2017-04-23
以燒新鮮海鮮的浜燒為主的焱丸水產, 久仰大名但一直都未有借口去奬勵自己食餐好當想藉著大時大節去拆一番, 卻又遲人一步今日與好友到銅鑼灣相聚食lunch, 由海皮走向市中心經過謝斐道向左望, 竟然開了焱丸水產分店‼️我與好友同時你眼望我眼, 大家都懷念日本地道美食, 想食就食吧大門已是充滿東瀛特式, 步入店內看到的更充滿東瀛魚場氣氛🎏餐牌中選擇多, 而且店內亦寫有當日最鮮推介花多眼亂之下我們選好了幾款海產浜燒及午餐丼, 當然蟹癡不會錯過蟹味噌甲羅燒等食期間像個大不透的小朋友一樣, 去魚缸魚樂無窮一下店員見狀就向我解釋他們所有海產都每天經由日本運到亦會把魚放入魚缸, 盡量做到即釣即劏, 以最鮮狀態示人看到剛才餐牌中, 大中小size的榮螺, 龍蝦, 活貝等款款活現眼前另一邊箱亦留意到雪櫃裏一個個啤酒杯企著, 這細心細微的動作, 令人印象分大增最先出場蟹味噌甲羅燒蟹蓋內有松葉蟹肉, 蟹膏, 蟹籽, 鵪鶉蛋放上爐上燒大概五分鐘, 期間將所有食材攪勻燒到蟹籽變白色即代表已熟, 可以食用蟹膏味鮮甜, 味道濃烈, 邊位有點濃焦香味質感軟身但入口卜卜聲的蟹籽帶來了口感若覺得偏咸也可拌青瓜絲中和一下然後邊
但一直都未有借口去奬勵自己食餐好
當想藉著大時大節去拆一番, 卻又遲人一步
店員見狀就向我解釋他們所有海產都每天經由日本運到
亦會把魚放入魚缸, 盡量做到即釣即劏, 以最鮮狀態示人
蟹蓋內有松葉蟹肉, 蟹膏, 蟹籽, 鵪鶉蛋
放上爐上燒大概五分鐘, 期間將所有食材攪勻
燒到蟹籽變白色即代表已熟, 可以食用
蟹膏味鮮甜, 味道濃烈, 邊位有點濃焦香味
質感軟身但入口卜卜聲的蟹籽帶來了口感
若覺得偏咸也可拌青瓜絲中和一下
蟹味噌甲羅燒
雖然是午市套餐, 比單點優惠之餘, 刺身份量絕不遜色
北海道丼很豐盛非常吸睛, 急不及待由容易出水的馬糞海膽開始
北海道丼
三文魚 • 肥美鮮甜
油甘魚 • 口感軟熟肉質嫩滑, 極重油份, 咬下去魚油滲出
拖羅 • 肉質軟嫩, 魚油甘香味四溢
魷魚 • 小見如此厚切, 口感極重膠質, 咬得牙骹有點軟
北寄貝 • 不同位置口感有爽有稔煙煙靭靭口感豐富
帆立貝 • 肉質鬆滑而爽甜, 絕無腥味只有鮮味, 感覺良好
跟丼的茶碗蒸亦是有水準之作, 蛋滑不在話下, 內裏亦加入蟹肉香菇, 鮮味十足
三文魚籽帆立殻燒
帆立貝非常易熟而且不能過火, 否則會浪費食物
所以只需要一兩分鐘, 見實色即反另一邊燒及剪開
同時三文魚籽亦開始轉白色
入口陣陣鮮甜, 肉質爽實有口感跟平時的有點不同, 過程中加入清酒及鰻魚汁調味, 提升鮮味
食完主角, 再食托底的金菇, 吸汁盡精華, 口感仍然爽身
三文魚籽帆立殻燒
說是蟹燒當然也不錯過雪場蟹腳肉
海水味重, 啖啖肉
榮螺
我們挑了中size, 每人都分到兩件肉食
燒時不要將榮螺向著自己, 因為螺肉一煮熱就會有水份迫出, 會彈到自己啊
加入清酒燒, 把所有鮮味迫出, 口感煙靭有嚼口
榮螺+雪場蟹磯燒
除蝦外, 還有秋葵/冬菇/番薯/南瓜/茄子/魚
炸粉薄而帶甜, 亦無油膉味
雜錦天婦羅
不過午市lunch set真係好抵食