Cambo ขุนทอง (The ONE)

2020-11-16 259 浏览
今日很忙,但也不想吃快餐,故选择了一个快靓正的泰国餐厅。环境:一转入餐厅就可以看到呈长方形的食堂,透光度充足,但又不会被阳光直晒,室内明亮简洁,但整体感觉不像泰式餐厅,反而像一间港式餐厅。幸好我和朋友避过了繁忙时间,故能坐在窗边。食物:平时到泰国餐厅,必叫包生菜、木瓜沙律、冬荫公汤、咖哩等,但今日这些都不点叫,想试另类的食物。椒盐软壳蟹$148虽然这款价钱有点贵,但呈上枱时如一座小山的炸蒜,迎面飘来极香的煎味,已经迫不及待夹起软壳蟹来吃,入口松脆不油腻,炸得很乾身,有很多切碎的材料,例如生菜、红椒、葱蒜等,调味刚好,少少的咸味,不过之後就感到愈吃愈咸。幸好我突发奇想,其实可以将椒盐软壳蟹捞河粉一起吃,味道更棒。软壳蟹份量不多,但炸蒜份量极多,为了不浪费食物,将所有炸蒜捞河粉,香口的炸蒜配合软身的河粉,无论口感或层次都提升一层,吃完真是想叫一个外卖盒装炸蒜回家吃。泰式虾球乾炒河$80味道不错,有四、五只大虾、菜、蛋、大葱,河粉炒得均匀,但嫌份量略少。咸柠梳打$28+菠萝梳打$28

今日很忙,但也不想吃快餐,故选择了一个快靓正的泰国餐厅。

环境:

食物:

椒盐软壳蟹$148

泰式虾球乾炒河$80

咸柠梳打$28+菠萝梳打$28

2020-11-11
  • 椒盐炸软壳蟹
2020-10-19 1558 浏览
去过The One几次,但系从未黎过 Cambo! 上次经过Cambo见到价钱好似唔贵,都想下次试试。今日想食泰国野,就黎试下啦!餐厅位於大商埸,座位舒适,装修企理。今日多人,无缘坐近窗望风景。餐厅供应泰越Fusion菜式,午餐价位由$62到$85不等,另收加一,配柠檬茶,奶茶,咖啡。款式有饭有河粉有汤粉等等,咖喱串烧海南鸡等等选择唔少。冻咖啡另加$5,特饮另加$8。我们一行三人,点左两份午餐同一份本店推介,再加一份小食分享。串烧沙嗲鸡牛猪配泰式炒饭连餐汤 $69+10%呢个系Cambo Set之一。串烧热辣辣,三种肉类都好好味,鸡肉无皮嫩滑,猪肉脆口啖啖香甜蜜糖味,牛肉脆夹嫩,齌食同点甜甜地既沙嗲酱都超好味。泰式炒饭湿润唔乾,超多豆角粒,加埋少少辣椒炒,少少辣但劲好味!泰式炒贵刁连餐汤 $69+10%呢个都系Cambo Set之一。炒贵刁份量大大碟,贵刁粉好幼身又滑,配料有三只虾,好多韭菜,芽菜,蛋丝,樱花虾仔,仲有花生碎同青柠放碟边任你自己加。重点系个酱超好味,甜得黎又唔过份,捞埋d粉食湿湿地甜甜地超正。味道好再加埋唔同材料带黎嘅唔同口感,好味!泰式青咖喱软壳蟹锅配法包 (推广价$

串烧沙嗲鸡牛猪配泰式炒饭连餐汤 $69+10%

串烧沙嗲鸡牛猪配泰式炒饭连餐汤

泰式炒饭

泰式炒贵刁连餐汤 $69+10%

泰式炒贵刁连餐汤

泰式青咖喱软壳蟹锅配法包

泰式青咖喱软壳蟹锅配法包 (推广价$96+10%)

