2025-07-17
講起西灣河蘇豪東(Soho East),好多人都會諗起嗰度沿住海濱長廊一字排開嘅餐廳,充滿異國風情,係放假拍拖或者同朋友聚會嘅好地方。今次我就同朋友「Marilyn」兩個人,揀咗呢間以豬肉做主題嘅「The Salted Pig」,佢個中文名叫「豬門店」,擺明車馬話俾你知:我哋係玩豬嘅專家!餐廳裝修行英式農舍風格,氣氛輕鬆悠閒,尤其係黃昏時分,望住海景嘆世界,真係幾有feel。 🍽️ 菜式點評:究竟係驚喜定驚嚇?我哋兩個人叫咗三樣主菜加一個小食,埋單七百幾蚊,價錢屬於中高檔次,就睇下佢值唔值呢個價!慢煮脆皮豬腩 (Pork Belly) $258.0呢個豬腩肉一上枱,份量睇落相當有誠意。根據網上其他食評,佢哋嘅脆皮豬腩同德國豬手都係招牌菜。今次試嘅豬腩,塊皮燒到卜卜脆,切落去都有清脆嘅聲音,油脂層同瘦肉分佈平均,做到外脆內嫩,肉質保持到濕潤多汁(juicy),唔會太乾太柴。雖然價錢唔平,但以呢個份量同質素嚟講,作為主菜係合格有餘嘅。唯一可以挑剔嘅係,如果可以配搭多少少清新嘅酸菜或者特色醬汁,就可以更加平衡返豬腩嘅油膩感。招牌手撕豬肉三文治 (Pork Sandwich) $178.0呢個「
🍽️ 菜式點評:究竟係驚喜定驚嚇?
慢煮脆皮豬腩 (Pork Belly) $258.0
呢個「Pork Sandwich」應該就係網上好多人讚嘅「招牌手撕燒烤豬肉三文治」。果然名不虛傳,一啲都冇令人失望!三文治用咗帶韌性嘅酸種麵包,外層烘到微脆,入面夾滿用BBQ醬醃過嘅手撕豬肉,份量十足。 手撕豬肉非常入味,肉質軟腍,配埋爽口嘅椰菜沙律絲,成個口感層次即刻豐富晒。 旁邊仲跟埋炸到金黃香脆嘅薯條,成個餐飽肚感十足,絕對係「邪惡」但又令人滿足嘅選擇。
豬肉粟米片 (Pork Nachos) $188.0
作為前菜或者分享小食,Nachos係一個唔錯嘅選擇。呢度嘅Pork Nachos份量都幾慷慨,粟米片上面鋪滿手撕豬肉、芝士醬同埋其他配料如番茄莎莎、牛油果醬等。粟米片夠香脆,配料撈埋一齊食,味道非常惹味,好適合送酒傾計。 不過,$188呢個價錢有啲偏高,雖然味道唔錯,但性價比方面就見仁見智啦。
煙肉芝士焗通心粉 (Mac & Cheese) $88.0
食肉食到有啲膩,叫返個Mac & Cheese就最啱。呢度嘅芝士通心粉芝士味都算濃郁,通心粉煮得軟硬適中,面頭焗到有少少金黃焦香。雖然唔係主角,但作為配菜(Side dish),佢嘅表現不過不失,係一道穩陣嘅comfort food。
🤔 總結:值得一試嘅海濱豬肉盛宴
總括嚟講,The Salted Pig 係一間氣氛好、食物質素有保證嘅西餐廳,尤其適合一眾「食肉獸」同豬肉愛好者。 佢哋嘅菜式份量普遍都好足,味道濃郁,行嘅係粗獷豪邁嘅歐陸菜路線。 坐擁海景係佢一大賣點,黃昏嚟到真係好chill。
不過,都要彈一彈嘅地方係價錢。兩個人食飯,埋單接近八百蚊,人均消費$400,喺西灣河區嚟講絕對唔算平。另外,網上亦有食客反映過服務有時會跟唔上,可能係人手不足嘅問題。
如果你想同朋友喺一個舒服嘅環境下,大啖食肉、暢快飲酒,又唔太介意價錢嘅話,The Salted Pig 絕對係一個值得考慮嘅選擇。特別推薦佢哋嘅手撕豬肉三文治同脆皮豬腩,包你食得滿足!👍