Cambo ขุนทอง (The ONE)

2021-07-01 3397 浏览
今日出嚟尖沙咀做嘢顺便就同同事嚟帮衬吓呢间Cambo。平日午市套餐价钱经济实惠,以佢嘅地段同埋餐厅质素嚟讲其实绝对系超值。首先叫个泰式沙律开心share,泰式酸辣腌猪颈肉酸酸辣辣,再加埋新鲜嘅洋葱丝、萝卜丝等新鲜蔬菜一齐食,非常清新。冬阴大虾汤粉总共有三只大虾,而且虾身已经去咗壳,方便我呢个懒人,配合小辣嘅冬阴功汤底,真系越食越开胃!串烧沙嗲配泰式炒饭呢个套餐真心正!串烧沙嗲分别系猪、牛、鸡各一串,每串都仍保持住原有嘅肉汁唔会太乾身,烧得又够香口,而且肉嘅厚度适中,口感一流。而我更加欣赏嘅就系呢碗泰式炒饭,带点微辣嘅炒饭就咁食都已经非常出色,配埋串烧就更加冇得弹。我最锺意食青咖喱,所以仲拣咗泰式青咖喱软壳蟹锅配法包。青咖喱用一个小火炉烘住保持温度,包你食嘅时候仲系咁新鲜,入面仲有青豆、茄子等配菜,用嚟点法包真系食到舔舔脷。而且佢嘅软壳蟹系分开上碟,食嘅时候先点青咖喱汁,完全唔会影响软壳蟹嘅质素,而且仲有咖喱嘅最佳伴侣,即系薯仔,饱肚又满足。跟餐嘅柠檬茶超大杯又够冻,食完辣野饮番啖冻柠茶真系无懈可击!
今日出嚟尖沙咀做嘢顺便就同同事嚟帮衬吓呢间Cambo。
泰式酸辣腌猪颈肉
冬荫大虾汤粉
串烧沙嗲配泰式炒饭呢个套餐真心正!
串烧沙嗲配泰式炒饭
我最锺意食青咖喱,所以仲拣咗泰式青咖喱软壳蟹锅配法包
泰式青咖喱软壳蟹锅配法包
串烧沙嗲配泰式炒饭
泰式青咖喱软壳蟹锅配法包
2021-06-03 3418 浏览
没有旅行嘅日子,又好挂住泰国。 最好就系正宗嘅泰国餐厅, 满足自己嘅心灵。 选择了我和朋友都很喜欢的cambo😊😊难得约到晏昼出嚟, 当然要选择超抵食嘅lunch set。 套餐选择都唔少, 今次冇嗌到好好味嘅海南鸡饭 ,朋友想试试唔同嘅嘢食。泰式青咖哩牛腩煲非常用心的设计, 青咖哩煲 用明火暖住, 咁就可以keep住咖哩嘅温度,同埋牛腩嘅松软😋😋 牛筋好淋滑 ,仲有好多蔬菜配料, 青咖哩汁唔算辣, 要嚟捞饭食真系一流。泰式猪颈肉炒河粉份量十足, 猪颈肉好香口, 炭火烧烤猪颈肉 香口又不肥腻, 河粉非常弹牙烟靭靭, 新鲜河粉制作果然系特别好食。小食拼盘炸虾饼+炸鱼饼+炸春卷+香叶包鸡 每次来必点的食物, 几款特色泰国小食集於一身, 最锺意就系食炸虾饼, 外层酥脆虾肉弹牙有鲜味。 炸春卷金黄香脆, 里面嘅蔬菜 新鲜多汁。泰式串烧泰式串烧拣咗猪肉同埋牛肉, cp值非常高, 大约一百蚊已经有6串, 串烧 质素不错 ,微微焦香又能保持肉汁。

