2019-08-29
Mina House | #山頂甜品自助餐 同樣在37 steak house 旁邊,食過牛扒之後,可以過黎滿足埋另一個胃。餐廳走休閒路線但裝潢依舊有華麗時尚感,如同在酒店內享受甜品一樣。小小餐車,但放著14-15款甜品。1⃣綠茶紫蘇蛋糕綠茶蛋糕有三層layer 綠茶味濃 不會過甜 綠茶cream好滑 底層蛋糕濕潤 三者夾埋入口順滑 比例得宜 充分凸顯綠茶的香醇2⃣香草栗子蛋糕栗子蓉剛好 充滿香甜濃厚的栗子味 不愛好栗子的朋友都喜歡 比起出面食的 甜道適中 不會過甜 配上冰凍cream 同濕潤的蛋糕 值得一試3⃣巧克力蛋糕表層用上白朱古力包住 內裏係黑朱古力mousse 雪得好凍 所以食落口好似食雪糕咁 可可味濃 加上mousee之間有薄薄一層朱古力蛋糕 入口香醇4⃣伯爵茶歌劇院蛋糕用上朱古力 奶油 咖啡糖漿 伯爵茶味的海綿蛋糕 淡淡伯爵茶的餘韻加上入口的朱古力咖啡味 令味雷受到衝擊 齒夾留香 係香港比較少見的蛋糕種類 值得一試❤5⃣朱古力croissant 新鮮出爐的croissant 用上黑朱古力 不會過甜 牛角包質地鬆軟 有一層層的感覺👍🏼
小小餐車,但放著14-15款甜品。
1⃣綠茶紫蘇蛋糕
2⃣香草栗子蛋糕