2016-07-08
大少媽咪生日,本來打算入西貢食海鮮,但我同大少第二日又要返工,所以決定去近近地食,於是佢媽咪就揀左去牛頭角淘大入面間別府食喇!當晚到達時,門口已經超多人等位,好在大少媽咪醒,㩒定飛仔,但都等左成半個鐘咁滯,可能因為8點食飯時間卦!終於可以入座,先偷偷叫店員幫我雪住個蛋糕,諗住有個驚喜!我地三個人被安排坐喺個好細嘅四人卡位,跟手就睇下menu有咩食喇!伯母生日,當然係佢拍板啦!最後我地叫左啲小食、沙律,一個特大三文魚拼盤、同埋兩個shabu shabu沙律我地就揀左蟹魚籽沙律,不過不失,蟹籽都算多,但份量就唔算好大份,不過share黎食下都ok嘅小食就點左七味豬頸肉同埋下面嘅芥末魚餅豬頸肉上面灑左少少七味粉,味道偏淡,但肉肉質尚可重點係佢個汁,有七味的辣,立刻增加左惹味感覺呢個芥末魚餅係我話點嘅魚餅同平時日本超市買果啲一樣,爽口彈牙,但略嫌芥末只有魚餅上的一小點太少啦!其實無咩芥末味!但都算好食嘅!唔講都唔知,原來伯母超喜歡吃三文魚的所以佢好興奮咁點左呢個特大三文魚拼盤包括有三文魚刺身,火炙三文魚壽司,三文魚壽司,三文魚軍艦一次過滿足曬三文魚控的願望伯母選呢間餐廳係因為想食日式鍋物Sha
終於可以入座,先偷偷叫店員幫我雪住個蛋糕,諗住有個驚喜!
蟹籽沙律
七味豬頸肉
豬頸肉上面灑左少少七味粉,味道偏淡,但肉肉質尚可
重點係佢個汁,有七味的辣,立刻增加左惹味感覺
芥末魚餅
三文魚拼盤
所以佢好興奮咁點左呢個特大三文魚拼盤
包括有三文魚刺身,火炙三文魚壽司,三文魚壽司,三文魚軍艦
一次過滿足曬三文魚控的願望
黑豚肉蕃茄鍋
所以我地就點左兩個鍋
鍋嘅份量唔算大
如果無點其他食物,都可以一人一鍋,可惜張檯得兩個電池爐
大少點左蕃茄黑豚肉鍋
豚肉肉質不錯,可惜得三片蕃茄湯底濃而杰
都幾重蕃茄味,但除左車里茄未見蕃茄,所以猜想湯底用茄膏
鍋內尚有少量配菜同菌類,份量尚可
壽喜燒鍋
內容同蕃茄鍋大同小異,個人係超喜歡壽喜燒湯底,但呢個湯底我有點失望
因為湯底其實偏淡,無咩壽喜燒嘅味道
跟鍋會有隻蛋,已經打左隻蛋喺個碗仔度,方便倒入去鍋入面
到最後臨埋單,店員勁大聲問個蛋糕要拎走定喺度食?哎呀!咩驚喜都無曬啦!既然都無驚喜咁就梗係拎返屋企先切蛋糕啦!