2023-05-18
中環係香港金融中心點,多外國人關係,都特別多外國餐廳,係歌賦街有間餐廳好吸引我,門外已經聞到中東菜果種濃郁香料味,半開放式廚房可以睇到廚師煮食,仲有陣陣煙燻味刺激味蕾,餐廳主打貝都因風格菜式,即北非以至中東地區在沙漠中居住的遊牧民族菜式,整體設計亦走簡約中東風格~Set lunch $220 已包MEZZE PLATTER、Main,我同朋友叫咗2 sets🫓MEZZE PLATTER拼盤:煙燻鷹嘴豆泥、甜菜根酸奶、自家製扁大餅、自家製酸醃菜、新鮮蔬果自從之前試過中東菜嘅鷹嘴豆泥後果種味道同口感我係好鍾意,加上都係健康食品所以特別偏愛,今次嘅拼盤有煙燻鷹嘴豆泥,Smoky味令鷹嘴豆泥更香,配搭熱辣辣扁大餅食好夾。甜菜根酸奶同自家製酸醃菜都係酸味味好開胃,食埋蔬果感覺好健康🦐GARLIC PRAWN MUJADDARA 大蒜蝦加上茴香、辣椒、焦糖洋蔥、中東扁豆、米飯和希臘乳酪製成,初入口係乳酪味,之後慢慢滲透出辣味,加上後勁嘅各種香料味,依種味道同口感係其他菜式食唔到,充滿異國風味嘅一道菜🐤CHARRED CHERMOULA CHICKEN燒香雞肉、醃製辣椒、檸檬加塔布利,雞肉非常嫩滑又
🫓MEZZE PLATTER
🦐GARLIC PRAWN MUJADDARA
大蒜蝦加上茴香、辣椒、焦糖洋蔥、中東扁豆
🐤CHARRED CHERMOULA CHICKEN
燒香雞肉、醃製辣椒、檸檬加塔布利,雞肉非常嫩滑又惹味,第一次食塔布利,塔布利係由布格麥、切碎西芹 、薄荷 、番茄、洋葱等混合而成,口感好似食緊穀物都幾特別,味道方面係薄荷+檸檬味重再帶點香辣,第一次食嘅配搭幾新穎
🍯BAKED HONEY CAKE $100
招牌烤蜜糖蛋糕,食之前waiter 會淋一層cream 係面,食落更加香滑,入口係陣陣肉桂味,非常香甜
BEDU
📍地址: 中環歌賦街40號地舖