泰式青咖喱软壳蟹锅配法包

泰式青咖喱软壳蟹锅系创新招牌菜之一,价钱唔贵就叫黎试试。软壳蟹分开上,炸得酥脆,加青咖喱汁同食更加美味。底下还配上几大块土豆。
泰式青咖喱软壳蟹锅配法包

青咖喱锅既蔬菜配有青瓜,茄子,青豆角,都好新鲜。用锅上把汁煮得滚滚才食用更有风味。
泰式青咖喱软壳蟹锅配法包

法包一大条,居然系暖既!外皮非常脆,吸尽滚起的青咖喱汁很好食!
泰式炸虾饼

泰式炸虾饼 4件 $68+10%

小食我们点了炸虾饼大大件,皮薄脆入面肉质弹牙,加埋甜辣酱好好味。

每个午餐包一杯基本饮料,冻咖啡另加$5,特饮另加$8。饮品选择可不少。

梛汁红豆冰&梛汁绿豆冰

梛汁红豆冰 +$8+10% 梛汁绿豆冰 +$8+10%

椰汁红豆冰不过甜,底下红豆粒粒分明,完全不甜,很清淡的一杯。绿豆则细细粒,可以轻易用饮管吸到。

试完几款食品,我个人最喜欢串烧同炒贵刁,Set 价钱超抵!炸虾饼都好好食,下次要Encore。
2020-10-19
串烧沙嗲鸡牛猪配泰式炒饭连餐汤
泰式炒饭
泰式炒贵刁连餐汤
泰式炸虾饼
梛汁红豆冰&梛汁绿豆冰
2020-10-06 1326 浏览
尖沙咀想食高档泰国菜,又想平民价,我就一定会来尖沙嘴的cambo。下午茶时间来cambo就最抵架啦,位於尖沙嘴The one 4 楼,地方舒适又阔落,最紧要系野食好味之余,价钱又真系好抵,岩晒约人chill下食个靓下午茶。今日就同朋友来食好野,点左几款招牌餐,对我来讲,每次来都必食的系泰式青咖喱软壳蟹,首先会来一锅热腾腾的青咖喱,新鲜滚热辣可以慢慢滚青咖喱不会变冷,软壳蟹系新鲜炸出来的,爽脆爽脆,喜欢直接吃也可以,放进青咖喱锅里煮煮也行,还有法式面包,但这个面包不会像法式面包那麽硬,用来沾青咖喱真的是口感刚刚好。除了这个青咖喱软壳蟹,我还喜欢这里的泰式鸭肉汤粉,大大碗汤粉,有鸭肉,猪红,青菜,香菜等等,这个汤还是秘制的,有点像船面那种汤,够浓郁惹味又好喝。再来个大家都喜欢叫的去骨海南鸡饭,配有餐汤和香浓的鸡油饭,单单吃这个饭已经好够味,海南鸡不出意外地滑溜,每一口都能吃得出鸡的嫩香,小喝口汤再吃口饭真的叫绝👍吃着多也阻挡不了我们吃甜品的胃,最後来一个香芒糯米饭,芒果够甜,糯米饭分两个颜色,超多椰汁,整个饭都香喷喷的,能吃得出是热呼呼刚刚弄好的饭,吃泰式必吃,值得吃呀。喝方面我们都和三色
喝方面我们都和三色冰,大大杯的椰汁味,不同颜色的jelly和豆,看到开心喝着解渴。
吃饱喝醉我们还可以继续在这里坐只聊天,度过一个舒适的下午。
2020-09-25
2020-07-14 2641 浏览
受疫情影响,冇得去泰国,就唯有留喺香港食泰国菜思乡一下。上次同男朋友食完,今日同🐢🍯去咗尖沙咀嘅金宝,寻找泰国嘅味道。尖沙咀呢间分店嘅装修都几别致,而且菜式都好多,基本上泰国会食到嘅菜式,呢度都有,比较齐全。我哋叫咗几个菜,第一个系泰式明炉大蚬锅,蚬肉好新鲜,而且全部大大粒胀卜卜,加埋佢个酸辣辣嘅汤底,非常之入味。小小嘅一锅,汤底材料非常之足够,够晒浓味。然後我哋又叫咗一个猪手猪脾煲,两者都汶到好腍,猪皮下面有丰富嘅胶质,入口即溶既感觉,而且啖啖肉,完全满足晒作为食肉兽既慾望。主食方面,我哋就叫咗最常见嘅泰式炒金边粉。唔同嘅系,佢哋啲虾全部系大大粒既海虾,挑晒肠,而且好新鲜弹牙。佢哋嘅金边粉炒得好香好入味,可能系因为佢哋啲汁落重料,所以每一啖都唔会有白灼金边粉嘅感觉,而系每一啖都充满甜辣味,而金边粉加埋花生碎嘅组合,真系冇得顶!最後一道菜,系泰式炒椰菜苖,佢哋嘅原材料虽然已经长大左变咗椰菜仔,但系都不失滋味,非常香甜。最後加埋一杯青柠梳打,总算暂时可以暂时止一止我既泰国瘾了。

