Cambo ขุนทอง (The ONE)

好耐无食泰国菜,想食d抵食而质素又有保证既,不如就黎The ONE既泰越Fusion Cambo啦,上次黎过好正啊!Cambo Set 午餐照旧抵食,好似同上次黎一样。价位由$62到$85不等,另收加一,配柠檬茶,奶茶,咖啡。款式选择唔少,有饭有河粉有汤粉,咖喱串烧海南鸡等等。冻咖啡另加$5,特饮另加$8。饮品选择可不少。我地每人叫左一份午餐,再加两份泰式烧烤分享。串烧鸡牛猪半打 $89上次食左Cambo Set既串烧,包三串鸡牛猪,泰式炒饭同野饮卖$69,但系主餐牌半打只卖$89,今次决定转战主餐牌。六大串串烧,啖啖肉同热辣辣。鸡肉去左皮,猪肉皮脆肉香,牛肉大大旧。三款肉都有炭火香同蜜糖味,沾d甜甜地既沙嗲酱仲正。沙嗲酱食唔哂,仲可以同下底既梛菜丝同食。香茅烤猪颈肉 $76我地两个食肉兽仲想食多d肉,所以叫多份泰式烧烤既香茅烤猪颈肉。有九块猪颈肉,全部都系燶边,外脆内嫩。外皮黑椒味好重,入面食落唔觉肥,沾甜酸酱食好味。下面垫底既梛菜丝都好新鲜,位量亦多,仲有萝卜丝同青瓜两块。泰式猪颈肉湿炒河连餐汤 $69+10%第一次试呢个Cambo Set,份量几多。猪颈肉有六块仔左右,超淋,食落

饮品选择可不少。

我地每人叫左一份午餐,再加两份泰式烧烤分享。

串烧鸡牛猪半打 $89

香茅烤猪颈肉

香茅烤猪颈肉 $76

泰式猪颈肉湿炒河连餐汤 $69+10%
泰式猪颈肉湿炒河 连餐汤

第一次试呢个Cambo Set,份量几多。猪颈肉有六块仔左右,超淋,食落唔肥。蔬菜粮足,有芥兰,菜心,椰菜,草菇,黄豆,红萝卜,非常健康。河粉炒得算系咁,都唔算油。炒河汁唔油又唔咸。总括黎讲,几唔错。

泰式炒贵刁连餐汤 $69+10%

呢个都系Cambo Set之一。上次食过实在太正,唔可以唔encore。炒贵刁份量大大碟,贵刁粉好幼身又滑,配料有三只虾,好多韭菜,芽菜,蛋丝,樱花虾仔,仲有花生碎同青柠放碟边任你自己加。重点系个酱超好味,甜得黎又唔过份,捞埋d粉食湿湿地酸酸甜甜咁,好好味!味道好再加埋唔同材料带黎嘅唔同口感,好味!
餐汤

