近年蒸氣鍋都受大眾歡迎, 估唔到旺角有間日式放題都有蒸氣鍋食!! 今個月妹妹生日, 順便同佢慶祝埋生日, 大食既佢必定係揀放題, 勝在款式多, 於是就book左番本日式放題度試試。好彩事先有book位, 我地8:00去到, 全場都已經坐滿8成!門口有張貼價錢, 更標明加幾多錢可以升級食d咩… 而我最欣賞佢地係門口已經張貼是日有d咩缺貨, 唔洗令食客抱住一心想試邊幾款而入到去先發現冇貨而掃興! 不過就見到升級食物上已經有兩款缺貨, 所以今次我地無意升級.入到去, 店員已預先幫我地檯既蒸氣鍋加熱, 而我地就急不待咁寫ORDER蒸氣鍋既選擇唔多, 一般都係海鮮、肉類同蔬菜而飲品方面都有支裝同罐裝, 就連紙包熱飲都有, 飲品就自助拎落左ORDER, D野食黎得超快!!! 第一次既order唔洗10分鐘已經黎齊哂!!刺身以冰墊底, 新鮮厚切, 而且款式都幾多! 特別係赤貝, 很鮮甜爽口!!每次追加刺身, 都有冰墊底~ keep住溫度慢慢食!蒸氣鍋既配料好快亦上埋檯, 店員係第一round就幫我地將d野食夾上蒸氣鍋上, 初時意為蒸氣鍋入面d野熟會有提示, 點知原來係各下自理~後來先發現原來每款配料

入到去, 店員已預先幫我地檯既蒸氣鍋加熱,
而我地就急不待咁寫ORDER

蒸氣鍋既選擇唔多, 一般都係海鮮、肉類同蔬菜

後來先發現原來每款配料既蒸煮時間都唔一樣, order紙上有標明的! (幸好早發現)
最好食既係蟲草花杞子雞件、蜆、東菇
雞件好嫩滑, 很鮮甜, 而且因為即蒸, 肉汁較多

蜆 – 冇沙, 同樣鮮味, 最後order左大量咁食
東菇 – 蒸完之後水份比平時食既為多

所有蒸既配料都係因為無限追加, 食完之後再打開底層, 原來仲有粥底!!
米飯已經另外咁用蘿分隔住, 唔洗怕食蒸氣鍋時痴底~

因為之前既海鮮係上層蒸, 鮮甜既肉汁流至下層既粥

所以成煲粥亦係整個放題主角之一!!!
不過因為太多食客食左其他野太飽, 食唔落呢個粥, 我見好多檯最後都係好浪費咁冇食倒左。所以希望大家可以衡量下自己食量, 唔好浪費~

天婦羅蝦 – 唔係即炸, 唔脆, 而且蝦亦沒有太爽口口感
火灸三文魚壽司 - 食到好豐富既魚油味
串燒蝦略帶爽
芝士蟹子燒帆立貝 - 好多既芝士, 加上蟹子, 雖然唔太食到帶子既鮮甜味, 不過食到厚厚既芝士, 芝士腔應該會幾中意
至於甜品就有雪糕同埋雪糕糯米糍任食
2017-03-01