最後加埋一杯青柠梳打,总算暂时可以暂时止一止我既泰国瘾了。
2020-07-13
今日同好耐冇见嘅朋友相约喺尖沙咀The One食饭,行咗一个圈大家都系想食泰国嘢,好耐之前都食过一次,觉得呢间泰国嘢都系中高档路线,几适合朋友坐低倾偈,所以就拣咗佢。Menu选择都好多,但系对比起餐厅嘅装修,呢间餐厅相对之下系一啲都唔贵。我哋叫咗几款比较常见嘅泰菜,第一味就系飞天通菜,呢度嘅味道都同泰国几相似,但系就略嫌有啲细碟。食落都几辣嘅嘢未,如果唔食得辣嘅朋友可能就要拣食蒜蓉炒通菜。主食我哋叫咗一个泰式牛炒饭,都几接近泰国嘅风味。入面加入左野味嘅牛肉粒,个饭嘅份量比我哋想像中多,每个人都食到三细碗。之後就到今晚最推介嘅冬阴功汤,首先佢系连埋炉一齐上,已经系非常值得赞赏。一上枱就见到汤入面放咗两只大虾,系真系大头虾嗰一种。系一碗80几蚊嘅汤入面,真系值回票价。汤头非常浓厚,同泰国当地煲出嚟嘅有九成似。大虾亦都有膏,加落个冬阴功汤度饮好好味。之後我哋叫咗一份炭烧猪颈肉,猪颈肉烧得啱啱好,入面仲有肉汁同油脂。不过略嫌不足嘅系佢伴碟既汁系普通泰式辣酱,如果系鱼露辣汁就会非常好食。饮品叫咗珍多冰,都系经典泰式饮品。都似泰国味道。重点系买单两个人先至系$300多少少,呢个价钱就算喺九龙城食都

饮品叫咗珍多冰,都系经典泰式饮品。都似泰国味道。

重点系买单两个人先至系$300多少少,呢个价钱就算喺九龙城食都食唔到啲乜嘢,但系呢间餐厅系商场入面,又坐得舒服,所以推介俾大家。
2020-11-27 1 浏览
平时唔多嚟尼个商场食嘢!因尖沙咀实在太多选择今日见尼间有午餐,价钱又唔太贵!咪试吓午餐~去骨海南鸡饭跟热咖啡($68+10%)鸡份量偏少鸡都滑!午餐~冬荫大虾汤粉跟冻柠茶 ($65+10%)冬荫汤㡳够酸都有三只虾
平时唔多嚟尼个商场食嘢!因尖沙咀实在太多选择
今日见尼间有午餐,价钱又唔太贵!咪试吓

午餐~去骨海南鸡饭跟热咖啡($68+10%)
鸡份量偏少
鸡都滑!

午餐~冬荫大虾汤粉跟冻柠茶 ($65+10%)
冬荫汤㡳够酸
都有三只虾

2020-11-26
2020-11-19 15 浏览
Cambo ขุนทอง - 特色泰国菜行开尖沙咀The One的朋友应该听过这间泰国餐厅,因为每当经过时也大排长龙,餐厅主打地道泰菜,而且价钱合理,今日终於等到位一试了。菠萝焗饭原个新鲜菠萝的焗饭,有三只新鲜海虾,大大只又爽口弹牙,表面布满香甜肉松,再加入果甜的菠萝粒,饭粒不会太乾身,保持一点湿润。香茅烤猪颈肉 烤至脆边的猪颈肉,份量适合分享的小食,香茅味重,肉质软腍,油香满满,配上泰式酱汁,酸酸甜甜,十分惹味。
Cambo ขุนทอง - 特色泰国菜

菠萝焗饭

香茅烤猪颈肉

2020-11-18 19 浏览
Lunch时段嚟到尖沙咀搵食,今次去到the one四楼嘅cambo食泰国嘢。间野应该都算受欢迎,平日午餐时段嚟到门口都要排左一阵队先有位。见呢度Menu嘅主打系泰式猪手猪髀饭同泰式去骨海南鸡饭,就同朋友两个人食,每个人嘅主餐分别买咗呢两样,海南鸡饭可以拣油饭或者白饭,个人想食冇咁油所以都系拣返普通白饭。首先系泰式猪手猪髀饭,上碟时都几有惊喜,系成个细煲咁上,就咁望落嘅份量都算几多,亦唔会太多骨而无肉,煲底就以伴菜垫底,食落都算几入味;海南鸡饭方面,全碟都系以去咗骨嘅形式上碟,虽然系去咗骨,但系份量算OK,都算有鸡翼同埋鸡髀肉,食落鸡肉算系嫩滑,美中不足嘅系觉得鸡皮有点略厚,如在薄一点就更理想。另外仲叫咗牛、猪,鸡串烧同埋香茅烤猪颈肉,串烧烧得几唔错, 啲肉唔会烧到乾晒,食落几juicy,配埋个沙嗲酱都十分美味;而猪颈肉都做得十分香口,同个泰式辣将相当搭配。嘢饮方面就不过不失,叫咗冻柠茶同青柠梳打,当中嘅梳打水望落系用咗当地嘅梳打水,美观得来又增添左一啲泰式风情。以呢间餐厅既价钱以全港黎讲唔算特别平,但同尖沙咀同区比较,仲要位於商场入面黎讲就算系平民,环境同食物质素都算唔错。