餐汤系简单既冬瓜清汤,清清地,有一旧冬瓜同好香既新鲜香莤,饮落几健康,饮完好暖胃。
梛汁绿豆冰 & 梛汁红豆冰

梛汁绿豆冰 +$8+10% 梛汁红豆冰 +$8+10%

次次都会叫椰汁红豆冰同梛汁绿豆冰,因为跟餐只需加$8,超抵,饮完好似食完糖水。我个杯椰汁红豆冰梛奶香滑唔腻不过甜,底下红豆粒粒分明,好解渴。

今次有得坐窗口位,有阳光晒住冬日暖笠笠。整体而言,座位舒适,餐厅光猛,服务正常,位置就脚,特别系食物抵食,实有下次。
2021-02-02
香茅烤猪颈肉
梛汁绿豆冰 & 梛汁红豆冰
2020-11-16 1011 浏览
今日很忙,但也不想吃快餐,故选择了一个快靓正的泰国餐厅。环境:一转入餐厅就可以看到呈长方形的食堂,透光度充足,但又不会被阳光直晒,室内明亮简洁,但整体感觉不像泰式餐厅,反而像一间港式餐厅。幸好我和朋友避过了繁忙时间,故能坐在窗边。食物:平时到泰国餐厅,必叫包生菜、木瓜沙律、冬荫公汤、咖哩等,但今日这些都不点叫,想试另类的食物。椒盐软壳蟹$148虽然这款价钱有点贵,但呈上枱时如一座小山的炸蒜,迎面飘来极香的煎味,已经迫不及待夹起软壳蟹来吃,入口松脆不油腻,炸得很乾身,有很多切碎的材料,例如生菜、红椒、葱蒜等,调味刚好,少少的咸味,不过之後就感到愈吃愈咸。幸好我突发奇想,其实可以将椒盐软壳蟹捞河粉一起吃,味道更棒。软壳蟹份量不多,但炸蒜份量极多,为了不浪费食物,将所有炸蒜捞河粉,香口的炸蒜配合软身的河粉,无论口感或层次都提升一层,吃完真是想叫一个外卖盒装炸蒜回家吃。泰式虾球乾炒河$80味道不错,有四、五只大虾、菜、蛋、大葱,河粉炒得均匀,但嫌份量略少。咸柠梳打$28+菠萝梳打$28

今日很忙,但也不想吃快餐,故选择了一个快靓正的泰国餐厅。

环境:

食物:

椒盐软壳蟹$148

泰式虾球乾炒河$80

咸柠梳打$28+菠萝梳打$28

2020-11-11
  • 椒盐炸软壳蟹
2020-10-19 2198 浏览
去过The One几次,但系从未黎过 Cambo! 上次经过Cambo见到价钱好似唔贵,都想下次试试。今日想食泰国野,就黎试下啦!餐厅位於大商埸,座位舒适,装修企理。今日多人,无缘坐近窗望风景。餐厅供应泰越Fusion菜式,午餐价位由$62到$85不等,另收加一,配柠檬茶,奶茶,咖啡。款式有饭有河粉有汤粉等等,咖喱串烧海南鸡等等选择唔少。冻咖啡另加$5,特饮另加$8。我们一行三人,点左两份午餐同一份本店推介,再加一份小食分享。串烧沙嗲鸡牛猪配泰式炒饭连餐汤 $69+10%呢个系Cambo Set之一。串烧热辣辣,三种肉类都好好味,鸡肉无皮嫩滑,猪肉脆口啖啖香甜蜜糖味,牛肉脆夹嫩,齌食同点甜甜地既沙嗲酱都超好味。泰式炒饭湿润唔乾,超多豆角粒,加埋少少辣椒炒,少少辣但劲好味!泰式炒贵刁连餐汤 $69+10%呢个都系Cambo Set之一。炒贵刁份量大大碟,贵刁粉好幼身又滑,配料有三只虾,好多韭菜,芽菜,蛋丝,樱花虾仔,仲有花生碎同青柠放碟边任你自己加。重点系个酱超好味,甜得黎又唔过份,捞埋d粉食湿湿地甜甜地超正。味道好再加埋唔同材料带黎嘅唔同口感,好味!泰式青咖喱软壳蟹锅配法包 (推广价$

串烧沙嗲鸡牛猪配泰式炒饭连餐汤 $69+10%

串烧沙嗲鸡牛猪配泰式炒饭连餐汤

泰式炒饭

泰式炒贵刁连餐汤 $69+10%

泰式青咖喱软壳蟹锅配法包

泰式青咖喱软壳蟹锅配法包 (推广价$96+10%)

