2021-06-01
以前喺中環晏晝食過依間有玩味十足Fusion菜嘅何蘭正,冇幾耐之前佢哋經歷咗搬舖之後改址捲土重來,一於就二訪去支持下✨======================== ▫️Seared wagyu beef cheek w Satay, Enoki mushroom sauce and Sakura shrimp rice roll 香煎澳洲和牛臉·配沙爹金菇汁·櫻花蝦腸粉 $182牛臉肉肉質頗為細嫩,中間融合咗帶骨膠原滿溢嘅感覺,底下有一條條外層煎至焦香略脆又軟滑嘅櫻花蝦煎腸粉,即使淋上鹹香惹味嘅沙爹金菇汁及一絲絲金菇混合亦唔會過鹹,醬汁稀稠都程度適中,用嚟點腸粉一齊食就啱啱好(〃´∀`) ▪️ Slow cooked 24 hours Iberico Char-siu , Pickled red onion, Sunny side up egg w spring onion oil Akita Komachi rice 24 小時慢煮伊比利亞叉燒·配煎日本太陽蛋·紅洋葱清·香噴噴香蔥豬油撈飯 $178呢個叉燒飯比起上次第一次到訪食嘅有啲唔同,由溫泉蛋換成左煎太陽蛋,太陽蛋不及溫泉蛋咁有
香煎澳洲和牛臉·配沙爹金菇汁·櫻花蝦腸粉 $182
呢個叉燒飯比起上次第一次到訪食嘅有啲唔同,由溫泉蛋換成左煎太陽蛋,太陽蛋不及溫泉蛋咁有冇流心蛋汁嘅效果,半肥瘦叉燒感覺上份量多咗,用上慢煮形式烹煮叉燒,肉質微淋可再燒至更有焦香感; 豬油撈飯帶淡淡蔥油香仲可以再重啲,入口並冇油膩感,如果調味方面可以再重啲鹹香感同多啲肉汁再惹味啲會更好,整體相對之下比上次嘅遜色咗
▫️Churros | Peanut custard cream Caramelized condensed milk | Black sesame ice cream
西班牙油炸鬼 | 花生吉士醬 | 焦糖煉奶 | 黑芝麻雪糕 $108
是日MVP必屬佢,上一次嚟已經後悔冇叫到佢今次叫返果然冇錯,食一啖焗至金黃香脆嘅嘅入口驚嘆佢果然味符其貌炸得好酥脆,再沾上適量嘅玉桂糖粉,真係拍得住churros專賣店嘅水準! 想轉一轉口味可以加一啖凍冰冰嘅黑芝麻雪糕,蓮塘熱辣辣嘅你冰火交融,絕對係令人好滿足嘅一個收結甜品๑´ڡ`๑)
✏️食物質素: 3.3/5
✏️回頭率️: 3.2/5
✏️CP值: 3.3/5
✏️服務質素: 3.6/5
✏️環境裝修: 3.6/5
========================
📍 何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號東方有色大廈2樓
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #discoverhongkong #instafollow #foodie #diningcityhk #foodstagram #hongkongfoodie #852foodie #bestfoodhongkong