2022-09-30
始於東京新宿創立嘅米芝蓮一星拉麵店金色不如帰進駐香港後,更係銅鑼灣開全新分店:牡蠣不如帰主打全港獨家首家「牡蠣黃金湯」湯頭拉麵店😍 仲推出4款蠔味小食🦪 身為蠔嘅fans一定要嚟試試佢!入到去實在太鍾意佢嘅環境,食拉麵都可以有咁奢華舒服嘅裝修👍🏻✦ 牡蠣鹽味拉麵|$𝟏𝟏𝟖湯底用上鮮蠔慢煮方法製作,豚肉面再加入自家鮮製嘅日本牡蠣醬,非常好食,有啲似蟹膏嘅感覺。另外加入鮮蠔油、花蟹油、蒜蓉牛油、新鮮火箭菜、洋蔥等等。食起上嚟唔太油膩,比較清香鮮甜,湯底愈食愈好味😋✦ 煙熏黑椒豚骨拉麵|$𝟏𝟏𝟓煙燻同黑椒味相當濃郁,如果比較鍾意食重啲口味嘅可以揀呢一款,每一啖都係香濃嘅黑椒豚骨湯底😌✦ 醬漬牡蠣一口飯(𝟐件)|$𝟔𝟖我地total嗌佐3份,因為太鍾意食了🤣 紫菜卷飯 使用自家製鮮蠔湯煮成蠔飯,紫菜好有甜味同香脆,再伴以醬油漬廣島蠔及青瓜,層次感好豐富!而且醬油漬廣島蠔嘅蠔味真係好鮮好濃。每啖鹹鹹甜甜之間,好出色☺️✦ 牡蠣野菜天婦羅|$𝟖𝟖採用日本蠔作天婦羅,再配有新鮮粟米、明太子釀尖椒及南瓜片天婦羅,全部炸得好香脆完全冇油膩同粉感!覺得呢味都幾抵食☺️✦ 紫蘇雙檸洛神花茶|$𝟑𝟖✦ 木村梳打汽
✦ 牡蠣鹽味拉麵|$𝟏𝟏𝟖
✦ 煙熏黑椒豚骨拉麵|$𝟏𝟏𝟓
✦ 醬漬牡蠣一口飯(𝟐件)|$𝟔𝟖
✦ 牡蠣野菜天婦羅|$𝟖𝟖
✦ 紫蘇雙檸洛神花茶|$𝟑𝟖
✦ 木村梳打汽水 信州巨峰|$𝟑𝟐
💬 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:
係銅鑼灣旺區,食拉麵環境可以咁舒服仲有靚裝修,價錢覺得相當合理,性價比好高!而且佢以牡蠣做主題,有不同蠔味小食相當吸引!佢嘅牡蠣拉麵唔會有蠔腥,主要行清爽路線,唔會太濃;而佢嘅小食真係幾出色,推薦大家試吓♥️
想睇更多分享 歡迎follow Instagram @vivianeat.hk ♥️