A homemade foodie
「鐵塔」海陸雙人套餐:浪漫法式風情,味蕾嘅巴黎之旅!
A homemade foodie
2025-09-17
关注
近排去咗一間好有情調嘅法式餐廳,點咗佢哋嘅「鐵塔」海陸雙人套餐,簡直係一場味蕾同視覺嘅盛宴!由頭盤到甜品,每道菜都好似喺巴黎街頭嘅小餐館食飯咁,浪漫得來又好滿足!

忌廉餐湯及酸種麵包
一開始上桌嘅忌廉餐湯真是一個好溫暖嘅開場!湯濃而不膩,入口好滑,帶住一陣好香嘅奶香同淡淡嘅菇味,飲落暖笠笠,超級舒服。配搭嗰個酸種麵包更加係亮點,麵包外脆內軟,酸酸地好開胃,搽咗少少牛油,咬落去仲有陣陣酵母香,簡直係完美嘅前奏!

巴黎前奏
跟住上嘅「巴黎前奏」係一個超豐富嘅前菜拼盤,盤上五顏六色,西班牙風乾火腿入口鹹香,肉質軟腍,帶點嚼勁;辣味意式腸就夠晒惹味,微辣嘅口感好過癮;法式火腿就比較清新,油脂感唔重。炸白汁三文魚球外層金黃酥脆,內裏魚肉嫩滑,蘸啲醬汁好正!煙三文魚同迷你蛋批都好精緻,蛋批蛋香濃郁,入口即化;吞拿魚撻就清新開胃,酸酸甜甜嘅味道好平衡。呢個拼盤真是一個好豐富嘅開場,樣樣都啱晒我哋嘅口味!

阿根廷安格斯肉眼牛扒燒薯粒,火箭菜,巴黎牛油汁
牛扒燒得啱啱好,我哋點咗五成熟,切開仲有粉紅色嘅肉汁,肉質嫩到不得了,入口即化,牛味好濃!配上巴黎牛油汁,嗰陣香濃嘅牛油同香草味滲入牛扒,簡直係天作之合!旁邊嘅燒薯粒香脆可口,火箭菜嘅微苦同清新感中和咗牛扒嘅油膩,食完完全唔覺得膩滯

法式煮青口 500克(白酒牛油香草湯汁,配薯條)
法式煮青口,份量好夠!一盤滿滿嘅青口,隻隻都好新鮮,肉質肥美,唔會乾爭爭。白酒牛油香草湯汁係靈魂所在,湯汁香濃得黎帶點酒香同蒜香,飲一啖好似將整個法國海邊嘅味道飲咗落去!薯條炸得金黃酥脆,拎嚟點湯汁食

火焰橙酒可麗餅
甜品係火焰橙酒可麗餅,喺我哋面前即席點火,橙酒嘅香氣同火焰嘅視覺效果真係好有氣氛!可麗餅薄身又軟熟,橙酒嘅微酸同甜味滲透入去,每一啖都係甜中帶酸嘅享受,食完好似仲聞到橙嘅清香,完美ending!

開心果Mocktail 同 Blackcurrant Colada
飲品方面,開心果Mocktail真是一個驚喜!開心果醬同雲呢拿糖漿混搭出好濃郁嘅堅果香,配上酥脆嘅卡塔菲絲同忌廉,口感好豐富,植物奶令到整體唔會太甜,飲落好順。Blackcurrant Colada就比較有夏日風情,白朗姆酒同黑醋栗果酒嘅酸甜好平衡,椰奶加咗陣陣熱帶風味,波羅嘅清新感仲幫手提味,飲完好似去咗個短暫嘅海灘假期!

呢個「鐵塔」海陸雙人套餐真係物超所值,由頭盤到甜品,每道菜都好有心思,味道同擺盤都充滿法式浪漫嘅feel。服務員態度好好,環境又夠優雅,食完真係有種置身巴黎嘅感覺!如果想同另一半或者好朋友嚟個浪漫又滿足嘅晚餐,呢個套餐絕對係唔二之選!
赞好
检举