2018-10-07
話說銅鑼灣耀華街有好多特色的餐廳,尤其係百樂中心,琳琅滿目,當中有一間「心之食堂」好高質素,值得大家去品嚐發掘!門面的牆紙好sharp好搶眼!最令人難忘的係「邪惡包」-新鮮帶子夾著煎鵝肝。外面的帶子又厚又大件,鮮甜美味,與中間鵝肝濃郁甘香相映成趣,果然好邪惡😈。兩樣都係酒店自助餐內炙手可熱的高貴美食,老闆竟然想得出將兩種高級食材組合成新食法,不得不讚其眼光獨到!👍🏻海膽刺身。每杯有2大條海膽,每條足足一隻手指咁粗,食完的滿足咁彷如置身日本築地市場飽嚐海鮮大餐!香港最常見的刺身-三文魚。但呢度既三文魚之厚度、肥美、油脂分佈絕對不常見,十分優質。可見老闆十分識揀海產!脆脆吞拿魚腩卷-吞拿魚腩剁成成肉碎,但仍能食到啖啖吞拿魚腩的鮮味。頂面的脆脆則與吞拿魚的軟滑形成強烈對比,十分特別。香蔥石板牛舌-一大碟的牛舌配以香蔥爆到鑊氣十足,而牛舌可以保持淋度適中,不怕過火變硬,一流手勢心之魚生飯- 從相已經睇得出,魚生係多過飯的基本上呢間餐廳的老闆務求要食客飽嘗豐富的美食,不惜投入幾多時間、心機、設計,品嚐美酒佳餚同時亦令人好感動香草豬頸肉烏冬-即使係一個烏冬的湯底亦都覺不簡單!最後,我覺得香港現時能
門面的牆紙好sharp好搶眼!
香草豬頸肉烏冬-即使係一個烏冬的湯底亦都覺不簡單!
最後,我覺得香港現時能保持追求食物質素的餐廳小店說多不多,但用心發掘,亦不難找到好似呢間「心之食堂」一樣俾心機做好食物的好舖頭,希望讀者有機會經過可以親自品嚐交流!