泰式青咖喱软壳蟹锅配法包

泰式青咖喱软壳蟹锅系创新招牌菜之一,价钱唔贵就叫黎试试。软壳蟹分开上,炸得酥脆,加青咖喱汁同食更加美味。底下还配上几大块土豆。
泰式青咖喱软壳蟹锅配法包

青咖喱锅既蔬菜配有青瓜,茄子,青豆角,都好新鲜。用锅上把汁煮得滚滚才食用更有风味。
泰式青咖喱软壳蟹锅配法包

法包一大条,居然系暖既!外皮非常脆,吸尽滚起的青咖喱汁很好食!
泰式炸虾饼

泰式炸虾饼 4件 $68+10%

小食我们点了炸虾饼大大件,皮薄脆入面肉质弹牙,加埋甜辣酱好好味。

每个午餐包一杯基本饮料,冻咖啡另加$5,特饮另加$8。饮品选择可不少。

梛汁红豆冰&梛汁绿豆冰

梛汁红豆冰 +$8+10% 梛汁绿豆冰 +$8+10%

椰汁红豆冰不过甜,底下红豆粒粒分明,完全不甜,很清淡的一杯。绿豆则细细粒,可以轻易用饮管吸到。

试完几款食品,我个人最喜欢串烧同炒贵刁,Set 价钱超抵!炸虾饼都好好食,下次要Encore。
2020-10-19
串烧沙嗲鸡牛猪配泰式炒饭连餐汤
泰式炒饭
泰式炸虾饼
梛汁红豆冰&梛汁绿豆冰
2020-10-06 1753 浏览
尖沙咀想食高档泰国菜,又想平民价,我就一定会来尖沙嘴的cambo。下午茶时间来cambo就最抵架啦,位於尖沙嘴The one 4 楼,地方舒适又阔落,最紧要系野食好味之余,价钱又真系好抵,岩晒约人chill下食个靓下午茶。今日就同朋友来食好野,点左几款招牌餐,对我来讲,每次来都必食的系泰式青咖喱软壳蟹,首先会来一锅热腾腾的青咖喱,新鲜滚热辣可以慢慢滚青咖喱不会变冷,软壳蟹系新鲜炸出来的,爽脆爽脆,喜欢直接吃也可以,放进青咖喱锅里煮煮也行,还有法式面包,但这个面包不会像法式面包那麽硬,用来沾青咖喱真的是口感刚刚好。除了这个青咖喱软壳蟹,我还喜欢这里的泰式鸭肉汤粉,大大碗汤粉,有鸭肉,猪红,青菜,香菜等等,这个汤还是秘制的,有点像船面那种汤,够浓郁惹味又好喝。再来个大家都喜欢叫的去骨海南鸡饭,配有餐汤和香浓的鸡油饭,单单吃这个饭已经好够味,海南鸡不出意外地滑溜,每一口都能吃得出鸡的嫩香,小喝口汤再吃口饭真的叫绝👍吃着多也阻挡不了我们吃甜品的胃,最後来一个香芒糯米饭,芒果够甜,糯米饭分两个颜色,超多椰汁,整个饭都香喷喷的,能吃得出是热呼呼刚刚弄好的饭,吃泰式必吃,值得吃呀。喝方面我们都和三色
喝方面我们都和三色冰,大大杯的椰汁味,不同颜色的jelly和豆,看到开心喝着解渴。
吃饱喝醉我们还可以继续在这里坐只聊天,度过一个舒适的下午。
2020-09-25
3天前 0 浏览
餐厅虽然细细间, 但系满满是客人, 很热闹, 点完餐就好快上菜,员工态度有善😊 蒜蓉炒芥兰 $62炒芥兰选择了蒜蓉味所以唔系辣,清甜不油腻, 适合不吃辣的人 😋泰式炒贵刁$69粉质坚韧不会烂 ,酸甜不辣, 有好多花生碎系面 , 又配有青柠汁, 令味道更加清新😍 有四只大虾, 都好新鲜! 泰式猪手猪脾饭 $72猪手偏瘦,不太多肥肉,猪皮烟韧! 配有有很多咸菜,芥兰,有半只蛋,所以感觉上不肥腻! 还配有辣酱,锺意食辣同埋唔食辣嘅人都啱食!😊 泰式青咖哩软壳蟹锅$96配法式长包很有特色!青咖哩偏甜微辣,咖哩很有泰国的风味,适合不太食辣的人士! 软壳蟹非常香脆,蟹肉鲜甜可口,配咖哩汁非常惹味🤤咖哩煲有很多泰式蔬菜, 例如有小茄子,水瓜,青豆,配埋薯仔食味道一流!🥰

