2019-03-09 233 浏览
近日連續幾天落雨,天氣又涼左,即刻又想打邊爐,帶家人來食一人一火鍋,有6-8款湯底,可以自己揀喜歡口味食火鍋係一大賣點,就算同朋友來都得,十分衛生乾淨。我地一家人當然會交換食唔同湯底,我覺得一次食到幾個口味湯底,都好正好吸引。我地揀左「美國特選牛肉」$228/成人,有120分鐘任食特選牛肉、豚肉及雞肉,亦任食自助的配料、飲品及雪糕。配料主要有丸類、我個人推介牛丸,有牛味又彈牙,仲有少少筋位好好咬。而芝士丸既爆芝亦同樣美味。另外,有大量不同蔬菜,我覺得幾好,可以平衡飲食,火鍋唔使狂食牛,其中菇類有好多款式,有部份係我未見過未食過,真係好有新解感,唔使食黎食去個幾款。飲品有10多款,比較吸引有可口可樂plus,仲有果汁類。等待湯底滾起時,就出去調個醬料,有齊基本蔥、生蒜、炸蒜、辣椒....其實個湯底好夠味,唔需要醬料都得,但豚肉就要沾芝麻醬,絕配、滋味。美國特選牛肉好靚,油脂分佈平均,又唔會太油太肥,有肉感又有少少油潤,牛味都重,好正。豚肉薄切口感超好,肉質嫩彈,肉既紋理也靚,沾芝麻醬好滋味,既香又帶點開胃消膩的酸味,食多幾盤都得。雞肉厚切,嫩得黎有彈性,雞腿位置更加好食。魚皮餃亦都唔錯,

飲品有10多款,比較吸引有可口可樂plus,仲有果汁類。

雞肉厚切,嫩得黎有彈性,雞腿位置更加好食。
魚皮餃亦都唔錯,餃皮夠彈肉餡唔膩。午餐肉、腸仔、公仔麵......加入泡菜鍋的話,成個部隊鍋咪出左黎。
蔬菜類真係好多款菜,蘿蔔仔好可愛又甜美,大蔥配牛肉夠惹味,連椰菜仔都有。
個蕃茄湯底好濃郁,微酸蕃茄,煮麵或烏冬真係一流,吸盡湯汁精華,令個麵都有蕃茄味。
甜豉油湯底最岩涮牛肉,好似食壽喜燒既味道一樣,甜甜地又有油份香味。

最後甜品係雪糕,有三款口味雪糕,分別雲尼拿、芝麻、薄荷朱古力碎,大家都喜歡芝麻,係必食之選,睇落以為平平無奇,原來芝麻味好香好濃,雪糕幼滑香甜,極之美味,我地都食左兩碗,所以推介一定要食「芝麻雪糕」。
另外,雪糕糯米滋有幾個味,抹茶、芒果、士多啤梨、朱古力,幾款味道也不錯。
2019-03-07