【正宗台式火鍋 大量台灣直送美食😋 】📣今次黎牛大人仲拍左個reel😝歡迎大家去同名IG睇睇❤️作為牛肉控既我其實好鍾意去打邊爐,因為有平時食唔到既牛肉部位同埋種類;琴日就趁著放假拉埋男朋友去試下十分之出名既《牛大人》😛老實講我都期待左好耐好耐,因為一直而黎都聽唔少朋友讚佢話好食,反而我就未試過,今次終於到我試啦😙我地今次就叫“澳洲極上和牛”套餐,限時120分鐘,週末19:30前離座係$288/人🤣◦ 湯底 - 牛大人紅燒牛骨鍋湯底相當足料,除左牛骨之外,仲有、冬菇、紅棗、龍眼、杞子等配料,而且聽講係經過慢火長時間燉製,十分清香濃厚,口味唔會太重,第一次食台式老火牛骨邊爐湯底,估唔到都幾驚喜😍醬汁方面都有幾多款特色醬汁,例如洋蔥牛肉汁、台灣甜辣醬、蘿蔔泥等等,值得加分既係每種醬汁都有蓋,感覺比較衛生❤️◦ 肉類肉類方面選擇都幾多,我地呢個套餐就包左11樣肉,當中有7樣都係牛,對於牛肉控黎講真係勁勁勁滿足🤩私心最推薦係澳洲和牛M5牛肩卷,覺得佢肉味最濃郁,而且和牛脂肪分佈好靚口感好正!◦ 滑/漿類我地分別叫左4款漿,當中澎湖花枝漿同真味牛肉漿係台灣直送架😝另外兩款分別為干貝鮮魚漿同埋章魚珍珠
【正宗台式火鍋 大量台灣直送美食😋 】

📣今次黎牛大人仲拍左個reel😝歡迎大家去同名IG睇睇❤️

◦ 湯底 - 牛大人紅燒牛骨鍋

◦ 肉類

◦ 滑/漿類
我地分別叫左4款漿,當中澎湖花枝漿同真味牛肉漿係台灣直送架😝另外兩款分別為干貝鮮魚漿同埋章魚珍珠漿;牛大人既滑真係整得幾出色,感覺新鮮同埋手打既,而且好香好滑,例如章魚珍珠漿就真係見到大大粒章魚肉係入面,高質😍

◦ 其他配料
超過30款火鍋配料,當中我覺得最推薦既係:澳洲M9和牛牛丸(我地呢個套餐每人限2粒),肉汁相當豐富,肉味好夠;另外仲有就係芋頭貢丸,估唔到都幾夾👍🏻,值得一試,絕對唔係坊間好多粉個種假丸;蔬菜類例如皇帝菜同生菜🥬都幾新鮮,配埋牛骨湯底令D菜勁好味😋

◦ 小食
聽講佢地既小食全部都係台灣直送‼️我地分別叫左士林鹽酥雞、真豬小香腸、梅甘酥脆薯,呢三款都係好有台灣夜市小食個種味道,份量細細地唔怕太飽🥰

◦ 飲品
至於飲品,哩度除左可以嗌嘅4款特飲之外,自助區都有多款茶包同埋罐裝飲品。今次試左金桔椰果、烏梅汁、白桃烏龍茶,三款各有特色;當中最鍾意係白桃烏龍,好香白桃味,感覺幾消滯😆

甜品
我地分別叫左一份仙草凍同埋Movenpick士多啤梨🍓味既雪糕;推薦大家試試仙草凍,覺得材料都幾多,包括涼粉、珍珠、花生、紅豆🫘等,口感豐富而且可以冷卻番岩岩食完咁多熱野既喉嚨☺️

◦ 環境 & 服務
我地為左避開人群特登揀5點去食,估唔到同我一齊搭𨋢全部人都係牛大人呢一層出,勁誇張😂走個陣7點多D,同樣門口係企滿人等位。服務都唔錯,上菜都幾快,空碟亦會及時收走👍🏻

整體而言,我覺得餐廳無論係食物種類同質素都對得住佢嘅人氣,中意打邊爐嘅朋友就唔好錯過啦😋!

📍牛大人
荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓 (到訪分店)
旺角彌敦道628號瓊華中心9樓
旺角彌敦道610號荷李活商業中心地庫