蒜蓉炒芥兰 $62

泰式炒贵刁$69

泰式猪手猪脾饭 $72

泰式青咖哩软壳蟹锅$96
配法式长包很有特色!
青咖哩偏甜微辣,咖哩很有泰国的风味,适合不太食辣的人士!
软壳蟹非常香脆,蟹肉鲜甜可口,配咖哩汁非常惹味🤤

2021-02-18 0 浏览
午餐嘅时候去食泰菜,拎住个餐牌,价钱比我想像中平,因为喺The ONE,基本上冇$100都唔使食到一餐好嘅Lunch。我自己就食咗一个大虾菠萝焗饭,$85,半个菠萝外壳,装满劲高嘅饭,焗饭里面仲有提子乾,杂豆,黄姜,大虾等等。一路食嘅时候要小心啲,因为每一下用匙羹食嘅时候都会整到成张枱都系饭。食完之後我嘅感觉系,呢个焗饭好够味,我估计除咗因为系材料够之外,佢落嘅时候应该仲加咗少量嘅味精,吊香左个味。午餐其实佢会附送埋个餐汤,萝卜汤黎嘅。我都觉得几香几甜。临走嘅时候仲叫咗个串烧珍宝大虾🍤,我记得我等左应该有10分钟,佢烧出嚟嘅时候这大虾真系好大只,应该有手掌咁大只。佢仲搽咗啲沙律酱落去先,几香口。龙眼冰亦都唔错,拎黎清热气就一流。

午餐其实佢会附送埋个餐汤,萝卜汤黎嘅。我都觉得几香几甜。

佢仲搽咗啲沙律酱落去先,几香口。

龙眼冰亦都唔错,拎黎清热气就一流。

2021-02-08
2021-02-16 16 浏览
新春过後,约人食lunch , 过节吃得太多糕点及中餐,想食啲开胃酸味嘢,所以想起食泰国嘢,谂起他的冬阴功汤、木瓜沙律、凤爪。在OpenRice booked 咗The One 4楼的Cambo, 好方便!因为本来之前想另一间泰菜,不能经OpenRice book, 打电话去book,又话full, 要试walk-in , 好冇瘾啫。12noon 去到,坐低就被set lunch menu的价钱吸引了,平宜抵食约$80/set 包普通茶啡,特饮加$8。而A la Carte menu 价钱贵好多,可能预俾晚市,但已经两个几月冇咗晚市~我哋两个人都选了虾冬阴功汤河。我认为,汤底比较甜,但朋友觉得刚好,我觉得加多少少辣,减少少甜会比较适合我自己口味。餐厅装修OK,其实座位不算多,亦全部坐满,咁嘅价钱,不能有太多要求。

我哋两个人都选了虾冬阴功汤河。

2021-02-16
2021-02-16 15 浏览
约左朋友黎e到食午餐吹下水,环境几好,比左4人粒我地坐,所以都几阔落,店员都好有礼貌,我地坐多过90分钟都冇人赶我地走。叫左2个combo set,有餐汤,仲有野饮,午餐份量都好大。个餐汤几好饮,午餐叫左炒金边粉,有4只虾到,味道几好的,另外叫左个菠萝炒饭,有3只虾,入面有好多菠萝粒,粟米粒,红萝卜粒同青豆,2个午餐都好大份,加埋一我地食左170蚊,平均每人85蚊,都ok,吾算太贵,话晒都系the one入面ma。

