2024-01-20
【油尖旺區】【曾三仙米綫】今次講嘅呢間米線舖巴閉咯,雖然喺香港得呢間,但係佢喺內地係連鎖店嚟,分店超過 1000 間,好勁。第一間開嚟香港就開喺太子花園街,呢頭出名食肆多、競爭大,但係我同震華哥一去到,見到就係得佢哋排緊隊,勁呀。震華哥話點都要試佢哋 $68 嘅「番茄虎皮豬蹄米線」,個虎皮豬蹄勁好肉,虎皮又索晒汁勁正咁話。佢仲加 $15 要埋「虎皮雞腿」,浸埋落湯仲正,啖啖肉。嘢飲就用 $9 半價試「馬蹄椰子水」,佢話幾香椰味,清清哋幾好飲。我就試 $48 嘅「滋補鮮魚片米線」,加 $4 要一粒「蝦滑」、加 $21 要「酥肉」同加 $29 要「腰花」。鮮魚片嫩滑無骨,蝦滑又鮮又彈牙,酥肉香口,腰花爽脆入味,但好後悔叫咗「少米線」,原來個米線勁好食,唔會勁腍。嘢飲我就飲半價 $9 嘅「生椰拿鐵」,都幾好飲。我哋試埋兩款小食,$28 嘅「什醬肉紹土豆泥」係肉醬薯茸,味道夠香濃,好味。而都係 $28 嘅「肥腸」就好香甜豉油味,啲肥膏又刮得乾淨。夾埋食咗 $259,可以話係勁滿足。。。(地址:太子花園街228號地舖)@tsang_sam_sin.hk#1amfoodie #foodie #hk
(地址:太子花園街228號地舖)
@tsang_sam_sin.hk
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #太子 #旺角 #旺角東 #曾三仙米綫 #曾三仙米線 #米線 #tsang_sam_sin.hk #番茄虎皮豬蹄米線 #虎皮雞腿 #滋補鮮魚片米線 #蝦滑 #酥肉 #腰花 #少米線 #什醬肉紹土豆泥 #肥腸 #生椰拿鐵 #馬蹄椰子水 #1am1269 #1ambackup