2020-11-18
2020-11-15 33 浏览
今日同同事到尖沙咀工作,好想食海南鸡饭,所以一试!我哋一行三人柯打咗两个午餐,泰式拼盘及咸鱼炒椰菜苗!午餐:好抵包餐汤加饮品1)无骨海南鸡饭鸡嘅份量不多,但好滑同鸡味浓郁,鸡油饭好香,下次一定再encore2) 泰式炒贵刁卖相吸引,用料十足,味道不错。咸鱼炒椰菜苗每次到泰菜餐厅一定叫椰菜苗,因为较少及喜欢其爽口嘅口感!好大碟及好有镬气,咸鱼香配上椰菜苗好味3)细泰式拼盘有四款泰式小食,十分适合三心两意嘅我,估唔到最好味系荷叶包鸡,好重香茅味,味浓肉香!虾饼厚身弹牙
今日同同事到尖沙咀工作,好想食海南鸡饭,所以一试!

我哋一行三人柯打咗两个午餐,泰式拼盘及咸鱼炒椰菜苗!

午餐:好抵包餐汤加饮品

1)无骨海南鸡饭

2) 泰式炒贵刁
卖相吸引,用料十足,味道不错。

3)细泰式拼盘
泰式拼盘细
  • 海南鸡饭
  • 泰式拼盘
2020-11-13 45 浏览
收工同朋友食个饭,拣个方便大家嘅地方啦。The One呢度有两间食泰国野食嘅,一间就系Cambo,一间唔记叫咩名喇,喺正Cambo隔离。叫左几样野食,有炸虾饼,有Pad Thai ,有咖喱鸡煲,又有冬荫功。冬荫功系几好食嘅,香料足料,辣味又适合香港人嘅大众口味,仲有两双大河虾。Pad Thai炒得几乾身,食落几爽口嘅。至於咖喱鸡煲,呢间餐厅系用青咖喱嘅,唔会辣,而且份量刚刚好,两个女士食就啱晒喇。😃😃
2020-11-05
2020-11-08 61 浏览
黎到尖沙咀The One, 第一次食金宝,原来有免费泊车,唔洗食得咁赶。当晚Walk In得返出面位置,佢地用易拉架放透明胶片,但要行入座位真系有d难度,因为有d窄,而卫生问题,我唔想成个人掂到d易拉架再行入去,好彩服务员都有帮我地拉开。果日全日忘记食野,所以有d饿,2个人叫左春卷,炸鱼饼,厨师推介大蚬粉丝汤煲,泰式炒粉,椰汁西米糕,千层糕,可惜最想食既生虾刺身卖哂。春卷个皮好厚同几硬身,炸得麻麻,可能炸好之後放耐左,个馅冇乜特别,可以唔洗试,有d失望。炸鱼饼中规中矩,冇乜特别。厨师推介大蚬粉丝汤煲,果然冇介绍错,第一次食到呢种汤底,颜色好清,睇落似清酒煮蚬嘅汤,分量足料,性价比高,啲蚬几大只同几新鲜,另加咗肉碎,肥猪肉同粉丝,个汤底好好味(可能重味精), 偏酸微甜咸咸地辣辣地,饮左2啖,感觉好开开胃,好啱送饭。泰式炒粉,系推介食物见到所以叫黎试下,都好大碟,2个人食都觉得有少少多,个粉偏甜,湿湿地,整体都算唔错,唔算十分出色。椰汁西米糕,千层糕, 椰汁西米糕整得认真麻麻,入面有芋头,粟米,椰汁唔够香,千层糕极软身,同平时食到好烟韧既差好远,班兰叶香味亦得好小,有啲失望。返到去果晚极口
黎到尖沙咀The One, 第一次食金宝
,原来有免费泊车
,唔洗食得咁赶

