開關後仲未排到隊去台灣,所以搵咗間由台灣人開嘅餐廳。喺觀塘工廈入面,地方寬敞,坐得都幾舒服。牆上有台灣著名地點嘅壁畫,仲有用粉筆畫出嚟嘅台灣偶像劇,回憶滿滿。💡豐盛台灣牛肉湯麵 $78 + 珍珠豆漿紅茶通常食牛肉麵都係牛腱心肉、金錢肚同牛筋多,唔知係咪知道香港人好鍾意食麵都會加幾粒丸,呢度係牛腱心肉、花枝丸及貢丸作配料。湯底唔算超濃味同油,唔洗怕太鹹(表示去台灣食嘢有時會太油太重口味而胃痛)。牛腱心肉好腍,完全唔柴又夠入味。珍珠豆漿紅茶簡直係我摯愛組合,出面真係好少見,其實好鍾意飲珍珠奶茶,但對奶又少少敏感,豆漿就唔怕肚痛,豆香同黑糖珍珠仲好夾。🍜💡鮮梅佐豬排滷肉飯 $68 + 仙草奶凍豬排係相當大塊,炸法都台灣傳統嘅,外面香脆又有調味,內裏又有肉汁。酸甜梅子汁酸酸甜甜可以解膩,飯係滷肉飯,食炸野最怕個飯冇汁送好乾。上層係豆漿,下層係仙草,仙草又可以順便清清熱。💡逢甲鹹酥雞 $48份量適中,鹹酥雞 香脆可口,都係台灣炸皮,食落好惹味~唔好睇少呢間喺工廈,人流都幾好,見到其他食客一張長枱咁一班人食,地方又chill 又舒服,都幾適合聚會呢!

💡豐盛台灣牛肉湯麵 $78 + 珍珠豆漿紅茶

💡鮮梅佐豬排滷肉飯 $68 + 仙草奶凍

💡逢甲鹹酥雞 $48
份量適中,鹹酥雞 香脆可口,都係台灣炸皮,食落好惹味~

2023-10-15