2007-01-29 7 浏览
食牛腩粉麵, 我一向去開群記。有一天有人介紹我吃新蔡潤記的蛋腩米, 趁行開就試吃一下。星期日中午四時, 人山人海, 看來蔡生都幾多fans。找兩個位坐低, 餐牌都未睇, 亞姐就來問我食咩... omg, 此舉多見於潮式粉麵店... 問題係, 拜託唔好以為個個一入來就係熟客, 知道要食咩至得架。此舉動可能只是小事, 對我而言, 我覺得被施加無比壓力。睇勻同檯食客, 多吃魚蛋牛腩牛筋粉腸及魚皮, 基於好吃的魚蛋, 大埔多的是, 所以叫了牛腩魚皮河及牛筋粉腸河。$15/碗, 雙拼同價, 多一款加$6。以$15而言, 份量算好大碗, 但粉居多, 料只得幾舊, 有d唔夠喉。牛腩是柱侯牛腩, 算鬆化; 魚皮質感似緬甸"魚湯粉"的一舊舊魚皮, 惜不夠鬆化, 硬倔倔一舊, 不好吃; 粉腸得4小段, 少得可憐, 煮得死實, 一d都唔粉, 有一舊硬得咬不開; 整體上牛筋是最可取, 味道都只是不過爾爾。河粉量多, 但好似一早淥好的感覺, 一舊死實的, 不好吃。衛生情況是嚴重不潔, 筷子筒上supposed清潔的筷子, 上面竟然有條菜, 匙羹盒內的湯匙, 有一大片"醋漬"。地面檯面更不消提。恐怖。以$15而言

以$15而言, 是大件夾抵食而味道是acceptable, 不過, 本人情願俾多幾蚊去街市, 畢竟大埔太多"抵食夾大件"的alternatives。

p.s. 食完口腔異常乾涸, 相信是味精作怪。