2024-06-18 173 浏览
【油尖旺區】【はま寿司】我最近先知原來香港都有 Hama Sushi 呢間日本人氣連鎖迴轉壽司店,之前淨係識喺日本食,我作為 foodie 都有幾分汗顏。自助取票機已經可以揀坐吧枱或者卡位,好貼心。除咗 walk in,都可以喺Openrice 或者 HAMA-NAVI 網上會員嚟預約,夠晒方便。同兩位上司春哥、費特哥去到坐低,發現佢哋提供咗六款醬油,包括柚子醋、特製醬油、甘口刺身醬油、濃口醬油、日高昆布醬油同埋減鹽醬油,非常適合對醬油要求高嘅客人。而今次我叫兩位上司過嚟因為而家到 17/7 做緊「初夏蟹逅祭」,有幾款期間限定嘢。試咗 $12 嘅「松葉蟹爪下肉」同 $22 嘅「炙燒鹽味檸檬特大松葉蟹腳」,前者肉質柔嫩纖細,甘甜鮮味十足,後者蟹肉量好夠,可謂啖啖肉。平時嘅 menu 都食到蟹嘅壽司,但係特大 size 嘅蟹壽司就係限定商品。另外我哋都有試其他壽司,同埋其他唔同食物。壽司方面,我哋仲試咗各 $22 嘅「吞拿魚富士山軍艦」、「特選藍鰭吞拿魚大拖羅」同「北海道大生帆立貝」,鮮味都幾夠,好正。而各 $12 嘅「炙燒鰈魚裙邊」、「生三文魚&三文魚腩」同「呑拿魚&吞拿魚蓉」都唔差,呢

壽司方面,我哋仲試咗各 $22 嘅「吞拿魚富士山軍艦」、「特選藍鰭吞拿魚大拖羅」同「北海道大生帆立貝」,鮮味都幾夠,好正。而各 $12 嘅「炙燒鰈魚裙邊」、「生三文魚&三文魚腩」同「呑拿魚&吞拿魚蓉」都唔差,呢個價錢嚟講幾抵食,性價比高。

而各 $17 嘅「廣島縣大蠔」壽司同「鮮蝦天婦羅芝士沙律手卷」都唔差,後者冇壽司飯用沙律代替係 okay 嘅。試下啲主食,各 $29 嘅「博多豚骨拉麵」同「北海道白味噌拉麵」加上 $27 嘅「特選牛肉烏冬」都幾好食,以呢個價錢嚟講都係非常抵食同啱食。

佢哋嘅熱嘢都整得幾好,都係 $27 嘅「HAMA天婦羅拼盤」記住叫埋免費嘅「天婦羅蘸汁」,幾抵食。平啲嘅有各 $12 嘅「芝士沙律醬章魚燒」同「炸雞胸軟骨」,都係熱辣辣。另外試埋 $17 嘅「芝士香脆薯條」同各 $22 嘅「松葉蟹和風芡汁茶碗蒸」同「炸雞」。$403 落樓,抵。。。

(地址:佐敦彌敦道238號1樓1號舖)

@hamasushi_hk

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #はま寿司 #HAMASUSHI #hama壽司 #香港美食 #佐敦美食 #佐敦 #抵食 #壽司 #握壽司 #軍艦 #炸物#烏冬 #甜品 #お寿司 #期間限定 #蟹祭り #蟹祭 #初夏蟹逅 #本ずわいがに #松葉蟹 #本ズワイ蟹脚 #蟹腳 #大棒肉 #爪下肉 #炙燒鹽味檸檬特大松葉蟹腳 #松葉蟹爪下肉 #吞拿魚富士山軍艦 #特選藍鰭吞拿魚大拖羅 #北海道大生帆立貝 #炙燒鰈魚裙邊 #生三文魚 #三文魚腩 #呑拿魚 #吞拿魚蓉 #鮮蝦天婦羅芝士沙律手卷 #廣島縣大蠔 #芝士沙律醬章魚燒 #炸雞胸軟骨 #芝士香脆薯條 #松葉蟹和風芡汁茶碗蒸 #炸雞 #博多豚骨拉麵 #北海道白味噌拉麵 #特選牛肉烏冬 #HAMA天婦羅拼盤 #1am1416 #1ambackup

2024-06-14