泰式青咖哩牛腩煲

泰式猪颈肉炒河粉

小食拼盘
炸虾饼+炸鱼饼+炸春卷+香叶包鸡

泰式串烧

• 泰式猪颈肉湿炒河粉
  • 串烧鸡牛猪半打
2021-05-06 3544 浏览
今日一支公食lunch,天时热想食d开胃菜式,就决定黎The ONE既泰越Fusion餐厅Cambo食泰菜。平日午餐时分黎到,Cambo Set 午餐有九款拣,有饭有河粉有汤粉有咖喱锅,肉类有串烧有海南鸡有海鲜有猪等等。价位由$62到$85不等,另收加一,配柠檬茶,奶茶,咖啡。冻咖啡另加$5,特饮另加$8。今日胃口大开,我拣左我最锺意既Cambo Set午餐之後,再贪心加左个创新招牌菜之一既泰式明炉大蚬锅同Cambo推介既串烧,一於食餐劲既。泰式明炉大蚬锅 $96 另加一泰式明炉大蚬锅真材实料,成个明炉上枱滚住个锅。个锅d料多到用唔到个盖。真系冇扼人,大蚬系大,数过有七只,唔会太韧又冇沙。至於点解会咁多料呢?系因为原来锅底有唔少幼滑粉丝,仲有椰菜,草菇,同埋香葱,大葱,香茅,蒜片,辣椒,姜片,香茜等调味。泰式汤汁酸酸辣辣,俾d菜吸哂d汤,食到我鼻水长流。如果d硬身唔会食嘅香茅,姜片等,可以易d夹走就更好。串烧鸡牛猪半打 $89 另加一比起Cambo Set既串烧(包三串鸡牛猪,泰式炒饭同野饮卖$69),主餐牌半打只卖$89,好似抵好多!串烧六大串好多肉,啖啖肉同热辣辣。鸡肉去左皮,虽然

泰式明炉大蚬锅 $96 另加一
泰式明炉大蚬锅

泰式明炉大蚬锅

串烧鸡牛猪半打 $89 另加一
串烧鸡牛猪半打

比起Cambo Set既串烧(包三串鸡牛猪,泰式炒饭同野饮卖$69),主餐牌半打只卖$89,好似抵好多!串烧六大串好多肉,啖啖肉同热辣辣。鸡肉去左皮,虽然我唔系好分得出牛肉同猪肉,但系两款串烧都好稔超易咬,仲稔过鸡肉。三款肉都有炭火香同蜜糖味,沾d沙嗲酱仲正。下底仲有梛菜丝伴碟,可以捞泰式明炉大蚬锅既酸辣泰式汤汁食。

泰式炒贵刁连餐汤连野饮 $69 另加一
泰式炒贵刁连餐汤连野饮

呢个泰式炒贵刁系Cambo Set之一。炒贵刁份量大大碟,贵刁粉好幼身又滑,配料有三只虾,好多芽菜,蛋丝,豆腐丝,韭菜,仲有花生碎同青柠放碟边任你自己加。不过之前既樱花虾仔好似无左。重点系个酱超好味,甜得黎又唔过份,捞埋d粉食湿湿地酸酸甜甜咁,好好味!味道好再加埋唔同材料带黎嘅唔同口感,好味!
餐汤 (跟餐)

餐汤 (跟餐)

餐汤系简单既冬瓜清汤,清清地,有一旧冬瓜同好香既新鲜香莤,饮落几健康。
龙眼冰

龙眼冰 跟餐+$8 另加一

次次都饮椰汁红豆冰,今次试吓龙眼冰先,跟餐只需加$8。龙眼肉大大细细,大概有七八粒,都几新鲜清甜。龙眼水润喉得黎唔过甜。

食完仲想食甜品,所以又加个香芒糯米饭。

香芒糯米饭 $55 另加一
香芒糯米饭

第一次喺呢度食呢个甜品,卖相几靓。芒果本身唔太甜有少少酸,但系就可以中和返椰浆同糯米饭嘅甜味。糯米饭一黑一白,系暖架,食落烟烟韧韧甜度适中,加埋香滑椰浆一齐食,三样野一啖食晒,有齐甜酸,烟韧,滑溜,清爽等多重味觉享受!