春卷,炸鱼饼

炸鱼饼中规中矩,冇乜特别。
大蚬粉丝汤煲

厨师推介大蚬粉丝汤煲,果然冇介绍错
,性价比高
,啲蚬几大只同几新鲜
泰式炒粉

椰汁西米糕,千层糕

椰汁西米糕,千层糕, 椰汁西米糕整得认真麻麻
,入面有芋头,粟米,椰汁唔够香
,千层糕极软身
,同平时食到好烟韧既差好远,班兰叶香味亦得好小
,有啲失望。

返到去果晚极口渴,太多味精。
既然呢间系高评分嘅餐厅,下次有机会会再嚟试其他厨师推介,再作客观评估。
2020-11-04
2020-10-25 124 浏览
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui不嬲lunchtime 系尖沙咀The One Cambo 既常客锺意佢午市有青咖哩/炒贵刁/串烧炒饭/冬荫公都算几多野拣 又包野饮但今日黎食 觉得service 好差!冬荫公大虾汤金边粉 $65 加一首先讲返野食呢个冬荫公汤系我favorite 入面有三只虾 草菇 蕃茄 汤底好浓郁 颜色好深 但其实又唔太辣 好惹味但可惜今日既金边粉太淋 好难夹 一夹就断晒😪大虾菠萝焗饭 $85 加一呢个饭既菠萝好甜 捞肉松又带出d咸味饭又炒得乾身 好清新 好好食最激气系我食完去买单先知个焗饭会送餐汤我问店员 佢一句唔好意思都无只系系我买单要走既时候问我仲要唔要🤦🏻‍♀️佢店舖唔算好多人手 今日上菜都慢问佢拎只碗 要问2个人先有系呢到食要加一 加左一都只系咁既服务食左咁多次 今次真系好失望!!!📍Cambo ขุนทอง (The ONE)尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L403舖
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui
锺意佢午市有青咖哩/炒贵刁/串烧炒饭/冬荫公

都算几多野拣 又包野饮
但今日黎食 觉得service 好差!

冬荫公大虾汤金边粉 $65 加一

只系系我买单要走既时候问我仲要唔要🤦🏻‍♀️
佢店舖唔算好多人手 今日上菜都慢
问佢拎只碗 要问2个人先有
系呢到食要加一 加左一都只系咁既服务
食左咁多次 今次真系好失望!!!

📍Cambo ขุนทอง (The ONE)
尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L403舖
2020-10-23 103 浏览
好有泰国风味前餐食咗个生虾加无骨凤爪酸酸辣辣极度开胃然後嚟一个咖喱炒蟹再配搭印度薄饼佢哋系最佳嘅配搭最後再食咗个明炉蒸乌头酸酸甜甜又香又辣好有泰国本土特色再加两杯龙眼冰呢餐真系好满足
好有泰国风味

呢餐真系好满足
2020-10-20
庆祝纪念
2020-10-23 150 浏览
呢间餐厅好耐之前已经食过,冇谂过今次疫情嘅底下佢依然大排长龙。😳😳😳我系OpenRice book咗位都要等。喺尖沙咀呢个地段...呢一个商场来讲呢间餐厅算系抵食。性价比高。🎈食物款式选择多。炸物黎讲个虾饼唔错,海南鸡啲鸡肉鲜嫩(份量唔少),个咖喱点法包刚刚好,感觉唔会太腻。猪手做得软淋👍⋯⋯另外甜品每款都好有特色。🎉为一顿晚餐画上完美嘅句号。座位亦都坐得舒服。外籍侍应亦都相当有礼貌❤️。
2020-10-22 95 浏览
今日同妈妈行完街,带她到the One Cambo吃她爱吃的泰菜。午餐时段餐厅有很多顾客,很幸运我们等了不太久便安排到座位。座位近窗很舒适,也有私稳。侍应很专业,服务佳。餐牌的选择很多,午市也有实惠套餐供应。我们拣了两个Cambo店子推介,包括泰式猪手猪肶煲和泰式青咖哩软壳蟹锅配法包。我们再选了两个午市套餐,包括冬䕃大虾汤粉和泰式去骨海南鸡饭连餐汤,套餐包餐饮。泰式猪手猪肶好软滑,充满骨胶原,点埋酸辣的特制酱汁更清新好味,不觉油腻。煲内有很多介兰,吸满肉汁,可口。泰式青咖喱带甜少辣,将分开上的炸软壳蟹,炸薯仔和法包点青咖喱汁一流,正。青咖哩内的瓜很好味。冬荫汤酸辣醒神,虾甜粉滑,好! 去骨海南鸡有鸡味,去了骨易吃,油饭有咬口,超值之选。鸡饭有很多椰菜,冬瓜汤消暑。我们选的特饮都有特色。妈爱椰汁红豆冰,如果红豆淋身些更好。我爱咸柠七喜。我们吃得很满意,还打包了部份猪手回家,只需390元左右,抵食。下次再来吃其他特色泰式美食。

餐牌的选择很多,午市也有实惠套餐供应。