2021-02-16
2021-02-09 47 浏览
之前都食过好多次呢一间泰国嘢😂今日约咗妈咪出去食晏,就嚟望一望,原来lunch有好抵食嘅set,60几蚊左右已经包埋嘢饮!!我哋叫咗一个猪髀饭,一个pad thai~原来猪髀饭系成煲仔咁,都几多肉,炆得超林好好味!Pad thai酸酸甜甜好开胃,不过乾身啲就好啦!另外梗系要加埋我最锺意嘅泰式拼盘,因为有我最锺意食嘅炸虾饼!呢度有分大同世size因为我哋得两个人食,所以加咗个细嘅!每人有三粒全部都炸得好好食😍
我哋叫咗一个猪髀饭,一个pad thai~
原来猪髀饭系成煲仔咁,都几多肉,炆得超林好好味!
Pad thai酸酸甜甜好开胃,不过乾身啲就好啦!
每人有三粒全部都炸得好好食😍
2021-02-06 50 浏览
讲起泰菜 我最锺意就系青咖喱软壳蟹锅 微辣又清新至於传统菜式 就系泰式烧烤 讲起都想食🥲记起之前食过呢间餐厅 原来未出postcambo座落喺the one 不过价钱合理 性价比几高有齐大厨自创嘅新派菜式同传统美食-🍲泰式明炉大蚬煱 $96大蚬肉厚又弹牙 味道鲜甜 数量都几多酸辣泰式汤内面有粉丝 吸收咗酸酸辣辣汤汁 爽口开胃加埋汤底嘅泰式香料 非常惹味-⭐️沙嗲串烧 $56鸡牛猪各一串 鸡肉嫩滑 猪肉淡淡蜜糖味牛肉就香脆肉嫩 齌食唔会太乾点沙嗲酱就更加层次丰富 好有水准-⭐️泰式炒通菜 $62啲菜够嫩 吸收了酱汁清新惹味唔太辣 够咸香同镬气-🍤炸虾饼 $68有四件 外层炸到金黄酥脆 内面嘅虾肉弹牙-⭐️椰青 $42热柚子蜜 $28每次食泰菜都要饮我最锺意嘅椰青 天然又清甜-📍Cambo尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L403舖

讲起泰菜 我最锺意就系青咖喱软壳蟹锅 微辣又清新

每次食泰菜都要饮我最锺意嘅椰青 天然又清甜
📍Cambo
尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L403舖
2021-02-04 20 浏览
早几日约个朋友系尖沙咀The One食lunch点知去到个fd要开会 无得出黎食lunch收左做一个人的午餐🥲🥲🥲🥲🥲心情唔好 要对自己好d😂😂😂去骨凤爪沙律我好钟意食鸡脚无骨好方便👍👍👍👍😋😋不过几spicy要系咁饮椰青格外清甜👍👍👍👍👍😂😂😂😂😂烧大眼鸡啖啖肉配个汁几好食清哂成条表皮浓d都无问题 无影响内肉意外👍香芒檽米饭👍👍👍My favourite as always
早几日约个朋友系尖沙咀The One食lunch

表皮浓d都无问题 无影响内肉
意外👍

香芒檽米饭👍👍👍
My favourite as always

见到 Cambo 泰国菜馆午餐时份居然罕有的没人轮候座位,选择咗帮衬这间闻名已久、间隔阔落、味道和店内设计都走简约、雅致风的餐厅!😋😋😋Order 咗串烧沙嗲 (鸡、牛、猪各一串)配泰式炒饭连餐汤的套餐,啲串烧好有水准,不会烤得太硬,每样一串,直情系为我哋呢啲食物选择困难症人士而设! 😆😆😆 个泰式炒饭虽然貌似糯米饭,但味道反而近似印尼炒饭!相当不错! 👍🏻👍🏻👍🏻这𥚃有通菜可点,当然毫不犹疑 order 来吃,可是就着通菜的味道又在内心挣扎咗一遍, 因为可选有点辣的泰式炒法、蒜蓉炒法、咸鱼炒或清炒,由於食惯浓味,点咗泰式炒通菜,啲菜好嫩而且很惹味,但不太辣! 本来 order 那杯菠萝梳打是用作解辣的,但就咁饮杯梳打都几清新呀! 🍸🍸🍸

