2021-06-19
太子大南街一直都係Cafe嘅集中地,但係近期有間別樹一幟,好有feel嘅日式居酒屋入駐! 店內走暗黑風,伴隨月亮星星裝飾嘅配襯,幾啱三五知己夜晚膝足詳談飲番杯清酒盡興========================▫️金箔黑魚子脆味牛油果沙律 $128以加上金箔充沙律批作前菜小食,分別可以由 龍蝦/帶子/蟹肉 中三選二,每款細細件各二,難得酥脆嘅批底以幾層薄皮砌成,有啲似茶樓嘅中式春卷皮添,龍蝦mix左牛油果後更有清爽嘅感覺就較啱我地口味,但略嫌帶子鮮味差點味道似被醬汁蓋過左▪️薄牛豆腐壽喜燒 $98壽喜燒亦都係我食日本菜好鍾意嘅菜式之一,由依道日本人家傳戶曉嘅菜式已經睇到小店嘅心機呢度嘅湯底風格偏甜,入口可以飲得出湯底帶牛肉肉汁烹煮後嘅香濃,配埋日式腐皮、軟豆腐、蛋黃及各類嘅蔬菜,簡單嘅菜式都令人滿足▫️DANIEL蝦多士 $128店員特別推介嘅廚師推介,上枱俾客人打完卡之後仲親切咁幫客人分半同教大家點去蝦殼添厚片脆身嘅多士上除咗有主角原隻蝦外,仲可以發現佢足料嘅蟹肉絲碎,多到唔講可能會以為蟹肉先係主角咁足! 上面額外再舖上紅椒絲令多士多種辣度增加惹味感,如果多士可以再加多點蝦肉平衡一下蟹
▫️金箔黑魚子脆味牛油果沙律 $128
▪️薄牛豆腐壽喜燒 $98
▫️DANIEL蝦多士 $128
厚片脆身嘅多士上除咗有主角原隻蝦外,仲可以發現佢足料嘅蟹肉絲碎,多到唔講可能會以為蟹肉先係主角咁足! 上面額外再舖上紅椒絲令多士多種辣度增加惹味感,如果多士可以再加多點蝦肉平衡一下蟹肉蝦肉之間嘅比例就更好
▪️朝邪惡玉子燒 $78
去居酒屋總係少不免諗起會見到嘅玉子燒! 雞蛋入口頗滑亦帶濕潤感,芝士雞蛋鹹甜混合,不過芝士味會比蛋味更突出亦稍為蓋過蛋味,而我哋亦覺一鹹一甜味道未太夾咁🙈
✏️食物質素: 3.4/5
✏️回頭率️: 3.3/5