2017-10-25
現家好多火鍋店係經營上都改變咗好多,舊時鍋底得兩三款選擇已經好開心,至於火鍋配料當然梗係要逐碟逐碟計數而且種類都係大路口味,冇話有好特別口味供應,價錢都好大差異,但近幾年已經變咗新開嘅火鍋店加入咗不同口味鍋底,配料亦增加不同種類選擇,到價錢都係貴咗小小已可以食到高質火鍋,真係食到大飽口福是日晚又去咗銅鑼灣時代廣場後面霎東街一間酒店商場內品嚐日式火鍋海鮮,俾一個價錢已經可以食足了5,5小時咁當然要早點來先得,就算遲來都一樣都食得咁開心,好啦先點咗湯底我就點咗波士頓龍蝦鍋,都係俾多$60就有個靓靚鮮湯底,係等鍋底時同時可以係出面自助區搵D熟食食住先,都有幾款口味提供,湯底滾緊同時,先出來係環球美食菜式逐一出來有帆立貝黃金燒,熱辣辣醬汁再加上帆立貝厚身又多肉再來係四品刺身盛盒加象拔蚌刺身,肉質色澤閃亮就知好新鮮,當然要快D品嚐一下,有三文魚入口肥美,甜蝦大隻鮮嫩,油甘魚厚切又飽滿,北寄貝夠爽口,當然唔小得象拔蚌嘅鮮甜,而且仲份量十足食咗一輪美食,鍋底亦可以開始享用,先來係極上手切牛小排,放落鍋度燙一燙已經可以食得,肉質鮮嫩脂肪又香濃,再來係海鮮盛盒,份量豐富有海蝦肉質夠鮮,生蠔飽滿又大隻,蚌
食咗一輪美食,鍋底亦可以開始享用,先來係極上手切牛小排,放落鍋度燙一燙已經可以食得,肉質鮮嫩脂肪又香濃,再來係海鮮盛盒,份量豐富有海蝦肉質夠鮮,生蠔飽滿又大隻,蚌肉質夠爽嫩,鯇魚片同樣咁嫩滑連埋蛤入口夠鮮甜,食得好鮮味
其後再有三色海鮮丸(鯪魚滑,蝦滑,墨魚滑)同自家制相目水餃,食落一樣真材實料,除咗食到以上美食外,仲可以點追加特選推介有牛,豬,雞,羊,魚同蜆等再encall一番,同埋自助區都有其他美味食物供應,包括丸類,蔬菜等自然唔會小咗甜品呢D美食提供而款式口味都有好多選擇
最後食埋甜品已經好滿足,又食到一餐豐富日式海鮮鍋