• 泰式炒饭
  • 泰式炒通菜
2020-12-22 144 浏览
放假周围食系列😋😋😋趁住放假, 选了中午比较人少的时段, 到了喜欢的the one商场, 选择喜欢的泰国菜。 没有堂食晚膳的日子, 只好把握机会在午膳时间 尽情地放纵 。去骨海南鸡饭🥄幸运之神的眷顾, 可以吃到鸡髀位,鸡肉嫩嫩的,配搭海南鸡饭辣汁, 非常惹味。 油饭烟烟靭靭够晒咸香。泰式鲜虾炒金边粉🦐泰式金边粉 够晒镬气, 金边粉质地烟韧吸收了酱汁, 加埋青柠同埋花生碎, 清新又美味。泰式明炉大蚬锅🍲大蚬数量颇多, 肉质鲜甜美味, 配上大量泰式香料, 酸酸辣辣 ,粉丝吸收咗汤汁精华, 又爽口又够辣。弹牙炸虾饼 🍤炸虾饼都几抵食六十几蚊已经有四件, 外层金黄酥脆, 虾肉弹牙鲜甜。龙眼冰🍹菠萝冰🍍🍍🍍当然 每次都要饮最锺意嘅 泰式冰冰, 滋润解渴, 减低油离感。
放假周围食系列😋😋😋

去骨海南鸡饭🥄

泰式鲜虾炒金边粉🦐

泰式明炉大蚬锅🍲

弹牙炸虾饼 🍤

龙眼冰🍹
菠萝冰🍍🍍🍍

2020-12-19 69 浏览
之前已经同朋友食过一次咁岩行街经过要食野,大家都想食泰越菜就入左去,今次好多人食,饿饿既我地,快快点餐就食泰式青咖喱软壳蟹配法包🦀软壳蟹爱好者,见到点会放过,佢就算放耐左都唔会油,而且有肉食。个底仲有啲薯仔,我觉得可以再林啲,青咖喱我以为佢系会唔水,但原来内有乾坤,点过法包嘅时候,呢个水度系可以令到个法包好入味,水都做到咁入味都几正菠萝海鲜焗饭🍍已经好耐冇食过呢个饭,成日同朋友讲笑女仔要食多啲菠萝,味道唔错,肉松绝对系精华柚子茶唔知系咪太好卖,我哋想要第二杯嘅时候已经冇晒,我唯有叫普洱茶,系呢间餐厅有普洱茶我觉得好得意,又啱晒去油,然後最後觉得唔太够,叫多咗个菜椰菜苗虽然个样俾我哋想像中有出入,但个味道系唔错,我哋都成碟食晒
之前已经同朋友食过一次

泰式青咖喱软壳蟹配法包🦀

菠萝海鲜焗饭🍍

椰菜苗
虽然个样俾我哋想像中有出入,但个味道系唔错,我哋都成碟食晒
2020-12-14 57 浏览
即兴的与旧同事聚会...选了位於尖沙咀TheOne的一间泰国菜,地点方便又容易找寻~当日大约6时半到达人流尚可可以直接入座!!!------------------------------我俩点选了必食的泰式生虾,有惊喜生虾面上的生蒜蓉碎上比起一块蒜片的味道更出色,再配上店舖的酱汁极力推荐给喜爱辣的朋友们*************************其余菜式~大致上都是味道适宜份量足。而且价钱方面~阿懵觉得在该区算是便宜的~!真心值得再光顾啊!!!------------------------------正因为餐厅位於TheOne内...👭🏻饭後还可以逛一逛消化一下
即兴的与旧同事聚会...
选了位於尖沙咀TheOne的一间泰国菜,
地点方便又容易找寻~当日大约6时半到达

人流尚可
可以直接入座!!!
我俩点选了必食的泰式生虾,有惊喜
生虾面上的生蒜蓉碎上
比起一块蒜片的味道更出色,再配上店舖的酱汁
极力推荐给喜爱辣的朋友们

*************************
其余菜式~大致上都是味道适宜份量足。
而且价钱方面~阿懵觉得在该区算是便宜的~!
真心值得再光顾啊!!!
正因为餐厅位於TheOne内...
👭🏻饭後还可以逛一逛消化一下

泰式生虾
泰式生菜包(牛/猪)
大拼盘
冬阴功
2020-11-21
泰式生虾
泰式生菜包(牛/猪)
大拼盘
冬阴功