食左咁多野都唔洗四旧水,而食物质素系唔错既。餐厅位置都就脚,座位舒适。整体而言,性价比高呀。
2021-05-06
串烧鸡牛猪半打
龙眼冰
2021-04-21 213 浏览
Cambo ขุนทอง + 泰国菜🏠overall/环境/ 服务:+ 全部都系落地大玻璃窗咁 坐近窗个view 都几正 + 座位松动 唔会坐得好迫 几啱约fd倾下计 吹下水咁‼️ 菠萝焗饭 $85好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 用菠萝装住嘅菠萝炒饭真系好打卡able 系冇得去旅行嘅情况下 真系有少少翻咗泰国咁✅ 鲜菠萝粒 + 少少肉松+ 饭= 咁食法系最好食 ‼️ 猪手猪脾配白饭 $ 72好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 大大块猪皮 真系极邪恶 虽然好好食 但真系会肥✅ 全部肉都系少少爽脆 唔会散哂 又或者太软‼️ 炒椰菜苗 $66好食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指数:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指数:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指数:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ $66 大大碟真系几抵 通常都要7x ✅ 有几款口味可以拣 有辣有唔辣 ✅ 椰菜苗够哂爽 调味咸咸香香 好惹味📍尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L403舖Shop L403, 4/F, The ONE, 100 Nathan Road, Tsim Sha Tsui⏰ 星期一至

Cambo ขุนทอง

📍尖沙咀弥敦道100号The ONE 4楼L403舖

⏰ 星期一至日
11:45 - 23:30

☎️ 电话号码 27186022

📩喜欢我的文章,可以关注我及赞好以作鼓励
2021-04-16 3488 浏览
由於疫情好转咗,而且打定输数今年都冇得去泰国,咁我同朋友就去咗间泰国餐厅到食晚饭,以慰藉我空虚及想念泰国的心情, 入到去见到啲装修都几有泰国feel,都感到安慰,咁我同朋友就叫咗以下:凤爪沙律: 其实呢个凤爪沙律我最锺意就系食凤爪,因为凤爪都几爽口,而且酸酸辣辣咁样,零舍开胃,以餐前小食嚟讲真系唔错。 顺带一提佢呢个凤爪我觉得就唔算太辣有三成系辣,七成就酸酸味味咁样如果锺意食酸辣嘢嘅朋友可以试下。泰式青咖哩软壳蟹:咁佢呢个蟹包埋法包,我最爱食嘅软壳蟹,只蟹都叫大,软壳蟹亦炸得脆, 唔似其他餐厅的软壳蟹细细只咁,食到到喉唔到肺, 同埋个咖哩都几香,不过我就唔系太食到有辣味,但呢个青咖哩软壳蟹overall嚟讲我觉得都几好食。 而且有埋个法包都几饱肚嘅。泰式去骨海南鸡: 呢个系朋友叫的海南鸡其实我自己觉得佢个鸡都几鲜嫩,同埋都食到鸡肉嘅鲜味, 同埋都去晒骨畀我哋食 , 而我最锺意就系食鸡皮因为鸡皮都几滑 。大家最重要就系要点佢啲酱,我自己个人认为点酱就好味D。 咁我觉得叫半只鸡都够两个人食㗎啦,因为如果叫例牌好似少咗啲。冬阴功汤粉: 最後我哋叫埋呢个冬阴功汤粉食,因为我朋友锺意饮冬阴功汤,

冬阴功汤粉: 最後我哋叫埋呢个冬阴功汤粉食,因为我朋友锺意饮冬阴功汤,所以我哋叫咗呢个河粉,其实呢个河粉都ok嘅,咁入面就有啲虾喺度,咁令到成个汤都冇咁斋,同埋有啲菇类喺度,不过呢个汤我觉得都ok辣嘅,系可以接受到!

最後我觉得呢间餐厅啲嘢嘅水准都ok嘅,如果行过尖沙咀the one嘅朋友,可以试下呢间泰式餐厅。

• 泰式去骨海南鸡
2021-09-16 0 浏览
叫左好多野食😍有鲈鱼,青咖哩软壳蟹配包包,炒椰菜苗同埋椰子焗饭😚😚 最锺意食系条鱼🐟 酸酸辣辣地好惹味!啲鱼肉都够多😚😚 同埋个椰子饭好香,好多海鲜够晒足料!
2021-09-15 0 浏览
话说朋友想食泰国菜,但天时暑热去九龙城有啲辛苦,唯有再搵搵有无其他选择最终搵到呢间系商场入面点都好啲餐牌嘅lunch set 都几吸引,一人一个set 啱啱好▶️泰式青咖喱牛腩锅 - 咖喱香浓惹味,份量尚算足够,除牛腩仲有几旧牛筋,唔错!▶️泰式猪手猪髀饭 - 呢个有少少失色,同餐牌上嘅图片有出入!同埋餐汤系冬瓜汤有啲奇怪,还好猪手猪髀嘅份量都足够,味道Ok▶️冻柠茶/冻奶茶 - 正正常常,胜在够大杯总结:整体而言食物质素还好,以Lunch set嚟讲价钱唔算贵。唯一要弹就系服务,其实无服务可言,落单甚至埋单叫极都无人理!

