅夾住栗子蓉同雪糕,另外仲有一個迷你嘅抹茶布丁,可以話係完美作結。
總結餐廳食物無論味道、賣相都好有水準,服務亦非常好,全程令人覺得享受緊正宗懷石料理,值得期待及一試。