2025-04-08
新店開張後經常大排長龍,唔急住食,等熱潮稍為冷卻後,平日晚上17:40到,可以排第一。新店流程有別過往,安排座位,畫紙仔,即時俾錢,等食。慢煮叉燒拉麵($55)加鴨胸(+$10)本來諗住加多隻蛋,但晚市不能,可惜。呢期湯底係元貝湯,所以三選一無意思。因為用餐當天只有老闆一人,所以先處理好所有人客嘅點餐及收費,先開始煮麵。由入坐開始計,大約15分鐘後,拉麵上枱。先試一啖湯底,味道同舊店分別不大,醬油湯加少少元貝鮮味,味道不錯(飲咗接近成碗,之後都無勁口渴情形),但今次就好似油咗少少(都可以接受);叉燒有四片,肉質軟嫩,味道不錯(但好似比舊店時細塊咗同無咁厚);鴨胸有三片,肉質同樣軟嫩,味道亦不錯;溏心蛋有半隻,蛋白軟滑,蛋黃少許流心;荀大約有五條,雖然仍算爽口,但今次煮得腍咗少少;最後拉麵,仍然是偏幼身嘅白直麵條,煮嘅時間控制很好,麵條唔會太腍,有咬口,沒有鹼水味。結論:食物質素保持水準,店內空間大咗,坐得舒服啲,亦都感覺衛生啲。但因為轉咗入大舖,加價就預咗,由$45變成$55,還是可以接受的,但就應該會比之前幫襯嘅次數減少。食完見到門口人龍都仲有十數人,雖然熱潮叫做稍為冷卻,但人流睇嚟
新店流程有別過往,安排座位,畫紙仔,即時俾錢,等食。
慢煮叉燒拉麵($55)加鴨胸(+$10)
本來諗住加多隻蛋,但晚市不能,可惜。
呢期湯底係元貝湯,所以三選一無意思。
由入坐開始計,大約15分鐘後,拉麵上枱。
食完見到門口人龍都仲有十數人,雖然熱潮叫做稍為冷卻,但人流睇嚟仍會持續一段時間,遲多一排人少啲再嚟幫襯。
慢煮叉燒拉麵加鴨胸