最终搵到呢间系商场入面点都好啲

餐牌嘅lunch set 都几吸引,一人一个set 啱啱好

▶️冻柠茶/冻奶茶 - 正正常常,胜在够大杯

2021-09-13 0 浏览
经常喺op search泰国菜都见到cambo喺榜首,所以一直想搵机会食。今晚庆祝朋友生日就订呢间,仲有里数送!员工态度挺好,食物味道同摆盘就系普普通通,偏细碟,不过主要最差都系当晚座位空间太迫,我地4个人被安排坐一张好细嘅圆枱,我谂2-3人坐就差唔多,未叫嘢食前已经知一定唔够位摆,所以唔够胆一下子叫咁多,成张枱勉强放到四样餸,如果想再叫,大家心知要快快脆脆食完秒速收碟先有位放第二样,咁食法一啲都唔enjoy,颇失望。食物中规中矩,调味唔会太浓或者太辣~•泰式金边粉味道偏淡,唔够酸甜•冬荫公汤有两只大头虾 ,虾头内虾膏香浓,饮落唔系劲辣个只,酸酸辣辣几开胃•泰式明炉乌头鱼肉嫰滑,汤底带微酸•通菜嫰口爽脆题外话,本身我用op订枱,入座时明明问左电话号码,点知食食下收到信息话我缺席😨即时同员工反映呢个问题~

食物中规中矩,调味唔会太浓或者太辣~
•泰式金边粉味道偏淡,唔够酸甜
•泰式明炉乌头鱼肉嫰滑,汤底带微酸
•通菜嫰口爽脆
冬荫公
Chicken  feet  salad
通菜
泰式明炉乌头锅
泰式炒金边粉

2021-08-26
2021-09-12 0 浏览
服务态度很差,讲到明食90分钟,食了一小时10分钟就走嚟话够钟,要赶我哋走,好彩有安心出行证明我入坐时间,你哋同事仲要继续拗!我就坐足90分钟先走!坐得十分挤迫,食物质素好一般。一定唔会再帮衬!
2021-09-12 11 浏览
今日同朋友嚟咗The One食泰国菜,叫咗个泰式青咖喱软壳蟹🦀配法包🥖、冬荫大虾汤粉、菠萝焗饭🍍,仲有三色冰同椰汁千层糕。个青咖喱唔算太辣,椰汁🥥比例高,味道香浓,配埋法包可谓绝配。至於个软壳蟹,香料充足,香脆惹味,味道鲜甜。另外个冬荫大虾🦐汤粉,汤底唔算太辣,味道香口,非常开胃。至於个菠萝焗饭,唔算油腻,配埋鲜甜大虾,味道清新。最後,甜品唔少得泰国地道嘅椰汁千层糕,椰汁味浓,香甜可口。下次一定会再嚟试埋餐厅其他嘅泰国美食!!😋

2021-09-11 16 浏览
难得平日放假,出去尖沙咀搵朋友食饭,喺the one行左一圈,决定食泰国野睇完menu决左叫一个午餐同散叫小食~泰式拼盘(细)两个人叫个细拼盘已经好丰富,有齐我想食嘅嘢,凤尾虾春卷、泰式炸鱼饼、香叶包鸡、虾饼,各三件,热辣辣,炸嘢脆卜卜唔油,好正。我锺意沾甜酸辣味泰式鸡酱食~泰式海鲜腌粉丝呢个系酸辣架~比较似暖嘅沙律咁,粉丝索晒个酸辣汁,好开胃呀!配料有墨鱼、虾、葱、芹菜泰式炒通菜食泰国嘢要食泰式炒,好有镬气!辣辣地好惹味!午餐-大虾菠萝焗饭呢个饭好吸引,用半个菠萝装,面头有3只虾装饰,重点系虾身已经剥咗壳,啱晒懒人食!配料有菠萝、三色豆、肉松、火腿粒。跟餐仲有野饮,拣左热咖啡~

睇完menu决左叫一个午餐同散叫小食~

泰式拼盘(细)

泰式海鲜腌粉丝

泰式炒通菜

食泰国嘢要食泰式炒,好有镬气!辣辣地好惹味!

