2020-10-11
話說上年嘅今日,阿叔正係輕井澤睇緊紅葉🍁、嘆緊懷石料理🍣、浸緊溫泉♨️,但今年呢一刻.........唉😫!實在太掛住😢,唯一辦法就係要嚟食吓日式料理心靈慰藉一吓,哈哈哈!😆😆😆.#穗·日替定食($330),呢款定食用上精緻嘅白色托盤🍱上菜,優雅奪目☺️,喺師傅嘅介紹下先知原來佢嚟自北海道,由老闆親自挑選、日本直送🇯🇵,所以香港較少見到。食材方面,佢哋亦會因應季節唔同而提供唔同時令魚生🐟,今次阿叔嘅定食就有齊以下5款刺身、西京燒銀雪魚同一碗白飯🍚。✅ 北海道毛蟹🦀✅ 蝶魚🐠✅ 秋刀魚🐟✅ 銀雪魚🐟✅ 中拖羅🐟每款魚生都有2至3片,件件都非常新鮮、肉質嫩滑🤤。鰈魚較特別,平時少食到,佢肉質雪白细膩,味道鮮甜。不過北海道毛蟹🦀同中拖羅依然係我嘅最愛,前者啖啖蟹肉,味道清甜幼嫩😋;後者色澤呈粉紅色,脂肪分佈平均,亦好香魚油味,當然最重要係入口即溶,無得輸,一定要放係最後先食!🤤🤤🤤.成個定食包埋前菜 - 明太子時魚、茶碗蒸、雪糕🍨或咖啡☕️。雖然呢一刻仍然未知幾時有得返家鄉,不過間唔時嚟食吓阿叔都可以好滿足!😊隨帶一提,呢間料理店午市、晚市都剛剛做緊唔同折扣優惠,想嘆吓優質日本
✅ 北海道毛蟹🦀
✅ 蝶魚🐠
✅ 秋刀魚🐟
✅ 銀雪魚🐟
✅ 中拖羅🐟
成個定食包埋前菜 - 明太子時魚、茶碗蒸、雪糕🍨或咖啡☕️。雖然呢一刻仍然未知幾時有得返家鄉,不過間唔時嚟食吓阿叔都可以好滿足!😊隨帶一提,呢間料理店午市、晚市都剛剛做緊唔同折扣優惠,想嘆吓優質日本菜,就唔好錯過😉!