L'AMOUR

位於大埔有一間隱世法國菜,由前文華東方行政總廚主理,主打法國精緻菜式。樓底高環境舒適,一走入大門好似去咗另一個空間咁。💡Lunch Set $368 x 2 (+$28 White Wine & Pale Ale)💡香煎法國鵝肝A5日本和牛肉眼 $658💡蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身賣相有少少似動畫會出現嘅夢幻料理,實際上種藍色係由蝶豆花帶出嚟,花香融入木魚湯,再倒入檸檬汁,用酸味調和花香味,浸住新鮮鯛魚,食落更加提升鮮味,清新開胃。💡波特酒釀葡萄. 法式鵝肝凍酒釀提子酒香突出,咬一啖果甜調和酒味,兩者融合得好好。鵝肝凍以鵝肝同魚膠組成,油脂與魚膠凝固變得濃滑。💡薰衣草南瓜湯當細味湯品個陣,薰衣草香味撲鼻,一度有一種喺花田飲緊湯嘅錯覺。南瓜湯好鮮甜,唔係走濃稠忌廉湯路線,相比起係比較稀,但可能因為係咁薰衣草味先唔會鎖住,導致花香搶咗風頭。💡慢煮西班牙黑毛豬鞍. 焦糖蘋果豬鞍用慢煮方法令肉質變得細嫩,外皮燒到微脆,咬落肉汁四濺。如果覺得食咗太多肉,想轉轉口感,焦糖蘋果可以幫你解膩,蘋果煮到酸甜酸甜,仲可以搭住肉一齊食。💡忌廉加拿大海膽扁意粉海膽上仲要有金箔,忌廉沾滿扁意粉,入口好smooth,

💡香煎法國鵝肝A5日本和牛肉眼 $658

💡蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身

💡波特酒釀葡萄. 法式鵝肝凍

💡薰衣草南瓜湯

💡慢煮西班牙黑毛豬鞍. 焦糖蘋果

💡忌廉加拿大海膽扁意粉
海膽上仲要有金箔,忌廉沾滿扁意粉,入口好smooth,海膽更加係入口即融,同時有少少蔥係面,令到冇咁易覺得膩。

💡香煎法國鵝肝A5日本和牛肉眼 $658
牛香味勁濃,肉眼有返咁上下厚度,油脂香氣四溢,都令到口感勁嫩滑。鵝肝外皮煎香煎脆,直接食出鵝肝嘅綿滑口感。白酒甜酸味都可以幫助化解油脂,建議點返杯白酒嚟送

整體呢間餐廳走法式精緻路線,服務態度、環境各樣都好舒服,$368 Lunch Set真係好抵食,忍唔住另外再叫個和牛試一試。每道菜擺盤都好精緻,又會配合我哋用餐速度。
2023-07-12