午餐-大虾菠萝焗饭

虽已立秋,天气仍然很热。做完运动,想吃些开胃的泰菜,便选了the One的Cambo吃午餐。午市套餐选择多,又抵食,难怪多捧场客。今天除了叫了份抵食的午市套餐,还叫了半只鸡和一条鱼。泰式去骨海南鸡半只好足料,大大只去骨方便吃。鸡皮香脆,鸡肉又滑又有肉味,不咸,点少少辣酱豉油更美味。除了鸡,还有淋甜的椰菜和清爽的青瓜。好味 ! 值得推介。泰式烧烤好味。今天有时间,叫了条泰式烧木棉鱼,即大眼鸡。泰式烧木棉鱼虽然要等30分钟,但绝对值得。条鱼大大条即叫即烧,鱼皮上洒满盐烧,烧熟上桌用刀义撕开鱼皮吃鱼肉,鲜甜美味。鱼肉结实不腥,点少少微辣的汁更开胃。值得一试。泰式沙嗲串烧配泰式炒饭好惹味。炒饭微辣弹牙。鸡牛猪串烧各一串,新鲜,配埋甜甜的沙嗲酱更正。餐的冬瓜汤和冻柠茶都好。餐厅服务佳,员工勤快有礼,赞!

午市套餐选择多,又抵食,难怪多捧场客。

今天除了叫了份抵食的午市套餐,还叫了半只鸡和一条鱼。

泰式烧烤好味。今天有时间,叫了条泰式烧木棉鱼,即大眼鸡。

餐厅服务佳,员工勤快有礼,赞!
  • 泰式烧木棉鱼
2021-09-07 0 浏览
因为同事想食泰国野~所以今日lunch 同同事食尖沙咀the one 既泰国餐厅~ 我地叫左个细既泰式拼盘,生菜包猪肉&蟹肉,泰式青咖喱软壳蟹锅配法式面包同埋泰式椰汁西米糕泰式拼盘有凤尾虾春卷,泰式炸虾饼,泰式炸鱼饼同香叶包鸡。个凤尾虾春卷好好味炸得好香脆,泰式炸虾饼新鲜炸起滚热辣~ 泰式炸鱼饼都Ok 既香叶包鸡有少少香茅味~ 几特别生菜包猪肉&蟹肉,生菜包猪肉都就食得多,但生菜包猪肉&蟹肉就真系未试过泰式青咖喱软壳蟹锅配法式面包,个法式面包烤得好香好好味,点埋泰式青咖喱食真系唔错,一啖法包一啖软壳蟹既食法真系唔错😃泰式椰汁西米糕,味道唔错,有椰香味😉

泰式拼盘有凤尾虾春卷,泰式炸虾饼,泰式炸鱼饼同香叶包鸡。

香叶包鸡有少少香茅味~ 几特别

泰式椰汁西米糕,味道唔错,有椰香味😉

2021-09-03 21 浏览
Waiter waitress EQ偏低 落单落错咗 嚟嘢食同时先印返张单我对 发现海南鸡落咗半只 但落单嗰阵就嗌1/4只 咪同佢讲 个waitress 直接黑面话对下单啱唔啱 😑之後再叫另一个年纪大少少嘅waiter嚟 话佢落错单 又系秒黑面😑 Overall嘢食系好食同性价比高嘅!
Waiter waitress EQ偏低

waitress 直接黑面话对下单啱唔啱 😑

Overall嘢食系好食同性价比高嘅!
2021-08-28 33 浏览
星期五下午特别早食午餐,11:45便到达,那是计埋我呢张枱共两枱人客,非常之宁静及舒适,用餐时间有1.5小时。午市套餐原本点海南鸡饭,但waitress説鸡正准备中,还未可以供应,所以点了泰式炒贵叼、猪髀饭、猪颈肉湿炒河粉,午餐各配有一碗冬瓜汤及一杯饮品,十分经济。