雖然係星期二嘅夜晚,但係呢間餐廳都幾多人,排隊攞籌大概等咗15至20分鐘左右啦,聽完就安排我哋坐喺店外嗰幾張枱嘅位置,都幾開揚,好似俾其他人望住曬自己食嘢咁,但都唔緊要啦,出面光猛啲,影啲相出嚟應該係會靚啲嘅,所以都ok。

食泰國嘢喎梗係要飲啲乜乜冰物物冰啦,叫咗一杯三色冰,入面就有啲類似啫喱粒粒嘅物體,杯嘢飲夠曬冰凍,椰汁味同奶味嘅比例調配得啱啱好,亦係我鍾意嘅甜度。

媽咪就揀咗海南雞飯,海南雞飯好似係有兩至三款,我呢啲怕蝕骨嘅梗係揀去骨海南雞飯啦,啖啖肉先夠爽㗎嘛。海南雞飯會配埋湯畀我哋,亦可以選擇白飯或者油飯。

雞肉都幾嫩滑,而且夠熟,唔會話望埋去一達達血紅色,點埋醬就更加好味。

海南雞飯當然係配油飯先係perfect match,但係呢度嘅油飯我就覺得稍稍唔夠香,如果個油香味出啲會更加好。

湯都唔係求求其其㗎,大大舊紅蘿蔔係入面,潤下喉真係唔錯。

呢個軟殼蟹喎應該係餐廳頗為招牌嘅菜式,見到佢係咩料係自己佔一頁㗎,所以就決定要嚟試下。
青咖哩係連埋個爐一齊上,可以keep住個溫度,唔會食食下就變咗凍咖哩。

配菜都幾多,好足料。

軟殼蟹嘅份量好多呀,滿滿的盛載喺隻碟上面,炸得啱啱好外脆內軟,點一點青咖哩就即刻擺入口,仲可以保持著脆卜卜,果然值得喺餐牌想獨自佔一整頁。

配埋法包顯得餐廳嘅細心,因為咖哩都幾多,但係有冇理由當湯咁飲㗎嘛,攞嚟點下麵包就啱曬。

但係貪心嘅我,又點會畀法包完全滿足到我呢?梗係要點返個我最鍾意嘅印式薄餅啦,呢啲薄餅點咖哩真係一流,同埋呢度嘅薄餅都整得唔錯,因為我食得好慢,通常其他薄餅凍咗之後都會硬曬,但係呢度嘅薄餅都凍咗都唔會話太硬,保持到柔軟度。

其實叫完呢半打串燒之後,有少少後悔lol
好似叫得太多嘢食唔係好食得曬㖭,所以如果係細食嘅,可以考慮叫三串嗰隻。
三款串燒入面我覺得雞肉最出色,外面燒得香之餘,裏面都仲保持到嫩滑唔會乾爭爭,好有泰國味道。
但如果一次過食太多就會好似覺得有少少鹹了,不過都想可接受的,不錯不錯。