2020-02-06 38 浏览
今次中午去左銅鑼灣玄鰭,玄鰭已經係連續五年獲得米芝蓮推ge日本料理,真係有番甘上下份量同江湖地位。我地order左Sashimi 刺身ランチ (HK$330) 同Deluxe Chirashi 特上ちらし(HK$360).前菜茶碗蒸蛋味濃餡料豐富,豪華MAX刺身丼飯x十多種刺身拌飯. 刺身多過飯, 用料一流, 當中不可不提的三文魚籽,拌飯真係無得輸. 另外,鮮甜至極海膽,似馬糞層層疊起, 有海鮮味得來好甘甜, 絕無坊間D海膽苦澀味.食物擺盤好吸精,每一款刺身配搭/擺設非常講究。爽脆彈牙ge赤貝,師傅刀工加左唔少分;醋鯖魚鮮度十足令我好似身處日本食刺身一樣,而金目鯛、牡丹蝦爽口鮮甜,回味十足。甘多款刺身中,我最愛當然係厚切肥美拖羅,濃厚鮮味在口中融化,一啖一啖幸福感食落肚。