2017-07-16
三五知己聚會,要迎合各人口味,絕不容易。最後我地搵到一間可以滿足咁多人嘅要求,就係放題]啦,除了放題外還有蒸氣火煱供應,坊間好多放題都有火鍋食,但蒸鍋就比較少有。我地六時半到達,已經坐無虛席。由於有訂位,所以不用等。番本放題位於三樓全層,佔地甚廣,佈置簡約,座位甚多,枱與枱之間較為貼近。叫得放題當然是多元化,番本的放題種類有十多款,加上蒸氣火鍋,非常豐富 。坐下來第一件事,先來點了一客刺身,刺身切得厚薄切得剛好,不單只新鮮, 仲好清爽鮮甜,當中以三文魚最出色,色澤鮮明,油脂分佈均勻,肉質肥美柔軟,還有帶子鮮甜美味,甜蝦刺身蝦肉結實,一啖一隻食極唔厭。番本的壽司款式都算多,我地只點了幾款來吃,我自己最喜歡係花之戀、火灸三文魚同埋蟹棒。和風牛肉粒- 調味出色,牛肉味十足,肉質夠腍,味道咸中帶甜,令人百吃不厭。胡麻豆腐 - 豆腐充滿黃豆的清香,口感滑溜,入口充滿芝麻香味,涼浸浸好正。海鮮蒸氣鍋 - 呢個蒸氣煱有兩層,上層係用來蒸食物,下層是一窩粥底,可以把上層的食物鮮味流到下層的粥內,令粥底更鮮甜美味,而且所有食材絕無添加任何調味料,保持食物本身的味道。吃完一輪火煱,想吃點香口食物。天婦羅
吃完一輪火煱,想吃點香口食物。天婦羅 - 推薦大蝦,蟹柳,南瓜,日本蕃薯,天婦羅的脆漿不會太厚,夠熱夠乾身很鬆脆,不會油淋淋,食多幾件都唔怕。
黃金焗蠔 - 單是賣相已經很吸引,芝士沙律蛋黃醬舖滿表面,上碟嘅時候聞到陣陣的芝士香味,而焗蠔肉質嫩滑, 入口啖啖蠔味, 讚!
芝士蟹子燒帆立貝 - 芝士加上蟹子,醬汁非常非常惹味,雖然帶子不算鮮甜,幸好有醬汁搭夠,喜歡芝士的朋友應該一定鍾意。
芝士年糕 - 炸得金黃,滿滿的芝士餡,很香口,好味。
紫心香芋丸 - 口感煙煙韌韌,淡淡的芋頭香甜味,中和炸物的油膩感。
臨走前走到甜品櫃看看,有雪米糍、雪糕同布甸,我差不多吃了全部款式,非常滿足。